V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Před zahájením výstavby domu je nutné provést geodetická zaměření pozemku a vytvořit polohopisný a výškopisný plán. Plány jsou vypracovány na základě známých údajů z veřejných záznamů a pozemkových knih, které se porovnají s měřeními a faktickým stavem na pozemku. Údaje z veřejných databází, nejčastěji geodetických správ, tvoří hranice pozemku, bonitu, kategorii a účel pozemku atd. Terénní informace zahrnují mikropolohu, reliéf, vodní prvky, stávající zařízení a podobně. Geodetické služby jsou základem veškeré dokumentace pro stavební povolení, která bude muset být dokončena před zahájením stavby vašeho vysněného domu.
    Odborný článek 353
    geodet mapa
    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet:

    1. Geodetické zaměření pozemku

    Před odesláním geodetické zprávy je nutné získat data z příslušných databází a zároveň provést terénní měření. Pro terénní měření se používají speciální GPS zařízení a tzv. totální stanice. GPS a laserová zařízení používaná zeměměřiči jsou velmi precizní, slouží pouze k profesionálnímu použití, tj. k určování požadovaných hodnot. Totální stanice se používají k měření velkých vzdáleností. Geodetický plán se obvykle vypracovává pro oblast o šířce 25m, která zahrnuje pozemek, na kterém lze stavět (nebo již na něm existují nějaká zařízení) a bezprostřední okolí. Na tomto plánu musí být zakreslena také přístupová cesta k pozemku.

    2. Geodetický plán

    Geodetické výkresy a plány jsou vytvářeny v měřítku 1: 1000 pro obytné budovy a 1: 5000 pro inženýrská zařízení. Geodetický plán je podkladem pro zpracování projektu pro stavební povolení a obsahuje všechny údaje o terénu, vodě, stávajících zařízeních, infrastruktuře, vegetaci a dalších důležitých věcech na pozemku.

    Geodetické výkresy jsou vytvářeny speciálními optickými měřicími přístroji
    Geodetické výkresy jsou vytvářeny pomocí speciálních optických měřicích přístrojů

    Geodetické výkresy se dělí podle účelu. Již jsme řekli, že jsou nutné pro  získání stavebního povolení, ale také pro přípravu dokumentace a realizačního projektu. Geodetickou studii musíte mít, pokud chcete legalizovat již postavený objekt, jakož i získat kolaudační povolení.

    3. Geodetický certifikát

    Ke každé geodetické studii je přiložen certifikát. Z něho je patrný účel, pro který je vydán, a zaručuje přesnost zadaných údajů z terénu a záznamů z databází. Pokud hranice nejsou stanoveny přesně, nedostanete stavební povolení. Proto se o vše musí postarat odborník.

    4. Geodetický elaborát - cena

    Ceny plánů a výkresů se liší v závislosti na kraji, ploše, účelu a typu mapování. Tvorba ceny geodetického elaborátu je ovlivněna řadou faktorů. Za pozemek průměrné velikosti pravděpodobně zaplatíte mezi 4000 a 7000Kč.

    Odborný článek 353
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Geodet?

    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 124 realizátorů v oblasti Geodet
    9.9
    0

    VALBEK-EU, a.s.


    8.9
    0

    Realizace a projekce staveb s. r. o.


    9.4
    0

    Ing. Milan Kaláb


    9.5
    0

    Ing. Petr Vodňanský


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena