V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Zeměměřič / geodet, cena měření

    Tento článek si přečetlo více než 1025+ uživatelů
    Geodet je obvykle první odborník, kterého potkáte, když začínáte stavět dům. Než architekt začne s návrhem a přípravou dokumentace, je nutné geodetické zaměření pozemku. Na něm budou zakresleny nejen hranice a všechny přírodní charakteristiky pozemku, ale také již existující objekty. Kromě toho geodet provádí řadu dalších úkonů, jako jsou vytyčování stavby, uspořádání hranic, parcelace apod. Některé z nejběžnějších jsou popsány v našem článku.
    Odborný článek 1025
    zememeric
    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet:

    1. Geometrický plán

    Geometrický plán je technický podklad pro zápis změn do katastru nemovitostí. Je to dokument, který mimo jiné obsahuje zaměření všech existujících fyzických staveb na dané části povrchu pozemku. Zobrazuje údaje o reliéfu, vodě, vegetaci, stávajících budovách, sousedních pozemcích, geodetických bodech, infrastruktuře a dalších prvcích. Geometrický plán se provádí především na základě údajů z úřední evidence a údajů získaných v terénu geodetickým měřením.

    Plán se obvykle vydává v měřítku 1:1000 pro obytné budovy, a v měřítku 1:5000 pro inženýrské stavby.

    Geometrický plán stojí 4000-10.000Kč v závislosti na spoustě faktorů.

    2. Regulace hranic

    Zeměměřiči se mimo jiné zabývají úpravou hranic. Nejprve získají všechna dostupná data, poté provedou měření v terénu bez přítomnosti majitelů. Ti jsou přizváni až k čtení dokumentu. Pokud na pozemku není viditelná hranice (plot, zeď, hraniční znaky), provede měření podle dostupných mapových podkladů. Geodet provede zaměření pozemku, vyhotoví geometrický plán (geodetický plán) a sdělí výsledky všem dotčeným osobám (vlastníkovi pozemku a prvním sousedům). Při tomto postupu vlastník určí směr a geodet porovná tuto hranici s hranicí vyznačenou v katastru nemovitostí. Pokud vlastníci souhlasí s hranicemi navrženými geodetem, bude to uvedeno ve studii uspořádání hranic. Pokud se vlastníci a sousedé nedohodnou a geodet nemůže dosáhnout kompromisního řešení, je povinen zahrnout do studie všechny navrhované hranice. Pokud ani geodetický úřad (ČÚZK) nemůže rozhodnout o hranicích, bude zahájeno soudní řízení o úpravě hranic.

    3. Vyznačení hranice

    Vyznačené hranice obvykle sledují přirozeně stanovené hranice, ale pokud tomu tak není, určí je zeměměřič. Údaje pro úpravu hranice přebírá z katastru. S nastavením hranice musí samozřejmě souhlasit všichni vlastníci přilehlých pozemků. Po ukončení řízení má geodet povinnost zaslat technický návrh hranic všem vlastníkům, ale i na příslušné úřady.

    Cena vytyčení hranice je kolem 1500Kč.

    4. Komasace

    Komasace je též druh úpravy pozemků. Geodeti sjednotí různé pozemky, často různých vlastníků, a poté je přerozdělí mezi stávající vlastníky tak, aby každý dostal v rámci možností optimální řešení. Jedná se tedy o postup, který slouží ke scelení menších pozemků přibližně stejné hodnoty, do jednoho většího celku, pro snadnější zpracování, přístup, využití a podobně. Při těchto transakcích dochází ke směně vlastnictví různých pozemků. Geodet musí vypracovat studii pozemkových úprav a připojit prohlášení všech vlastníků. Scelováním pozemků vznikají nové samostatné pozemky, takže se mění i jejich hranice. Nové hranice je třeba překreslit v katastru nemovitostí.

    Cenu komasace lze obtížně určit, protože závisí na tom, jak velký je pozemek, jaký má tvar, kde je umístěn, kolik je zúčastněných majitelů apod.

    5. Parcelace

    Parcelace je postup, při kterém geodet spojuje jednotlivé, sousední, menší pozemky nebo naopak rozděluje větší pozemek na více menších. Před pokračováním v řízení musí být upraveny všechny hranice stávajících pozemků. Po skončení řízení se nové hranice parcel zapisují do pozemkového katastru. Je velice složité udělat hrubý odhad ceny parcelace, ale obecně lze říci, že jednoduché rozdělení pozemku na dva nebo tři menší stojí 4500 - 5000Kč.

    6. Vytyčování pozemku (kolíkování)

    Vytyčování hranic pozemků je geodetický úkon, kdy geodet vyznačuje polohu lomových bodů hranic pozemků (např. rohů) přímo v terénu. Vymezení budov se provádí na žádost klienta nebo na základě podkladů získaných od projektanta apod. Při vytyčování hranic pozemků a budov se používá nejmodernější technika a technologie GPS, která umožňuje pracovat s milimetrovou přesností.

    Cena vytyčení hranice pozemku je 1500Kč. Cena upřesnění hranice pozemku stojí 2000Kč. Geometrický plán pro rodinný dům stojí cca 4000Kč.

    Pokud se rozhodnete najmout geodeta, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také zeměměřiče, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1025
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Geodet?

    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet
    9.4
    0

    Aust Jiří


    8.9
    0

    Realizace a projekce staveb s. r. o.


    9.4
    0

    Petr Latinák


    9.9
    0

    VALBEK-EU, a.s.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena