V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Úprava zahrady a dvorku

    Tento článek si přečetlo více než 749+ uživatelů
    Dvůr domu je často prvním místem, na které návštěvník narazí, když vstupuje do objektu. Jedná se o otevřený prostor, který je úzce propojen s domem a ostatními částmi okolí a působí jako prodloužený průchod do samotné budovy. Udržovaný dvůr je ukazatelem péče a pozornosti majitelů k sobě a místu, kde žijí. K tomu všemu by uspořádání jednotlivých prvků mělo tvořit jeden celek a smysluplnou kompozici dotvářející celkový dojem. Prostor před vchodem musí být vhodně sladěný, využitelný a praktický, čehož je dosaženo vhodnou volbou materiálů a jejich kvalitním a odborným zpracováním.
    Odborný článek 749
    uprava zahrady
    Máme 223 realizátorů v oblasti Úprava zahrady:

    1. Prvky výzdoby dvora

    Na hodnotě a vzhledu celého pozemku se podílejí prvky jako garáž (vydlážděné parkování), plot, okrasné zídky, vegetace, osvětlení a vodní plochy. Všechny tyto prvky mají jak funkční, tak estetickou hodnotu, protože prostor oživují a zkrášlují.

    1.1. Příjezdová cesta

    Odpovídající příjezdová cesta je základem terénních úprav. Pro nerušenou cestu do garáže nebo vjezdu do objektu jsou v zásadě dvě možnosti: dlažba a asfalt. Každý z těchto dvou postupů má své výhody i nevýhody a klíčový je v obou případech pevný a dostatečně zhutněný a vyrovnaný podklad.

    1.2. Parkovací místo

    Ať se jedná o rodinný dům, bytový dům nebo veřejnou budovu, všechny by podle současných norem měla mít parkovací místo. V obchodních a kancelářských budovách se tento prostor provádí zpravidla pod zemí ve formě garáží, v soukromých domech se ponechává místo na auta před nebo vedle budovy. Oba typy musí být funkčně propojeny s budovou.

    1.3. Plot

    Soukromý a veřejný prostor (ulici) oddělujeme zahradním plotem. Rozděluje též pozemek mezi sousedy. Obyvatelům domu zajišťuje větší bezpečnost. Zamezuje útěku domácích mazlíčků. Rozhodnutí o typu plotu je pouze na přání majitele, volí se zpravidla kov, dřevo, beton, kámen nebo zeleň. Plot by měl zapadnout do širšího okolí a příliš nevyčnívat.

    1.4. Vegetace

    Výsadba rostlin působí příjemně na náladu a pohodu lidí, a navíc oživuje životní prostředí. Místo klasických plotů můžeme pozemek ohraničit plotem živým a zároveň tak zcela zamezit zvědavým pohledům kolemjdoucích.

    1.5. Osvětlení

    Venkovní osvětlení již dlouho neslouží pouze k osvětlování cesty ve tmě. Stalo se stále důležitějším doplňkovým nástrojem při navrhování vzhledu dvorů. Jelikož jsou moderní budovy designově i tvarově rozmanité, je bohatý i výběr svítidel, které zvláště v noci zdůrazňují a doplňují zamyšlený koncept domova a zahrady. Venkovní osvětlení je obvykle umístěno podél cest, vedle vchodů a teras, takže poloha a směr světla označují hlavní body dvora.

    1.6. Vodní prvky

    Každý vodní prvek působí uklidňujícím dojmem a vytváří na dvoře zvláštní atmosféru. Výběr vodních prvků je poměrně rozmanitý (jezírko, rybník, bazén…) a pestrý, takže si můžete nainstalovat již hotový nebo si sami navrhnout tvar. Obsluhu a instalaci jistě usnadní, bude-li prvek instalován společně s odvodněním, zvláště pokud terén není odvodnění uzpůsoben.

    Dobře navržené osvětlení dokáže vytvořit mimořádnou atmosféru
    Dobře navržené osvětlení dokáže vytvořit mimořádnou atmosféru

    Pokud se rozhodnete pro úpravu zahrady, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také designéry, zahradníky a krajináře, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 749
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Úprava zahrady?

    Máme 223 realizátorů v oblasti Úprava zahrady:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 223 realizátorů v oblasti Úprava zahrady
    9.5
    0

    Pemi-zemní práce


    9.4
    0

    FM interier


    9.7
    0

    INGBAU CZ s.r.o.


    9.5
    0

    Jiří Pithart


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena