V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Komasace půdy

    Tento článek si přečetlo více než 579+ uživatelů
    Komasace je správní postup, tj. pozemková úprava, kterou se rozumí scelování pozemků. Představuje soustředění rozdrobené a rozptýlené pozemkové držby jednotlivých hospodářských jednotek v několik málo parcel větší plošné výměry, výhodného tvaru pro obdělávání, příznivého poměru délky k šířce pozemků, s výhodným přístupem a příjezdem a tak navzájem seskupených, aby byly co možná nejpříznivěji umístěny vzhledem k poloze usedlosti, z níž jsou obhospodařovány.
    Odborný článek 579
    Komasace
    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet:

    1. Komasace

    1.1. Jaký je její účel?

    Hlavním účelem těchto pozemkových úprav je snazší a hospodárnější využití vlastního majetku, mnohem ekonomičtější využití prostoru a snazší plánování osídlení, stejně jako snazší výstavba hospodářské a veřejné infrastruktury. Komasace také zvyšuje hodnotu nemovitosti a v důsledku toho lze snadněji provádět transakce související s prodejem, koupí, pronájmem atd. Scelení je proto nezbytným postupem uspořádání pozemků, který je výhodný nejen pro všechny účastníky, ale také pro stát.

    1.2. Kdy se vykonává scelení pozemků?

    Scelování pozemků se provádí v případě, kdy chce jednotlivec scelit svůj roztříštěný majetek, aby získal jeden větší pozemek, který mu umožní snadnější obdělávání půdy a přístup k ní. Jednotlivec může žádat i o velký zásah do určitého prostoru. Toto by mělo mít pozitivní vliv i na možnosti sousedů využívat pozemek a uspořádat prostor. Pozor, tento vliv však může být i negativní! Úpravy pozemků se tak často provádějí na žádost úředního orgánu nebo jednotky místní samosprávy.

    2. Podmínky realizace

    Stejně jako každý úřední postup má i komasace určité podmínky, za kterých se provádí:

    - určení hranic pozemku

    - souhlas vlastníků zemědělské půdy, kteří vlastní více než 80% půdy, která je předmětem tohoto jednání (v případě komasace zemědělské půdy),

    - souhlas vlastníků stavebních pozemků, kteří vlastní více než 80% plochy, která má být předmětem tohoto jednání (v případě komasace stavebních pozemků).

    Komasace je administrativní postup při kterém se scelují roztříštěné pozemky
    Komasace je administrativní postup při kterém se scelují roztříštěné pozemky

    3. Postup komasace

    3.1. Zahájení

    Postup komasace lze zahájit relativně snadno. Mohou si jej objednat strany zapojené do procesu scelování pozemků, které vlastní pozemky v určité oblasti. Smluvní komasaci může nařídit kterýkoli signatář smlouvy o komasaci. Úřední komasaci může nařídit příslušný státní orgán nebo orgán místní samosprávy.

    3.2. Provedení

    Úvodní rozhovor a určení hranic

    Komasace začíná úvodním rozhovorem s majitelem nebo majiteli, kteří vysvětlí své potřeby, touhy a očekávání. Všechny potřebné informace by měla shromáždit a poskytnout zeměměřičská firma. Zkontrolují se všechny splněné podmínky, jako je hranice území pozemkové úpravy, souhlas vlastníka zemědělské půdy nebo stavebního pozemku. Po úvodním rozhovoru následuje regulace hranice, která zahrnuje přesné stanovení území a zpracování studie o regulaci hranice.

    Zjišťování stavu podkladů a vypracování studie

    Dalším krokem je zjišťování původního stavu území. Vypracuje se elaborát posouzení hodnoty pozemků a budov na něm stojících. Oba elaboráty musí být k dispozici všem účastníkům pozemkových úprav a jiným právnickým a fyzickým osobám. Orgán místní samosprávy potvrzuje oba elaboráty vydáním rozhodnutí.

    Zpracování studie koncepčního řešení pozemkových úprav a přerozdělení pozemků

    Další fází je vypracování elaborátu, týkajícího se návrhu komasace, kde je představeno nové uspořádání pozemků. Návrh je také k dispozici všem účastníkům jednání a schvaluje ho orgán místní samosprávy. Po schválení návrhu začíná plánování nového uspořádání (rozdělení) pozemků. Elaborát o novém uspořádání pozemků v procesu komasace obsahuje grafické plány uspořádání a porovnání původního a nového stavu projednávaného území.
    Přerozdělení půdy a konečné vypracování pozemkových úprav

    V poslední fázi vyžaduje scelování pozemků samozřejmě nové rozdělení pozemků. Vyznačí se hranice nově vzniklých parcel a seznámí se s nimi všichni vlastníci. Nakonec zeměměřiči zpracují závěrečnou studii pozemkových úprav, odborný základ pro provedení správního řízení, pro záznam scelování pozemků v ČÚZK.

    Nakonec zeměměřičská společnost jménem vlastníka předloží žádost o provedení správního řízení pro evidenci pozemkových úprav. V případě, že pozemkové úpravy jsou smluvní, k žádosti bude připojena smlouva o pozemkových úpravách a prohlášení všech majitelů, kteří souhlasí s novými hranicemi vytvořenými pozemkovými úpravami.

    4. Závěr řízení

    Komasace je oficiálně dokončena, když Český úřad zeměměřický a katastrální vydá rozhodnutí o vkladu geodetických úprav. ČÚZK rozhoduje po obdržení konečného rozhodnutí o vkladu vlastnických práv do katastru.
    Pokud se rozhodnete pro scelování pozemků, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také zeměměřiče a společnosti, se kterými spolupracujeme a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 579
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Geodet?

    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet
    9.6
    0

    GEODETA - TC spol. s r.o.


    9.4
    0

    Q. DESING


    9.4
    0

    Ing. Milan Kaláb


    9.4
    0

    Aust Jiří


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena