V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Vytyčení stavby  - poslední krok před stavbou domu

    Po získání stavebního povolení je nutné před zahájením stavebních prací provést zaměření pozemku. Jedná se o vytyčení hlavních bodů na pozemku pomocí vytyčovacích kolíků. Provádí jej geodet. Posléze se můžete pustit do budování základu.
    Odborný článek 198
    kolikovani
    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet:

    1. Co je vytyčení (vykolíkování) stavby na pozemku?

    Vytyčení stavby je geodetické vyznačení tvaru, polohy a výšky objektu v terénu. Pokud jste se podívali na výkaz výměr, který je třeba provést v souvislosti s výstavbou vašeho domu, pravděpodobně jste si všimli, že mezi přípravnými pracemi je uvedeno také vytyčení stavby na pozemku. Jedná se o geodetickou činnost, kterou upravuje zákon o zeměměřičství.

    Podle stavebního zákona je po vydání stavebního povolení nutné provést na pozemku vytyčení stavby. Toto řízení provádí geodet, který písemně oznámí úřadu, že zaměření bylo provedeno, a uvede všechny potřebné skutečnosti související s tímto úkonem (mimo jiné číslo parcely).

    Vytyčení stavby na pozemku musí být v souladu se stavebním povolením. Podle tvaru stavby určí projektant vztažné body, které jsou obvykle v rozích základové desky nebo stěn.

    Geodet vyhotoví protokol o vytyčení, který kromě údajů ze stavebního povolení obsahuje i další informace z terénu.

    2. Jak se vytyčení provádí?

    Geodet používá totální stanici (geodetický přístroj pro přesné měření a vytyčování vodorovných a svislých úhlů libovolné velikosti, kterým lze měřit i vzdálenost) a GPS k určení referenčních bodů a jejich přepočet na pravoúhlé souřadnice. Kromě vytyčení budoucí stavby (určení hlavních bodů stavby na terénu před zahájením zhotovování základů) geodet také určí výšku přízemí. Pomocí vodováhy (optického nivelačního přístroje) přenese vyrovnávací čáry pro základovou desku nebo výkop stavební jámy na pomocné profily (vyrovnávací kolíky), aby zajistil vyrovnání před výkopem stavební jámy. Profily, obvykle dřevěné, usnadňují zahájení stavebních prací.

    01.jpg
    Postup vytyčování na pozemku

    3. Co když existuje rozdíl mezi situací na místě a projektovou dokumentaci?

    Při vytyčování nové stavby může nastat rozdíl mezi tím, co je uvedeno v projektové dokumentaci, a tím, co se skutečně nachází na místě. Obvykle jsou takové rozdíly minimální. Nejčastěji se vyskytují ve výškových kótách, protože terén nebyl přesně zaměřen. V takovém případě geodet společně s architektem a dodavatelem určí nové kóty.

    V případě velkých rozdílů je však nutné zkontrolovat, zda je uspořádání stavby stále v souladu s podmínkami schvalovatelů.

    4. Vytyčení stavby - cena

    Orientační cena za vytyčení rodinného domu se pohybuje od 4000 do 5000 Kč (do 15 bodů).

    02.JPG
    Takto vypadá pozemek označený geodetickými kolíky
    Odborný článek 198
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Geodet?

    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet
    9.5
    0

    Ing. Petr Vodňanský


    9.9
    0

    AZ Consult, spol. s r.o.


    9.4
    0

    PRO.EX


    9.4
    0

    Petr Latinák


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena