V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Moderní dům, soudobá architektura

    Tento článek si přečetlo více než 603+ uživatelů
    Moderní architektura začala jako reakce na příliš zdobenou a nápaditou architekturu minulých století. Moderní dům tak představuje svěžest a svobodu, neomezený pohyb a vizuální a fyzické propojení s okolím. Přísná hranice mezi vnitřními a vnějšími prostory dnes již téměř neexistuje.
    Odborný článek 603
    moderni architektura
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    1. Vnímání architektury

    1.1. Moderní architektura kdysi

    Nejprve je nutné si ujasnit, co vlastně pojem moderní architektura znamená. Dnes z odborného hlediska označuje architekturu, která začala na konci 19. století a skončila někde v 70. letech minulého století. Moderní architektuře se někdy říká modernismus. Tento směr byl vytvořený jako reakce na příliš tradiční, konzervativní, klasicistní architektonické návrhy, které převládaly po celé 19. století. Moderní architektura se začala rozvíjet díky technickému a technologickému pokroku a zejména díky vynálezu železobetonu (beton s ocelovou výztuží), který umožnil rychlou a snadnou realizaci staveb podle představ mladých architektů. Nejslavnějšími představiteli modernismu jsou Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe a Frank Lloyd Wright, Walter Gropius a Marcel Breuer. U nás rozhodně stojí za zmínku Josef Gočár, Josef Chochol, Karel Řepa, František Kyncl, Milan Babuška, Karel Čermák…

    1.2. Moderní architektura nyní

    Pojem moderní architektura dnes již neznamená totéž, co kdysi. Z profesionálního hlediska by správnějším a vhodnějším výrazem, než moderní, byl současná architektura, protože budovy i samotná stavba se od modernistických dost liší a už nežijeme v období modernismu, které skončilo kolem roku 1970. Obecný termín moderní architektura se však vžil pro označení staveb, které jsou současné, jdou s dobou nebo dokonce předpovídají budoucí trendy díky své inovativnosti, odvaze a přizpůsobení se modernímu životnímu stylu. V tomto textu se pokusíme vysvětlit, jaké jsou charakteristiky moderních staveb, jak vypadá moderní dům v dnešní době tedy ve čtvrtině 21. století.

    moderni-architektura.jpg
    Moderní architektura ráda spojuje všechny části domu do jednoho celku

    2. Moderní dům

    2.1. Všeobecné charakteristiky

    Moderní dům charakterizují především přímé, čisté linie. Materiály jsou pečlivě vybírány. Roli hraje estetika, funkčnost a kvalita. Často se používají materiály jako železobeton nebo bílý cement. Fasády jsou často prosklené. To znamená, že plochy oken jsou velké, obvykle od podlahy ke stropu (loft). Moderní dům má svedené, jasné linie a tvary, které převládají uvnitř i vně budovy. Někteří ztotožňují pojem moderní architektury s hranatými tvary. Je pravda, že s moderní architekturou se do popředí dostává i plochá či zelená střecha. Plochá střecha ale není originálním projevem moderních domů. Součástí moderní budovy mohou být jednoúrovňové nebo dvouúrovňové střechy, ale to, jakou střechu bude mít moderní dům, závisí především na lokalitě, kde se budova nachází.

    2.2. Výzdoba moderního domu

    Moderní dům zpravidla nemá žádné dekorativní prvky, protože moderní architektura je ta, která dokáže upřímně vyjádřit svou podstatu a estetiku v souladu s minimalistickým pojetím sebe sama. Moderní dům nepotřebuje dekoraci, protože je definován a vyroben se zvláště propracovanými detaily, materiály a především půdorysem, který umožňuje volný a příjemný pobyt v prostoru, kde nic nebrání výhledu do okolí.

    2.3. Jak vypadá půdorys moderního domu?

    Moderní plány jsou plné otevřených, volných, „dýchajících“ prostorů. Je propojený nejen se zahradou, často mizí i hranice mezi koupelnou a ložnicí. Při navrhování budov má velký význam přirozené světlo, které se do domu dostává skrze velké okenní otvory. Zařízení v těchto objektech jsou centralizovaná a ovládaná dálkovými ovladači nebo smartphone-y. Pečlivě naplánované rozložení místností je výsledkem odborných znalostí architekta a potřeb obyvatel domu. Moderní dům má zpravidla oddělený obývací a spací prostor. Spací prostor poskytuje soukromí obyvatelům domu a není určen pro návštěvy. Obývací část je na rozdíl od ložnic centrální částí domu a spojuje kuchyň s jídelnou a obývákem, stejně jako vstup na balkon, terasu nebo zahradu.

    2.4. Exteriér a interiér

    Hranice mezi vnější a vnitřní částí objektů je velmi tenká. Moderní dům toto umožňuje díky velkým otvorům pro okna a dveře, které jsou schopny prolnout exteriér s interiérem. Zahrada a okolí domu slouží ke zlepšení vzhledu a celkového dojmu z celku. Exteriér dále pokračuje skladbou fasády, liniemi střechy, horizontální trámy nebo nosníky. Moderní dům je v podstatě založen na prolínání exteriéru a interiéru, které dohromady tvoří jeden celek.

    3. Kolik stojí moderní dům?

    Moderní dům nemusí být dražší než dům klasický. Můžete jej navrhnout různými způsoby, přičemž cenu ovlivňuje především výběr stavebních a konstrukčních materiálů, druh fasády a velikost okenních otvorů a dveří (ty nestandardních rozměrů stojí více). Design, estetiku a životní prostředí nabízené moderním domem lze dosáhnout i stavbou z cihel a betonových prvků. Modernost se více odráží v uspořádání, organizaci a využití prostoru, než ve stavebním materiálu, který pod fasádní vrstvou stejně není vidět. Náklady na stavbu moderního domu se pohybují kolem 26000Kč / m2.

    moderni-dum.jpg
    Moderní dům má čisté a jednoduché linie bez zbytečných ozdob

    Pokud se rozhodnete pro moderně navržený dům, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také architekty a interiérové designéry, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 603
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Architekt, architektura?

    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 186 realizátorů v oblasti Architekt, architektura
    9.5
    0

    UNION . ARCH spol. s r.o.


    9.7
    0

    RUSO ATELIER


    9.3
    0

    APROPOarch


    8.6
    0

    Malik Stavba s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena