V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Proč je bobkovišeň skvělou volbou pro živý plot?

    Tento článek si přečetlo více než 921+ uživatelů
    Možná přemýšlíte o tom, co byste mohli zasadit kolem domu, aby zároveň vytvářelo jasnou hranici mezi soukromým a veřejným prostorem? Zeď by určitě byla dobrou volbou, ale tak zjevný fyzický rámec jasně říká: „Zde nejste žádoucí“. Zdá se, že by tzv. bobkovišeň (vavřínovec lékařský) mohla být ideálním řešením.
    Odborný článek 921
    visnje
    Máme 222 realizátorů v oblasti Úprava zahrady:

    1. Proč je bobkovišeň dobrá pro živý plot?

    Bobkovišeň (prunus laurocerasus) je hustý stálezelený keř pocházející z hranic východní Evropy a západní Asie. Zdobí ho kožovité a lesklé listy, nahoře tmavě zelené a dole světle zelené. V druhé polovině jara ho zdobí drobné bílé květy, které tvoří soukvětí. Bobkovišeň dorůstá do výšky 2 - 6 m a je ideální pro živé ploty, protože roste velmi rychle (30 - 60 cm za rok!) jak na slunci, tak ve stínu; Dobře snáší prořezávání, je odolný vůči chorobám a znečištění ovzduší ve městě. Navíc je cena docela dostupná. Zvolíte - li si tuto rostlinu bezpochyby získáte krásný, přirozený a atraktivní živý plot.

    visnje.jpg
    Bobkovišeň je ideální i pro vytváření parků

    2. Výsadba bobkovišně

    Vavřínovec lékařský je okrasná a praktická rostlina, která dobře roste na kypré a vlhké, kyselé půdě. Půda by měla být dobře odvodněná, aby se voda nezdržovala kolem kořenů; vápenec jí nesvědčí. Bobkovišeň lze vysadit na slunná nebo polostinná, ale i zcela stinná místa. Nejlepší doba pro výsadbu je jaro a podzim. Výhonky by měly být vysazeny ve vzdálenosti 30 - 40 cm a hloubce jednoho metru; až vyrostou, bude to fantastický živý plot s ideální hustotou. Tato rostlina dobře snáší nízké teploty, ale ne suchý mráz. Odolává silnému větru a městskému smogu. Každých pět let by měl být střed keře prořezán, aby vyrostly nové výhonky.

    visnje-ker.jpg
    Plody bobkovišně

    3. Prořezávání živých plotů

    Velkým plusem bobkovišně jako živého plotu je jeho snadná údržba. Ořezává se na výšku a šířku, aby keře byly co nejbujnější se spoustou výhonků na každé větvi, ale nesmí se provádět v létě, když je teplo a sucho. Poslední prořez lze provést koncem září.

    4. Ceny sazenic bobkovišně

    Kolik stojí vavřínovec lékařský? Cena závisí především na věku, tj. na výšce rostlinek. Větší a starší sazenice jsou silnější a mají větší šanci přežít, tj. vytvořit živý plot, který byste chtěli jako ochranu před nežádoucími pohledy kolemjdoucích. Sazenice vysoké 20 - 50 cm stojí kolem 140Kč, zatímco ty 50 - 100 cm stojí do stokoruny. Dospělé rostliny velké až 160 cm stojí více než 300Kč.

    Pokud se rozhodnete pěstovat živý plot, můžete nás kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také zahradníky a dodavatele sazenic, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 921
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Úprava zahrady?

    Máme 222 realizátorů v oblasti Úprava zahrady:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 222 realizátorů v oblasti Úprava zahrady
    9.5
    0

    PERSTAV, s.r.o.


    9.7
    0

    Gabriel s.r.o.

    Kopisty 208
    9.5
    0

    Gardenex


    9.7
    0

    Stavební firma Kindermann s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena