V oblasti

    LUP: Krásný podkrovní byteček ve slovinské Gorišce

    Tento článek si přečetlo více než 529+ uživatelů
    Podkrovní byty obvykle vyvolávají smíšené pocity; na jednu stranu není nic krásnějšího než pohled na střechy starého města, na stranu druhou se klade mnoho otázek ohledně využití prostoru a teploty v interiéru během léta. Na tyto otázky nabízí zajímavé odpovědi byt v barvitém slovinském kraji Goriška. Jeho nejdůležitější vlastností je prostornost, která dokazuje, že život v půdním bytě může být díky různým výškám a variabilitě stropu ještě lepší a dynamičtější než v jiných bytových jednotkách.

    Byt se nachází v budově ve starém městě Goriška, která má statut chráněné kulturní památky. Po zemětřesení byla celá zrekonstruována. Architektky Ajda Vogelniková Sajeová a Katja Florjancová byly přizvány ve fázi přestavby nevyužívaného podkroví, které chtěla majitelka malého bytu v posledním patře přeměnit na obytné. Architekti z jejího předchozího domova udělali domácí pracovnu, zatímco podkroví předělali na prostorný a pohodlný byt pro pětičlennou rodinu. Home office zůstal s novou jednotkou propojen vnitřním schodištěm.

    2.jpg
    Rekonstrukce byla náročná, protože architektky musely kromě rozměrů dodržet i veškeré požadavky předepsané pro ochranu památek tohoto druhu.

    Architekti založili půdorys na přání majitelky, aby byl byt co nejotevřenější a nejplynulejší. Strop pod valbovou střechou byl velkou výzvou - jak zajistit dostatečnou výšku pro stání a zároveň co nejfunkčněji zařídit místnosti? Kromě rozměrů prostoru museli architekti zohlednit požadavky předpisů na ochranu kulturních památek, které velké zásahy do střechy nepovolují; proto se museli spokojit se střešními okny a vikýři, problémem navíc byla ocelová střešní konstrukce a polohy vertikálních instalací.

    Dobře navržený byt není jen reakcí na omezené prostorové nároky; i přes tato omezení architekti vytvořili prostorný moderní prostor silného a jedinečného charakteru.
    3 (1).jpg
    Vysoký strop umožnil zřízení galerie
    4.jpg
    Obytný prostor architekti navrhli jako otevřený a plynulý

    Na všechna zmíněná omezení architekti zareagovali jasným centrálním půdorysem. Uprostřed je vyznačen dvouvýškovým prostorem s ochozem v horní úrovni a pod ním kachlovými kamny, které rozdělují podkroví na dvě poloviny. V jedné je velký, otevřený obývací pokoj s jídelnou a kuchyní a přístupem na nový ocelový balkon, zatímco v druhé polovině jsou ložnice. Obytné prostory jsou orientovány na jih a západ, pokoje převážně na sever a ložnice na východ.

    5 (1).jpg
     V bytě dominují přírodní materiály s elegantními tmavými parketami

    Architektky Ajda Vogelniková Sajeová a Katja Florjancová navíc prosvětlily obývací prostor střešními okny které jsou umístěny vysoko, zatímco koupelna dostává přirozené světlo nepřímým způsobem, přes skleněné dveře ložnice. Není to ideální, ale v rámci možností je to skvělé a kreativní řešení.

    6.jpg

    Koupelna dostává přirozené světlo nepřímým způsobem, přes skleněné dveře ložnice

    Vyčleněným prostorem je otevřená galerie v podkroví, obložená textilem. Kromě výrazného ambientního a prostorového prvku se jedná o dobrý příklad začlenění tradičních prvků do jinak mimořádně moderně vybaveného bytu. Zábradlí s výpletem od architekta a designéra Mance Ahlina připomíná krajku a cihlová kachlová kamna pod galerií vnášejí do prostoru nádech rustikality.

    Solidní výška základního prostoru umožnila propojení horní úrovně galerie s dětským pokojem. Pod stropem v dětském pokoji se architektům podařilo vytvořit „tajný domeček“, který nabízí místo ke schovávání a hraní.
    7.jpg
    Na sever bude orientován i dětský pokoj s „tajným domečkem“ pod střechou
    9.jpg
    Zábradlí s výpletem od architekta a designéra Mance Ahlina připomíná krajku

    Byly použity převážně přírodní materiály, mezi nimiž převládá světlé dřevo v kombinaci s tmavými akcenty a tmavými parketami kladenými do tvaru rybí kosti. Aby se prostor přiblížil standardním rozměrům, architekti obložili část střech dřevem a opticky snížili celkovou výšku. Podlaha galerie je pokryta měkkými textilními krytinami, vhodnými pro děti a bosé nohy.

    10.jpg

    11.jpg
    Podlaha galerie je obložena textiliemi, které umožňují dětem hrát si a válet se po nich

    Byt je plný zákoutí, které jsou nápaditě řešené. Pro příklad můžeme zmínit schodiště s téměř neznatelným skleněným zábradlím nebo propojení mezi kamny a stávajícím komínem, které je řešeno jako pohodlné opěradlo.

    Informace o projektu:

    • Název projektu: Byt v podkroví - Goriška

    • Návrháři: Ajda Vogelniková Sajeová a Katja Florjancová; architektonické studio LUP

    • Rok plánování: 2019

    • Rok realizace: 2020

    • Místo: Goriška, Slovinsko

    • Plocha: podkroví 171 m2, galerie 19 m2

    • Fotografie: Virginia Vreclová

    Galerie:

    12.jpg
    Ve městech je spousta nevyužitých půdních prostor, které by mohly být navrženy jako tento podle projektu architektů kanceláře LUP
    13.jpg
    Moderní kachlová kamna pod galerií vnášejí do prostoru nádech tradice Střední Evropy
    14.jpg
    Byt je plný promyšlených zákoutí; jedním z nich je kombinace kamen a komína, řešená jako pohodlná zádová opěrka
    15.jpg
    Byt je rozdělen na dvě poloviny; obývací a spací prostor
    16.jpg

    Architekti si museli poradit i s trochu stísněným prostorem

    17.jpg
    Galerie je jedním z mnoha zvláštních koutů bytu, který nabízí výhled na okolní střechy
    18.jpg
    Ocelová konstrukce je natřena bílou barvou a neutrální základna je kombinována se silnou konstrukcí jednotlivých kusů nábytku.
    529
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena