V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Každý pozemek, který někdo vlastní, má hranice, které ho oddělují od sousedních pozemků, jiných vlastníků. Parcela je pozemek geometricky vymezený v katastru nemovitostí (dříve známý jako pozemková kniha) a označený parcelním číslem. Hranice jsou vlastně zamýšlené linie (nebo vybudované ploty), které oddělují pozemky. Úprava hranic je vymezena zákonem. Hranice pozemku se určuje tzv. lomovými body.
    Odborný článek 333
    regulace hranic pozemku
    Máme 123 realizátorů v oblasti Geodet:

    1. Regulace (úprava) hranic - účel

    Účelem regulace hranic je zajistit, aby každý vlastník přesně věděl, kde jsou hranice jeho pozemku nebo nemovitosti, což je v praxi často velmi obtížné určit. Aby nedocházelo ke sporům mezi sousedy, musí být hranice řádně upraveny, tedy přesně určeny a označeny. Vytyčení hranice pozemku je geodetická operace používaná v terénu k vyznačení polohy lomových bodů hranice pozemku podle geometrického plánu nebo jiných podkladů. Tento úkol provádějí geodetické firmy. V případě sporu, který nelze vyřešit smírnou cestou, se hranice pozemků upraví soudem pověřenými odborníky. Soudy, které řeší spory o hranice pozemků, využívají posudky soudních znalců v oboru geodézie a kartografie.

    Český úřad zeměměřický a katastrální pokrývá celé území České republiky.

    2. Nařízení o hranicích - postup

    Katastrální zákon stanoví, že údaje v katastru jsou spolehlivé a závazné. Pokud ovšem není prokázán opak, což může jiný vlastník nebo věřitel prokázat jinou veřejnou listinou potvrzující nebo osvědčující vlastnické nebo jiné právo vztahující se k nemovitosti.

    Kopii originálu listu vlastnictví získáte na katastrálním úřadě. Takovou kopii lze použít pro úřední úkony. Informativní list vlastnictví můžete zdarma získat na webu ČÚZK, kde jsou informace každý týden aktualizovány.

    Hranice pozemku probíhá mezi jednotlivými parcelami. Pokud máte pocit, že hranice (nebo plot), která odděluje pozemky, je určena na jiném místě, je třeba nechat hranici pozemku označit oficiálně. Toto označení bude závazné i pro souseda, který s touto hranicí nesouhlasí.

    Žádost o regulaci hranic může podat vlastník, státní orgán, místní orgán nebo jiné zúčastněné osoby.

    2.1 Příprava podkladů

    Vymezení pozemku provede na základě objednávky jakákoli zeměměřičská firma. Pokud však předpokládáte, že by mohlo dojít ke sporu se sousedy, budete potřebovat autorizovaného odborníka. Pouze tato osoba je oprávněna vydat zprávu o zaměření hranic pozemků s kulatým razítkem (na němž je státní znak).

    Po obdržení objednávky musí zeměměřičská společnost před provedením vytyčení hranic získat všechny potřebné údaje; geodet musí připravit všechny podklady, které pro vytyčení potřebuje. Nejprve zjistí podrobnosti katastrální mapy v daném katastrálním území. Někdy je také nutné zajít do katastrálního archivu a vyhledat všechny dostupné podklady k parcele, která má být vymezena (vytyčovací náčrty, náčrty z původního katastrálního mapování, geometrické plány nebo rastry původní pozemkové knihy). Vzhledem k tomu, že dostupné podklady mohou mít různou kvalitu a přesnost, musí je geodet správně vyhodnotit a při vytyčování hranice použít nejlepší „výcuc“ z těchto podkladů.

    2.2. Zaměření na pozemku

    Poté následuje pozemní průzkum. Geodet musí vyrazit do terénu a zjistit skutečný stav pozemku a jeho bezprostředního okolí. Na základě tohoto průzkumu a podkladů z katastru nemovitostí se vypočítají souřadnice bodů, které se mají zakreslit. 

    Jde-li o úřední úkon, vyhotoví zeměměřič také protokol o vytyčení hranice pozemku, kde kromě zadavatele vyzve k vyjádření k provedenému vytyčení i vlastníky a další oprávněné osoby dotčených sousedních pozemků. Pokud se jedná o informativní vymezení, které slouží pouze potřebám zadavatele, není třeba zvát vlastníky sousedních pozemků.

    2.3. Vyznačení bodů v terénu

    Nakonec geodet vytyčí polohu jednotlivých bodů hranice pozemku a vyznačí jejich polohu v terénu pomocí dřevěných kolíků nebo roxorů. Poté by měl provést různá kontrolní měření, aby prověřil správnost vytyčení jednotlivých bodů (např. kontrolní výpočet výměry parcely atd.).

    2.3.1. Úřední vymezení

    V případě úředního vytyčení hranic by měli být přítomni všichni dotčení vlastníci sousedních pozemků a další oprávněné osoby. Po vytyčení hranic mají všichni přítomní možnost vyjádřit se k průběhu hranice. Jejich připomínky, souhlas nebo nesouhlas a podpis se zaznamenají do protokolu o vyznačení hranic. Dotčená osoba má samozřejmě právo neúčastnit se vytyčování hranic, ale ztrácí tím právo vyjádřit se k průběhu hranice, pokud by došlo k soudnímu sporu. Autorizovaný zeměměřič ověří vytyčovací náčrt a podepsanou vytyčovací zprávu a předá tyto dokumenty do katastrální dokumentace. 

    Úřední doklad musí být ověřen autorizovaným geodetem s kulatým razítkem

    2.3.2. Informativní vytyčování

    Informativní průzkum pouze označuje polohu lomových bodů v terénu. V tomto případě se protokol o vytyčení nevypracovává. Pokud se jedná o číselnou katastrální mapu, lze vytyčení provést jednoduchým způsobem. Vezmou se pouze souřadnice bodů na mapě bez kontrolního měření.

    01.jpg
    Vytyčení pozemku provede na objednávku jakákoli geodetická firma

    3.  Regulace (úprava) hranic pozemků je důležitým úkonem

    Z výše uvedeného vyplývá, že vyměření a vytyčení hranic pozemku je klíčovou skutečností, na které závisí nejen případná výstavba na pozemku, ale také celoživotní vztahy se sousedy. Je proto důležité důkladně znát hranice pozemku, a navíc být schopen v případě potřeby prokázat jejich polohu. Tím se v budoucnu vyhnete mnoha problémům.

    Nedoporučuje se dělat tento úkon svépomocí, vždy byste si měli zavolat odborníky, kteří vědí, jak na to, abyste neměli s vytyčením hranic pozemku více problémů než užitku. 

    4. Úprava hranic - cena

    Cena vytyčení hranice pozemku je kolem 1500Kč. Cena upřesnění hranice pozemku stojí 2000Kč. Geometrický plán pro rodinný dům stojí cca 4000Kč.

    Je velice složité udělat hrubý odhad ceny parcelace, ale obecně lze říci, že jednoduché rozdělení pozemku na dva nebo tři menší stojí 4500 - 5000Kč.

    Geometrický plán stojí cca 4000-10.000Kč v závislosti na spoustě faktorů.

    Odborný článek 333
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Geodet?

    Máme 123 realizátorů v oblasti Geodet:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 123 realizátorů v oblasti Geodet
    9.6
    0

    GEODETA - TC spol. s r.o.


    9.4
    0

    Q. DESING


    9.4
    0

    Ing. Milan Kaláb


    9.4
    0

    PRO.EX


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena