V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Koncepční návrh domu a investiční záměr

    Koncepční návrh je nedílnou součástí investičního záměru. Jedná se o důležitou a kreativní část projektové dokumentace. Jedná se o hrubý náčrt toho, co si představujeme na vybraném pozemku udělat. Může ho provést investor, interiérový designér, projektant či architekt.
    Odborný článek 338
    ideovy plan domku
    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování:

    1. Co je to koncepční návrh?

    Laicky řečeno jedná se o seznam přání klienta, které by měl architekt či projektant proměnit v první, hrubý plán budoucího objektu, kterému se odborně říká koncepční návrh. Je to vlastně jen rychlý, nahrubo načrtnutý plán, který vymezí koncepci a obrysy domu, určí materiály a celkově nastíní konstrukci stavby, konstrukční systém a stanoví půdorys stavby. Koncepční návrh tedy spočívá pouze ve vypracování hrubých plánů jednotlivých podlaží bez definovaných stavebních vrstev, úhlů či výpočtů a obvykle obsahuje spoustu skic, vizualizací a referencí, aby si klient mohl udělat lepší představu o konečném vzhledu svého budoucího domova.

    2. Co je obsahem koncepčního návrhu?

    2.1. Popis stávajícího stavu

    Koncepční návrh zahrnuje soupis pozemků určených ke stavbě, odkaz na platné územně plánovací informace, popis stávajícího a návrh předpokládaného stavu. V textové části popisu stávajícího stavu je třeba uvést také případné architektonické překážky, zchátralé budovy vyžadující demolici, stromy a další porosty, které bude třeba kvůli stavbě vykácet atd. Koncepční návrh by měl obsahovat stručný popis kvalit stávajícího prostoru, např. kam jsou orientovány nejkrásnější výhledy z domu, které části pozemku jsou dobře osvětlené, kde je krásný keř apod. To vše pomůže architektovi v procesu navrhování.

    Svůj pozemek jistě znáte lépe než architekt. Proto mu velmi pomůže váš popis tohoto prostoru. V každém případě musí před zahájením prací pozemek navštívit a zdokumentovat situaci.

    2.2. Fotodokumentace

    Před zahájením prací je důležité dobře nafotit stávající stav. Ať už se jedná o prázdnou parcelu nebo starý dům, který chcete zbourat, přistavět či zrekonstruovat, vždy je dobré vědět, jak vše vypadá ještě před zahájením prací. To je důležité i v případě případných sporů se sousedy, protože se tak mohou snadno porovnávat situace „před“ a „po“. V neposlední řadě si mnoho lidí přeje mít takové fotografie zkrátka jen na památku nebo pro to, aby se mohli na sociálních sítích pochlubit tím, jak se jim povedlo přeměnit prostor k lepšímu.

    Fotodokumentaci obvykle zpracovává architekt, který má na starosti koncepční návrh. Fotografie okolí mu nesmírně pomohou při navrhování. Pomocí nich zjistí, odkud je nejlepší výhled, kde vychází slunce…vše toto zohlední při své práci.

    2.3. Skici

    Ve fázi zpracování projektového úkolu architekt na základě četných skic a nákresů naplánuje prostory a jimi fakticky dokumentuje vývoj a rozpracování svých řešení od prvotních až po finální verze, které později předkládá klientovi. Vždy je dobré mít po ruce všechny minulé fáze a opuštěná rozhodnutí, která vedla ke konečnému řešení. Na základě toho lze lépe pochopit, proč je návrh před vámi přesně takový, jaký je. Koncepční návrh projektového úkolu se tedy obvykle skládá z desítek skic a náčrtů, které ukazují vývoj myšlenky v čase.

    2.4. Ideový koncept

    Koncepční návrh obvykle obsahuje následující grafická znázornění nebo plány: půdorys v měřítku 1:500 nebo 1:200 (v závislosti na velikosti pozemku) a plány, které zahrnují půdorys všech podlaží v měřítku 1:100 nebo 1:50 a alespoň jeden typický průřez budovou.

    Půdorys ukazuje umístění stavby na pozemku s viditelnými základními rozměry a vzdálenostmi od hranic pozemku. Je důležité si představit, kde bude budova stát a jak lze uspořádat přístupy, výhledy a vnější prostor v závislosti na jejím umístění na pozemku.

    Jednotlivé pokoje jsou znázorněny jen hrubě a nemají určenou přesnou velikost. Půdorys je povinnou součástí návrhu (pokud je podlaží více, stačí jeden půdorys typického podlaží), stejně tak přibližný rozvrh místností, způsob jejich vzájemného propojení a propojení s venkovním prostorem apod. Větší kusy nábytku a vybavení jsou obvykle označeny, a to z toho důvodu, aby si bylo možné lépe představit velikost a účel místností.

    Koncepční návrh obsahuje kromě půdorysu alespoň jeden standardní průřez budovou (žádoucí jsou dva), který ilustruje výškové rozměry domu. Počet požadovaných průřezů závisí na vertikální složitosti objektu.

    2.5. Vizualizace

    Dnes skoro každé koncepční řešení obsahuje velké množství 3D vizualizací, které realisticky zobrazují podobu domu a jsou klientovi velkou pomůckou. Vizualizace ukazuje nejen stavbu samotnou, ale i její propojení s prostředím. Někdy se vám něco zdá jako skvělý nápad na papíře, ale když to pak vidíte v 3D prostředí pochopíte, že jste se spletli.

    Vizualizace jsou dnes natolik realistické, že je lze jen těžko rozeznat od fotografií
    Vizualizace jsou dnes natolik realistické, že je lze jen těžko rozeznat od fotografií

    3. Vypracování koncepčního návrhu

    3.1. Kdo pracuje na koncepčním návrhu?

    Koncepční návrh projektového úkolu může provést investor, interiérový designér, projektant či architekt. Bude zpracován v měřítku, které poskytuje ucelený přehled o daném prostoru.

    3.2. Koncepční návrh vyžaduje úzkou spolupráci

    Aby byl koncepční návrh proveden v souladu s požadavky územního plánu na straně jedné a přáním investora (zadavatele) na straně druhé, spolupráce projektanta a zadavatele v této fázi realizace zakázky je žádoucí. Investor si musí být jistý tím, co chce, a musí mít zcela jasno, jaké jsou jeho životní priority, kolik pokojů a pomocných místností chce, jakou velikost potřebuje a podobně.

    3.3. Koncepční návrh a územní plány

    Dobrý architekt územní plány zváží a prostuduje již ve fázi přípravy koncepčního návrhu. Mohou ovlivnit především umístění a vzhled domu. Například v mnoha českých obcích je povinná sedlová střecha. Tato informace je zásadní, protože návrh objektu s plochou střechou by byl nerealizovatelný. Architekt by tedy zbytečně ztrácel čas.

    Vzhledem k tomu, že právní "zádrhele" mohou zničit celý koncepční návrh, každý dobrý architekt si zjistí informace o všech předpisech a nařízeních již v první fázi své práce.

    Další příklad: u každého pozemku je územně plánovacích informacích uvedeno, jaká musí být vzdálenost od hranice pozemku. Pokud to architekt neví, objekt, který plánuje, může být větší, čímž dojde k hrubému porušení zákona.

    Náklady na vytvoření koncepčního návrhu jsou tak rozdílné, že se částky liší až pětinásobně!
    Náklady na vytvoření koncepčního návrhu jsou tak rozdílné, že se částky liší až pětinásobně!

    4. Povolení

    Koncepční návrh může obsahovat grafická znázornění a popisy zamýšlené stavby, na základě kterých příslušné úřady posoudí zda splňují základní podmínky pro stavbu, popř. dají souhlas s připojením na inženýrské sítě, i když toto se častěji děje v pozdějších fázích projektu (RDS, DPS apod.).

    Žádosti o posouzení projektu podává investor nebo častěji projektant. Kompetentní schvalovatelé přípojek inženýrských sítí, spotřeby energií, dopravních komunikací apod. zpravidla poznají už ve fázi koncepčního návrhu, zda stavba splňuje všechna kritéria pro připojení.

    5. Kolik stojí koncepční návrh?

    Kolik vás koncepční návrh bude stát, je těžké odhadnout. Cena závisí především na projektantovi. Částky se mohou lišit až pětinásobně! Někteří designéři věnují zvláštní pozornost nastavení a zpracování koncepčního návrhu a chtějí, aby byl produktem originálního a jedinečného architektonického nápadu, takže jim jeho vyhotovení trvá měsíc až dva. Tento přístup je jedinečný a volí ho především klienti, kteří chtějí unikátní dům.

    Mnozí architekti udělají dokonce několik koncepčních návrhů, aby si klient mohl vybrat z několika možností. Než začnete vyjednávat o ceně zkuste si představit kolik času mu to zabere.

    Někteří projektanti však disponují katalogem již existujících konstrukčních řešení, ze kterých společně s klientem vyberou takový, který nejlépe vyhovuje všem daným parametrům, a následně jej jen nepatrně upraví podle požadavků terénu, klimatu, místních předpisů a přání zákazníka.

    Koncepční návrh rodinného domu může stát jen 25.000 ale některé stojí více než 150.000.

    Pokud se rozhodnete pro koncepční návrh, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také architekty a designéry, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 338
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Projektování?

    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 465 realizátorů v oblasti Projektování
    9.4
    0

    Q. DESING


    9.1
    0

    Grulich architekti, s.r.o.


    10
    1

    AquaKlimax s.r.o.


    9.7
    0

    ALLKON s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena