V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Úprava dvorku a zahrady: udržovaný dvůr bude vaší chloubou

    Tento článek si přečetlo více než 674+ uživatelů
    Dvorky jsou důležitou součástí každého domu. Upravené dvorky kromě funkčnosti nabízejí přidanou estetickou hodnotu, která má vliv nejen na zkrášlení okolí, ale i na celkový vzhled domu. V tomto článku uvedeme několik tipů, které vám pomohou s úpravou vašeho dvorku a zahrady - tyto změny udělají divy!
    Odborný článek 674
    uprava dvora a okoli domu
    Máme 224 realizátorů v oblasti Úprava zahrady:

    Atmosférické osvětlení

    Jednou z prvních věcí, na kterou je třeba při úpravě dvorku myslet, je určitě osvětlení. Mělo by být navrženo tak, aby osvětlovalo ta správná místa. Existují dvě úrovně osvětlení dvorku, které se vyplatí kombinovat a spojit do harmonického celku: funkční a ambientní osvětlení. První typ je určen pro snadnější orientaci a bezpečný pohyb v nočních hodinách. Mělo být dostatečně silné, abyste viděli cestu pod nohama, ale zároveň dostatečně decentní, aby nijak nerušilo okolí. Nesmí být zastíněno rostlinami, jinak nebude plnit svůj účel. Druhý typ - ambientní světlo - vytváří příjemnou večerní atmosféru tím, že osvětluje prostor měkkým rozptýleným světlem.

    Svítidla ambientního osvětlení se umisťují na nečekaná místa - například pod strom, aby osvětlila jeho velkolepou korunu, nebo mezi keře, aby vytvořila světelnou aureolu apod. Popusťte uzdu své fantazii!
    01.jpg
    Osvětlení dvorku musí být navrženo velmi promyšleně a citlivě 

    Přístřešek - ano či ne?

    Přístřešky jsou velmi častým prvkem našich dvorků. Většinou jsou příliš velké, masivní a brání výhledu do okolí. Obvykle se přidávají později, až po postavení domu, a působí tak jako samostatný prvek, který nemá s domem nic společného - designem, materiálem ani konstrukcí. Takovému prvku je třeba se, pokud možno, vyhnout. Dobrý přístřešek je navržen jako součást domu a je plánován souběžně s ním. Společně tak tvoří souvislý a harmonický celek.

    02.jpg
    Přístřešek může vzhled dvorku vylepšit, ale i zhoršit, podle stylu a vkusu jeho návrháře

    Dokážete si představit krásný dvůr bez upravených chodníčků?

    Upravené chodníky jsou nezbytnou součástí každého dvorku. Přestože jejich účel je především pragmatický, jedná se o prvek, který každé zahradě dodává osobitý charakter. Při navrhování existuje nekonečné množství možností: k dispozici jsou různé materiály (kámen, dlažební kostky, cihly, dřevěné desky, písek, tráva), tvary (pravidelné, pravoúhlé, kruhové, klikaté), způsoby pokládky atd. Zvláštní pozornost je třeba věnovat detailům, jako je kombinace různých materiálů, osvětlení podél cestiček, propojení cest a travnatých ploch atd.

    03.jpg
    Cestičky jsou neodmyslitelnou součástí dvorků

    Odvodňovací žlaby jsou důležitou součástí všech dvorků a zahrad

    Dvorek musí být krásný, ale také funkční. Jedním z klíčových, i když bohužel často opomíjených prvků jsou odvodňovací žlaby podél cest nebo zpevněných ploch. Drenážní prvky umožňují správný odtok vody z pochůzných nebo pojezdových ploch (dlážděných, asfaltovaných nebo betonových), kde voda nemůže přirozeně odtékat. Zadržování vody může vést k záplavám při prudkých deštích. Vlhkost je také ideální pro růst řas a plísní, které se rychle šíří na fasádu a k základům. Odvodňovací žlaby jsou proto nezbytnou součástí každé moderní zahrady.

    Dnes existují různé typy odvodňovacích žlabů, které uspokojí i ty nejnáročnější zákazníky. Většina z nich si přeje, aby byly ukryté.
    04.jpg
    Odvodňovací žlaby zabraňují stagnaci vody na zpevněných plochách

    Vybetonovaný dvůr

    Dříve se věřilo, že vybetonování dvorku je zastaralé a laciné řešení, které nemůže konkurovat zámkové dlažbě. Dnes už tomu tak není - betonové dvorky jsou funkční a zároveň se díky svému neutrálnímu vzhledu dokonale přizpůsobí většině moderních architektonických řešení. Existuje několik způsobů povrchové úpravy betonových ploch: broušení, vymývání, leštění... Který typ zvolíte, závisí na celkovém designu vašeho domu a jeho okolí.

    05.jpg
    Betonování dvorku je typické pro moderní architekturu

    Rostliny jsou ozdobou dvorku

    „Obyčejné“ rostliny jsou často nejlepší volbou. Přestože většina domů má zahrady v zadní části, stranou od silnice, stojí za zvážení, jak volbou správných druhů rostlin a nápaditou výsadbou zkrášlit i přední část pozemku. Pro příjezdovou cestu jsou vhodné zejména odolné keře nižšího vzrůstu, které se příliš nerozrůstají a zároveň chrání trávník vedle chodníku před plevelem.

    06.jpg
    Upravený dvůr: rostliny pomáhají víc, než si myslíte

    Štěrk a písek

    Zrnité posypy různých velikostí, typů a barev jsou výbornou volbou vedle zpevněných ploch a příjezdových cest. Plochy pokryté štěrkem, pískem nebo drceným kamenem se udržují mnohem snadněji než trávník. Zabraňují růstu plevele, ale umožňují vysadit rostliny a oživit tak dvůr. Pokud chcete, aby vaše zahrada vypadala vždy upraveně, ale nemáte čas nebo chuť ji sami udržovat, štěrkové plochy jsou pro vás tou správnou volbou.

    07.jpg
    Kameny různých velikostí, typů a barev jsou skvělou volbou 

    Malý, ale dobře udržovaný dvorek

    Malé dvorky jsou mimořádnou výzvou. Z nich je o to těžší vytvořit příjemný, estetický a kompaktní celek. Všechny designové prvky a jejich umístění je třeba nastínit předem. Rychle tak zjistíte, kolik místa zbývá, kam lze umístit rostliny a jak široké mohou být cestičky. Doporučujeme, abyste se i přes menší prostor snažili zachovat co nejvíce zeleně, která je nejvyšší kvalitou exteriérů.

    Nepřehánějte to s velkými stromy - velikost všech rostlin by měla být úměrná velikosti dvorku.
    08.jpg
    Malý, dobře udržovaný dvorek

    Ochrana stromů

    Pokud máte na svém pozemku zdravý, statný, stoletý dub nebo velkou starou lípu, nekácejte je! Velké staré stromy jsou cenné zejména v létě, kdy poskytují příjemný stín a dodávají pozemku zvláštní kouzlo. Na staré stromy, které stojí v dostatečné vzdálenosti od domu a nepřekážejí výstavbě, se dívejte jako na vzácný poklad a přidanou hodnotu.

    09.jpg
    Staré, vznešené stromy jsou neocenitelným prvkem zahrad
    Odborný článek 674
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Úprava zahrady?

    Máme 224 realizátorů v oblasti Úprava zahrady:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 224 realizátorů v oblasti Úprava zahrady
    9.5
    0

    Jiří Pithart


    9.4
    0

    Zahradnictví Červenka


    9.5
    0

    Svoboda Dušan - ZT-servis


    9.2
    0

    Péče o stromy a zeleň s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena