V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Zeměměřičské společnosti se zabývají měřením (a zobrazením výsledků tohoto měření) částí povrchu zemského a objektů na něm, za účelem využití v katastru, investiční výstavby a inženýrského průzkumu. Mezi nejčastější služby geodetických firem patří vyhotovení různých plánků, vytyčování hranic pozemků, scelování pozemků, evidence pozemků pod stavbami... Kromě vytyčení pozemku geodet také určuje velikost pozemku a jeho hranice, ale také kontroluje stavbu podle schváleného projektu (úkony nezbytné pro kolaudační řízení) v souladu se zákonem. V tomto textu se zmíníme jen o nejběžnějších službách poskytovaných geodety. 
    Odborný článek 255
    sluzby geodetu
    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet:

    1. Geodetický plán

    Geodetický plán zobrazuje všechny fyzické struktury a jevy na povrchu určitého území a pod povrchem. Jsou zobrazeny na speciální kartografické mapě ve zmenšeném měřítku. Vyhotovuje se na základě údajů z úředních záznamů. Pokud údaje z úředních záznamů nejsou dostatečně přesné a pro kvalitu práce nedostatečné, ověřují se odborným měřením v terénu.

    Geodetický plán obsahuje údaje o vodě, reliéfu, vegetaci, budovách, využití pozemků, parcelách, správních hranicích, měřických bodech a dalších fyzických prvcích. Skládá se z grafického plánu a písemného dokumentu. Tyto dokumenty potvrzují, že plán je v souladu s předpisy upravujícími výstavbu budov.

    Účelem tohoto plánu je vypracování projektové dokumentace pro provedení stavby, která je podkladem pro získání stavebního povolení. To vlastně znamená, že bez řádného geodetického dokumentu není možné získat stavební povolení. Výkresy se provádí v měřítku nejméně 1:1000 pro budovy nebo 1:5000 pro ostatní inženýrské stavby.

    2. Úprava (regulace) hranice

    Žádost o regulaci hranic může podat vlastník, státní orgán, místní orgán nebo jiné zúčastněné entity. Před úpravou hranic získá geodetická společnost všechny údaje potřebné pro úpravu hranic. Poté následuje kontrola v terénu, při níž se provedou nezbytná měření a průzkumy bez přítomnosti vlastníků. Všichni majitelé pozemků a jejich sousedé jsou pozváni na závěrečné vytyčování hranic.

    Pokud vlastníci a sousedé souhlasí s vytyčením hranic, geodet provede měření a uvede je ve své zprávě. Na závěr jednání o konečném určení hranic se pořídí zápis, který je nedílnou součástí zprávy o regulaci hranic. Zpráva se předkládá ČÚZK. V případě nesprávného provedení nebo nedodržení všech předepsaných podmínek může úřad zprávu zamítnout. Pokud všichni vlastníci se stanovenými hranicemi souhlasí, vytyčí se nové hranice nebo se zapíší do katastru nemovitostí.

    3. Vyrovnání hranice

    Vyrovnání hranic je nahrazení klikatého průběhu hranice dvou sousedních pozemků přímou linií tak, aby se, pokud možno, nezměnila výměra těchto pozemků. Při vyrovnání hranic se plocha menšího pozemku nesmí změnit o více než 500 m2. Každopádně, vlastník, který získá větší pozemek než míval, by měl doplatit rozdíl „poškozenému“ sousedovi

    4. Vytyčení hranice

    Vytyčení hranice je činností, jejímž výsledkem je označení (stabilizace) polohy lomových bodů hranice v terénu předepsanými hraničními znaky. Dělá se tak na žádost vlastníka a na základě údajů katastru nemovitostí. Vytyčení hranic může být provedeno ihned, pokud s ním souhlasí všichni vlastníci hraničících pozemků. 

    5. Parcelace

    Parcelací rozumíme sloučení nebo rozdělení určitého pozemku. Proces parcelace tedy probíhá, když chce vlastník rozdělit jednu větší parcelu na několik menších nebo spojit dvě sousedící parcely do jedné větší. Před parcelací je třeba upravit všechny hranice pozemků, které se dotýkají nové části hranice. Všechny nové hranice a nové parcely jsou zapsány do katastru nemovitostí.

    6. Komasace: scelování pozemků

    Scelování pozemků je náročný projekt, který na papíře vypadá jednoduše, ale v praxi je mnohem složitější. Jedná se vlastně o scelování rozptýlených a rozdrobených pozemků téhož vlastníka podle druhů a jejich vhodnosti pro využití do větších celků tak, aby vlastníci jednotlivých pozemků mohli lépe hospodařit. Při těchto pozemkových úpravách vzniká více rovnocenných pozemků, což usnadňuje jejich využití při zachování jejich velikosti a hodnoty. Při těchto operacích dochází ke směně vlastnictví pozemků. Geodet musí vypracovat studii pozemkových úprav a připojit k ní prohlášení všech vlastníků. Scelováním pozemků vznikají nové samostatné parcely, čímž se mění i jejich hranice. Nové hranice je třeba překreslit v katastru nemovitostí. Pokud všichni vlastníci s novým vyznačením hranic souhlasí, provede ČÚZK správní řízení. V případě úspěšného scelení pozemků se nové hranice zapíší do katastru nemovitostí ke spokojenosti státu, i všech zúčastněných stran.

    7. Vklad do katastru pozemku pod budovou

    Při zápisu budovy v katastru je nutné zároveň zapsat i část pozemku umístěného přímo pod budovou. Zeměměřičská společnost provede průzkum stavu a všechny potřebné studie. Zápis pozemku pod budovou si může objednat vlastník pozemku, investor, držitel stavebního práva nebo uživatel bytového domu.

    Pokud se rozhodnete pro služby zeměměřičů, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také geodety, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v našem ceníku řemesel.

    Váš tým,

    DaiBau.cz 

    Odborný článek 255
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Geodet?

    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet
    9.9
    0

    AZ Consult, spol. s r.o.


    10
    1

    AquaKlimax s.r.o.


    8.9
    0

    Realizace a projekce staveb s. r. o.


    9.4
    0

    Ing. Miroslav Daněk


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena