V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    10 kroků k úspěšné rekonstrukci nebo výstavbě domu

    A je to tady. Konečně jste se dostali k tomu, že budete rekonstruovat nebo stavět dům. Obáváte se, že o stavebnictví nevíte spoustu věcí? Kolik vás tato nevědomost může stát času, peněz a stresu? Chcete se vyhnout zvýšení nákladů, prodloužení realizace a dalším rizikům? Chcete, aby byl váš projekt úspěšný a abyste na něj rádi vzpomínali? Pak vám nezbývá nic jiného než se vyzbrojit řadou znalostí, nástrojů, tipů a strategií! V této příručce najdete na jednom místě některé důležité informace, které potřebujete k zahájení a úspěšnému dokončení svého stavebního projektu.
    Odborný článek 209
    01

     

    Stavba, přístavba či rekonstrukce domu nebo třeba i relativně jednoduchý projekt, jako je vydláždění dvora, jsou pro většinu lidí velkou výzvou. Na cestě k cíli na vás číhá mnoho problémů a nástrah. Tápání v neznámé oblasti a nedostatečná příprava mohou vést ke špatným rozhodnutím a chybám, které je později obtížné nebo dokonce nemožné napravit.

    1. Plánování - důkladná příprava je klíčová

    Důkladná příprava je klíčová bez ohledu na rozsah a rozpočet projektu. Hladký průběh celého procesu závisí na důkladnosti příprav; to je základ, aby vše proběhlo s co nejmenším počtem komplikací a nepředvídaných událostí. Dobrá příprava také povede k tomu, že se cena projektu nezvýší a výsledek bude odpovídat vašim přáním a očekáváním.

    01.jpg

    Na důkladnou přípravu potřebujete alespoň 6 měsíců!

    V závislosti na složitosti vašeho projektu doporučujeme vyhradit si na přípravu rekonstrukce nebo menších projektů alespoň šest měsíců, a pokud uvažujete o stavbě domu, alespoň jeden rok! Tento čas budete potřebovat na:

    • výběr vynikajících architektů (projektantů); je obvykle nutné počkat, až budou mít čas
    • vypracování plánů a získání všech potřebných souhlasů a povolení,
    • výběr spolehlivých, zkušených a profesionálních dodavatelů a poskytovatelů služeb a přizpůsobení se jejich časovým plánům. Dobré firmy jsou velmi zaneprázněné

    2. Plán - bez dobrého plánu jste ztraceni

    Proč potřebujete plány? Plány jsou vlastně komunikačním nástrojem. Jsou jazykem, který se používá při všech stavebních pracích. Je důležité, aby plány připravovali odborníci v oboru, protože na nich závisí celý projekt.

    02.jpg

    Plán je specifikace přání 

    Plán je konkretizací vašich přání a očekávání. Popisuje, jak, kde a z čeho má být něco vyrobeno nebo postaveno. Stejně jako v každém jiném jazyce existují kódy a symboly, které představují různé věci. Od materiálů, složení stěn, podlah, stropu, střechy... k přepínačům. Pokud nejste zvyklí používat tento jazyk, je lepší nechat plánování na profesionálech.

    Definice přání a potřeb

    Vytvoření plánu vás přiměje přemýšlet o tom, co přesně potřebujete. Dobrý plán s prostorovým znázorněním vám pomůže vytvořit si jasnou představu o tom, jak bude vaše budoucí nemovitost vypadat. Je to také překlad vašich přání do jazyka, kterému rozumí všichni účastníci projektu. Zhotovitelé budou vědět, co se od nich očekává. Je důležité mít plány připravené ještě před zahájením prací, protože jsou základem pro přípravu soupisu materiálu a prací (výkazu výměr) a předběžného rozpočtu. Bez plánů zkrátka nemůžete přesně vědět, kolik bude projekt stát.

    Jakmile se práce rozběhnou, ušetří vám plány také spoustu času, protože nebudete muset dodavatelům neustále vysvětlovat, co po nich vlastně chcete. Pečlivě připravené plány jsou jedinou zárukou, že se vyhnete práci, která nesplní vaše očekávání. Pokud se ukáže, že zhotovitel provedl práce jinak, než bylo plánováno, a vy s tím nejste spokojeni, můžete ho požádat, aby vše napravil na vlastní náklady. 

    K čemu je tak plán dobrý?

    • definuje, čeho chcete projektem dosáhnout;
    • spolu s prostorovým znázorněním usnadňuje vizualizaci konečného výsledku;
    • překládá vaše přání do jazyka, kterému rozumí nejen projektanti, ale i dodavatelé;
    • spočítá konečné náklady projektu;
    • pomůže vyhnout se výsledkům, které nesplňují vaše očekávání.

    Typy plánů

    Které plány budou potřeba, závisí na vašem projektu. Kupříkladu při stavbě domu budete potřebovat:

    • koncepční návrh - předběžný bezrozměrný návrh budovy na základě výchozích údajů, první představy architekta, odrazový můstek pro další fáze spolupráce 
    • dokumentace pro stavební povolení (DSP);
    • realizační dokumentace stavby (RSD);
    • dokumentace skutečného provedení stavby (DSPS).

    Kromě architektonických plánů obsahuje projektová dokumentace také plány strojních instalací, elektroinstalací, stavební fyziky a další.

    3. Finanční plán - vyčerpání prostředků = zastavení stavby

    Jak správně přistupovat k finančnímu plánování projektu nové výstavby nebo rekonstrukce? Dobré plánování znamená nejen vědět, co a do kdy musíme udělat, ale také kolik peněz budeme na projekt potřebovat nebo chtít vynaložit. Nejedná se o paušální odhad, ale o velmi přesný výpočet, který můžeme použít k úspěšné realizaci projektu bez dalšího zadlužení, dodatečných nákladů atd. Právě to může být zlomovým bodem každého plánování. Máte zajištěn dostatek peněz?

    03.jpg

    Nepodceňujte náklady na projekt

    Hodnotu projektu často podceňujeme. Výsledkem je nadměrné zadlužení a přerušení započaté práce. Nebo ještě hůř: váš dům může stát léta nedokončený, zatímco vy sotva vyjdete s penězi a musíte platit nájem. Zní vám to povědomě? Do náročné stavby nebo rekonstrukce byste se neměli pouštět bez plánu, soupisu prací a fixovaného rozpočtu.

    Připravte si dobrý finanční plán

    Finanční plán definuje klíčové prvky, které ovlivňují výběr zdrojů. Od analýzy trhu, možných scénářů, analýzy osobního/rodinného rozpočtu až po odpovídající zabezpečení a pojištění. Nejprve je třeba stanovit maximální rozpočet a zvážit, zda je třeba zažádat o dlouhodobý úvěr nebo hypotéku. Na základě plánů se sestaví předběžný položkový rozpočet projektu (odhad nákladů na stavbu). Přibližné ceny jednotlivých služeb si můžete ověřit v kalkulačce na online platformě Daibau.cz, případně můžete požádat svého stavebníka o vypracování odhadu investice. Je lepší zaplatit v této fázi o několik tisícovek více, než pak „plakat nad rozlitým mlékem“.

    Pokud není dostatek peněz na realizaci projektu, je třeba jej upravit

    Pokud odhadované náklady převyšují dostupné finanční prostředky, musíte se vrátit k plánování a upravit projekt, a to buď sami, nebo s pomocí architekta. Dalších 10 až 15% celkové hodnoty investice by mělo být vždy plánováno na nepředvídané události. Pokud je projekt větší, je sestaven splátkový kalendář nebo je finanční struktura řešena jiným způsobem.

    Koncepce finančního plánu: 

    • Stanovte si maximální rozpočet.
    • Promyslete si způsob a zdroj financování (bankovní úvěr, splátky atd.).
    • Na základě plánu vytvoříte soupis prací (výkaz výměr), který je podkladem pro posouzení projektu a získání nabídek.
    • Ověřte si aktuální ceny v ceníku řemesel na stránkách Daibau.cz.
    • K celkové hodnotě investice nezapomeňte připočítat 10 až 15% na nepředvídané výdaje.
    • Platební podmínky by měly být v souladu s harmonogramem prací a plánovanými termíny.

    4. Harmonogram prací - sladění termínů

    Po přípravě návrhů, finančního plánu, výkazu výměr a výběru dodavatelů je třeba vypracovat časový harmonogram prací. Nejprve je třeba zvolit požadované datum zahájení / ukončení prací. Poté by měla být společně s architektem nebo dodavateli vypracována objednávka. 

    04.jpg

    Na projekt je třeba vyhradit dostatek času.

    Některé práce lze provádět současně, jiné musí následovat jedna po druhé. Jakmile určíte pořadí prací, poraďte se se stavebním dozorem nebo dodavateli, kolik času potřebují na jednotlivé části projektu, a sestavte harmonogram veškerých prací. Pokud se jedná o rekonstrukci, počítejte s časem na přípravu prostoru (stěhování nábytku, ochrana podlah atd.) a také s časem na úklid prostoru po dokončení prací. Kromě toho je třeba zohlednit lhůty pro dodání materiálů a vybavení. Musíte také pamatovat na případné státní svátky, víkendy, svou dovolenou a dovolenou dodavatelů.

    Doporučujeme, abyste do svého harmonogramu zahrnuli 20 až 30% času navíc, aby vás nevyvedlo z míry špatné počasí a nepředvídatelné události. Zkonzultujte s dodavateli nebo dalšími členy týmu, zda je váš časový rámec reálný. Kromě rozpisu prací s cenami (výkazu výměr) by měl být i časový harmonogram součástí smlouvy o dílo. Několik dalších bodů, které stojí za zmínku:

    • Je třeba zohlednit roční období a dostupnost dodavatelů. Sezóna pro provádění zednických a jiných stavebních prací je od března do června a od srpna do října, kdy je obtížné najít volné řemeslníky. Zima je časem pro dokončovací práce v interiéru.
    • S hledáním dodavatele začněte dostatečně brzy: pokud se jedná o menší řemeslnou práci, alespoň o týden dříve; pokud se jedná o středně velký projekt, alespoň 1 - 3 měsíce dříve; pokud se jedná o výstavbu domu, alespoň o šest měsíců dříve.
    • Není vhodné hledat dodavatele příliš brzy, protože jejich nabídky přestanou být aktuální.

    Kroky podle plánu:

    • Vyberte požadované datum zahájení / ukončení.
    • Společně s architektem nebo dodavatelem vypracujte objednávku prací.
    • Dohodněte se s kompetentními osobami (stavební dozor, stavbyvedoucí...) nebo s dodavateli, kolik času potřebují na dokončení jednotlivých částí projektu.
    • Sestavte časový plán s ohledem na pracovní dny (svátky) a ponechte si 20-30 % času navíc pro nepředvídané situace.
    • Příklad rozvrhu práce
    • Příklad harmonogramu prací pro kompletní rekonstrukci bytu o rozloze přibližně 60 m2. Předpokládaná doba realizace je 3 měsíce.

    5. Řízení a kontrola projektů - složitější projekty by měl řídit odborník

    05.jpg

    Důležitá je posloupnost provádění prací

    Některé práce lze provádět současně, ale koordinace více dodavatelů najednou může být pro nezasvěcené stresující. Vždy se totiž může stát něco neplánovaného. Pokud jeden zhotovitel nedokončí své práce v dohodnutém termínu, ostatní nemohou pokračovat: například pokud nebudou včas provedeny potěry, nebudou včas položeny ani parkety. Dodavatelé mají navíc tendenci obviňovat jeden druhého a přenášet odpovědnost za chyby a zpoždění na ostatní. Je třeba je pečlivě sledovat a řešit s nimi případné nepředvídané situace, kontrolovat instalované materiály a jejich množství. Zkušený odborník (projektový manažer, stavbyvedoucí) také zajistí, aby byl na stavbě současně optimální počet dodavatelů, protože i velký počet lidí na stavbě může zpomalit práce a zvýšit riziko úrazů.

    U větších projektů si najměte stavební dozor

    Doporučujeme, abyste si místo více dodavatelů vybrali jednoho hlavního a uzavřeli s ním smlouvu na celý projekt. Hlavní dodavatel pak realizuje projekt s pomocí subdodavatelů. Důležité je, aby garantoval kvalitu, cenu a lhůty. Ti, kteří staví svépomocí mají zákonnou povinnost najmout si stavební dozor. Ten vyplní a podepíše čestné Prohlášení o stavebním dozoru. Tím v podstatě zaručuje, že je odborný a nestranný subjekt, který nemá zájmy ani u jednoho účastníka stavby.

    Stavební dozor by měl být co nejvíce přítomen na staveništi, nejen na papíře

    Najatý stavební dozor by měl být v průběhu provádění prací v pravidelných intervalech přítomen na staveništi, a to v závislosti na dynamice a způsobu výstavby, v souladu s uzavřenou smlouvou, a zajišťovat řádné provádění všech fází.

    6. Vyhledání důvěryhodného dodavatele

    Online platforma Daibau.cz sdružuje stovky ověřených odborníků různých profilů, stavbařů a řemeslníků na jednom místě. Na platformě můžete zdarma a bez provize zadat poptávku na jednu z více než 200 různých kategorií stavebních služeb! Cesta od vyhledání dodavatele až po okamžik, kdy vám na dveře zaklepou řemeslníci, je tak konečně rychlá a snadná.

    06.jpg

    Doporučení od přátel už nestačí

    Dříve se mělo za to, že nejlepší způsob, jak si nechat doporučit řemeslníky nebo dodavatele, je od někoho, komu důvěřujete. Mohou to být příbuzní, přátelé, sousedé a známí. Nejlepší řemeslníci i dnes získávají většinu své práce na základě doporučení od bývalých zákazníků, ale tato metoda může mít i svá úskalí. Možná už uplynulo dost času od doby, kdy tento dodavatel pracoval pro vašeho známého. Za tu dobu se mohlo změnit mnoho věcí (kvalita jeho práce, nářadí, jiné oblasti podnikání, vyšší ceny, změna jeho týmu atd.).

    Několik kliknutí vám pomůže najít vhodného dodavatele

    Na online platformě Daibau můžete snadno získat kontaktní informace a nabídky od ověřených a spolehlivých dodavatelů. Stačí vytvořit novou poptávku a vyplnit jednoduchý formulář. Musíte napsat, jaký druh práce potřebujete provést, uvést termín a rozsah prací. Můžete také přiložit fotografie, plány nebo náčrty. Čím podrobněji projekt popíšete, tím kvalitnější nabídky obdržíte. Svou poptávku můžete zaslat všem kvalifikovaným dodavatelům požadovaných prací nebo pouze vybraným. Brzy začnete dostávat nabídky e-mailem. Vaším jediným úkolem pak bude porovnat nabídky, rozhodnout se pro tu nejlepší a dohodnout se s vybraným řemeslníkem nebo firmou na zahájení prací.

    Požádejte dodavatele o podrobnou cenovou nabídku s popisem všech položek a služeb.

    Pouze ověřené firmy na jednom místě

    Významnou výhodou vyhledávání dodavatelů a řemeslníků prostřednictvím online platformy Daibau je také to, že jsou zde k dispozici pouze spolehliví řemeslníci s nejlepšími doporučeními od předchozích zákazníků. Můžete si na jejich profilu přečíst komentáře a recenze všech předešlých zákazníků. Všichni řemeslníci na webu jsou ověření, což znamená, že podnikají v plusu a nemají zablokované účty. Důležitou výhodou výběru dodavatele na online platformě Daibau je, že vás budou kontaktovat pouze ti, kteří mají zájem o váš projekt a jsou k dispozici ve vámi požadovaném termínu. Vyhnete se tak dlouhému čekání a zároveň ušetříte, protože budete moci ihned porovnat jejich nabídky.

    Pokud obdržíte nabídky od více dodavatelů a řemeslníků, měli byste se s nimi nejprve spojit telefonicky. Můžete se jich zeptat na vše, co vás zajímá. Nejen na základě odpovědí, ale také na základě referencí a hodnocení dostupných na online platformě Daibau vyberte 3 - 4 nabídky, a pozvěte dodavatele na prohlídku místa nebo domu či bytu.

    Důležitá je kontrola a osobní kontakt

    Kvalitní dodavatel bude chtít navštívit staveniště před předložením konečné a závazné nabídky, a to bez ohledu na velikost projektu. Jen tak bude moci správně posoudit co vše je zapotřebí udělat a kolik to bude trvat a stát. Kontrola a příprava nabídky zabere potenciálnímu dodavateli mnoho času a vyžaduje i váš čas, proto na prohlídku místa pozvěte pouze uchazeče z užšího výběru. Zároveň by bylo obtížné přesně porovnat velké množství nabídek, což samozřejmě ztíží vlastní rozhodovací proces. 

    Doporučujeme vybírat dodavatele, kteří:

    • Mají dobré reference;
    • mají nejvyšší hodnocení nebo nejvíce pozitivních komentářů od předchozích zákazníků;
    • projevili největší zájem;
    • prokázali nejprofesionálnější přístup a odborné znalosti;
    • jsou nejblíže vaší poloze;
    • byli zdvořilí a naslouchali vám;
    • vzbudili ve vás důvěru;
    • mohou projekt dokončit v požadovaném termínu.

    7. Porovnání potenciálních dodavatelů a nabídek

    Abyste mohli porovnat nabídky různých dodavatelů, je důležité zaslat všem stejné informace. Poté si obdržené nabídky přehledně uspořádejte - vytvořte si jakousi srovnávací tabulku. Ceny řemeslných prací a odborných služeb si můžete ověřit také pomocí nástroje Ceník služeb na webových stránkách Daibau.cz.

    07.jpg

    Nabídky musí mít stejné podklady

    První podmínkou efektivního porovnání nabídek potenciálních dodavatelů nebo zhotovitelů stavebních prací či poskytovatelů služeb je, aby byly vypracovány na základě stejných podkladů. Proto je důležité nabídnout všem vybraným potenciálním dodavatelům stejné vstupní údaje (plán, výkaz výměr...). Po formální stránce musí nabídka (totéž platí pro odhad) obsahovat jméno zhotovitele a objednatele, číslo nabídky, datum a dobu platnosti, obsah, razítko a podpis zhotovitele. Způsobilost zhotovitele lze posoudit také podle toho, jakým způsobem je vypracována nabídka. Nabídka by měla obsahovat co nejpřesnější soupis prací, cenu materiálů, cenu prací, vypočtené částky jednotlivých položek, datum provedení, čas a způsob úhrady apod. Zkušený dodavatel sestaví nabídku za pár hodin a bude jasná a přehledná, nezkušený se s tím bude „patlat“ a bude to znát.

    U větších projektů si připravte podrobný plán a soupis prací, který lze porovnat s díly a množstvím uvedeným v nabídce potenciálního dodavatele.

    Shromažďování nabídek na jednom místě

    Když obdržíte nabídky, je nejlepší je shromáždit na jednom místě a přehledně uspořádat jejich obsah do srovnávací tabulky. Pokud se jedná o větší projekt a najali jste si architekta nebo stavební dozor, mohou vám pomoci vysvětlit a analyzovat obdržené nabídky. Všimnete si výrazných rozdílů v cenách jednotlivých položek, je dobré si s dodavateli vyjasnit, proč tomu tak je a vyřadit nabídku s extrémně nízkou nebo vysokou cenou.

    Cena by neměla být jediným kritériem výběru

    Cena by neměla být jediným faktorem výběru. Prověřte si zároveň:

    • Způsob podnikání společnosti;
    • komentáře uživatelů;
    • hodnocení společnosti;
    • reference.

    8. Dohoda s vybraným dodavatelem

    U menších projektů si od dodavatele stavby nebo poskytovatele služeb vyžádejte podepsaný předběžný rozpočet (odhad). U složitějších projektů uzavřete smlouvu o dílo, která obsahuje seznam a podrobnosti všech prací, časový harmonogram a způsob řešení nepředvídaných událostí.

    08.jpg

    Smlouvy by měly být písemné

    Uzavření stavební smlouvy s dodavateli není povinné, ale doporučuje se, zejména u větších projektů. U smlouvy o dílo se zhotovitel zavazuje provést dohodnuté práce a objednatel za ně musí řádně zaplatit. Podstatnými náležitostmi smlouvy o dílo jsou zejména ustanovení týkající se stavebních prací, které jsou vymezeny projektem, cenou a lhůtou pro dokončení díla. Smlouva o dílo musí být uzavřena písemně. Jakékoli odchylky od stavebního plánu nebo od sjednaných prací musí objednatel písemně odsouhlasit. Bez tohoto souhlasu nemůže zhotovitel požadovat zvýšení ceny za provedené práce.

    Platby provádějte výhradně bankovním převodem a po písemné dohodě nebo po uzavření smlouvy o dílo. 

    Vzorová smlouva o výstavbě

    Pokud se jedná o menší projekt, můžete si místo smlouvy vyžádat předběžnou fakturu, která obsahuje všechny výše uvedené náležitosti. Musí tedy obsahovat jméno zhotovitele a objednatele, číslo nabídky, datum a dobu platnosti, obsah, razítko a podpis zhotovitele. Dále by měla obsahovat co nejpřesnější seznam prací a materiálů, ceny těchto materiálů, měrnou jednotku pro každou uvedenou položku, celkovou cenu, datum dokončení, termín a způsob platby. Pokud zhotovitel vystaví předběžnou fakturu nemůže požadovat vyšší platbu, i když práce nakonec stojí více, než přepokládal. Zkrátka - jeho chyba.

    Pokud se ústně dohodnete na ceně za některé drobné služby, ověřte si, zda si dodavatel bude účtovat také cestovné. Ve všech formách smluv se doporučuje, aby alespoň 20 % z celkové hodnoty projektu bylo vyplaceno až po dokončení všech prací na zakázce - v podstatě při převzetí dokončeného díla.

    Definice ceny ve smlouvě:

    • Cena po skutečném provedení díla (smluvní cena se může změnit, pokud nastanou nepředvídané situace).
    • Pevná cena za jednotku práce / materiálu (např. x Kč za m2 keramického obkladu).
    • Smlouva o výstavbě na klíč (dodavatel garantuje dokončení projektu za pevnou, předem dohodnutou cenu).

    9. Realizace projektu

    U rozsáhlejších projektů doporučujeme najmout architekta, popř. stavební dozor, který bude práce kontrolovat a dohlížet na ně. Ti, kteří staví svépomocí mají zákonnou povinnost najmout si neutrální stavební dozor.

    09.jpg

    Pravidelná kontrola práce

    Doporučuje se pravidelně sledovat průběh prací a fotografovat každou fázi od začátku do konce. Tímto způsobem budete mít zdokumentovaný průběh prací, jejich provádění a umístění jednotlivých zařízení. To může být užitečné v případě, že se později vyskytnou problémy, tzv. skryté vady. Je vhodné pravidelně komunikovat se zhotovitelem. Pokud zjistíte jakékoli odchylky od dohodnutého, musíte to zhotoviteli neprodleně oznámit. Nejprve to můžete udělat ústně. Pokud zhotovitel vady neodstraní, musíte ho upozornit i písemně. Odchylky mohou být také důsledkem objektivních nebo nepředvídaných okolností v projektu, ale zhotovitel vás o tom musí informovat a dohodnout se s vámi na změně způsobu provedení nebo instalovaných materiálů. Bez tohoto souhlasu nemůže požadovat zvýšení sjednané ceny za provedené práce.

    Jak projekt monitorovat a kontrolovat?

    • Fotodokumentací jednotlivých fází realizace;
    • měřením a dokumentací množství použitého materiálu;
    • vedením stavebního deníku či jiného zápisu;
    • pravidelnou komunikace se zhotovitelem.

    10. Dokončení projektu - předání a převzetí díla a závěrečné vyúčtování

    Po dokončení díla musí zhotovitel dílo předat a objednatel je povinen jej oficiálně převzít. U větších projektů je to povinná součást smluvního vztahu. I u menších projektů je tento krok nesmírně důležitý, a proto by se neměl vynechávat. 

    10.jpg

    Předání a převzetí díla je nezbytné

    U novostaveb požaduje objednatel technickou kontrolu bezprostředně poté, co zhotovitel oznámí dokončení sjednaných prací. V případech, kdy se technická kontrola neprovádí, se dokončené dílo předá objednateli s interním protokolem. Objednatel se zavazuje převzít dokončené dílo nejpozději do 10 pracovních dnů ode dne doručení oznámení zhotovitele o dokončení díla. O předání a převzetí díla sepíší pověření zástupci stran protokol, v němž se výslovně uvede:

    • zda byla práce provedena v souladu s ustanoveními smlouvy, platnými právními předpisy a pravidly profese;
    • datum převzetí díla, stejně jako datum zahájení a dokončení prací;
    • kvalitu provedené práce a případné připomínky klienta k ní;
    • vymezení prací, které je zhotovitel povinen znovu provést, dokončit nebo opravit;
    • všechny otevřené, sporné otázky technické povahy;
    • prohlášení o přijetí certifikátů a záručních listů pro jednotlivé materiály nebo zařízení. 

    Co můžete zkontrolovat sami?

    U menších projektů můžete dokončené práce zkontrolovat sami bez účasti architekta nebo stavebního dozoru. Je důležité několikrát vyzkoušet všechna instalovaná zařízení. Při kontrole doporučujeme dávat pozor na:

    • Povrchové kontakty, jako jsou spoje mezi prvky, díly a povrchy;
    • spoje z různých materiálů, jako jsou omítnuté stěny s obklady, parkety s keramikou atd;
    • pevnost zabudovaných prvků, jako jsou parkety, vodovodní baterie atd;
    • možné poškození nábytku nebo jiných existujících předmětů během přepravy a stěhování;
    • znečištěné povrchy s obtížně odstranitelným lepidlem, tmelem, spárovací hmotou apod. 

    Musíte si uvědomit, že neexistuje ideální konečný stav. Zhotovitelé obvykle dodržují normy, které zohledňují možné minimální vady. Například ne každý detail může být dokonalý, ne všechny spoje v keramice mohou být milimetrově přesné, ne všechny stěny mohou být dokonale rovné...

    Odstranění případných vad

    Pokud se ukáže, že zhotovitel musí některé práce neprodleně dokončit, opravit nebo předělat a neučiní tak do 10 dnů, může objednatel pověřit provedením prací jiného zhotovitele na náklady původně zvoleného. Po odstranění všech případných vad provedou objednatel a zhotovitel co nejdříve konečné vyúčtování a objednatel zaplatí zbývající částku. V případě velkých projektů se tak stane nejpozději do 60 dnů ode dne převzetí díla.

    Záruka za provedenou práci

    Ve smluvních vztazích je záruční doba na kvalitu provedených prací obvykle 3 roky a na stavbu 10 let. Zhotovitel je povinen v záruční době odstranit všechny vady způsobené jeho zaviněním a nemá nárok na úhradu těchto prací. Na zabudovaný (instalovaný) materiál se vztahuje záruční doba jednotlivých výrobců, kterou zhotovitel doloží povinným předložením záruční dokumentace. Tyto záruční lhůty začínají běžet od data prodeje nebo nákupu materiálu. Z tohoto důvodu byste měli zkontrolovat, zda zhotovitel použil nově nakoupený materiál, nebo třeba nějaký, který mu leta ležel pohozený někde ve skladu.

    Pokud nemáte podepsanou smlouvu, vyžádejte si při každé platbě oficiální fakturu, protože pouze na jejím základě budete moci uplatnit záruku za provedenou práci.

    Hodnocení dodavatelů/řemeslníků/poskytovatelů služeb na platformě Daibau.cz

    Na online platformě Daibau.cz můžete po dokončení práce zveřejnit své hodnocení kvality a přístupu dodavatele. Můžete popsat průběh prací a vyjádřit svou (ne)spokojenost s konečným výsledkem. To pomůže ostatním zákazníkům při výběru dodavatele. Pokud jste s prací dodavatele spokojeni, přispějete k pozitivní publicitě a podpoříte šikovného a férového dodavatele v rozvoji jeho podnikání. Můžete mu také veřejně sdělit své připomínky a námitky a vyzvat ho, aby co nejdříve odstranil vady a vyvaroval se špatných obchodních praktik.  

    Zveřejněním fotografií a hodnocení na webových stránkách Daibau.cz pomáháte ostatním zákazníkům na cestě k realizaci jejich vlastních projektů a přispíváte ke zvýšení úrovně stavebního trhu obecně.
    Odborný článek 209
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ostatní?

    Máme 61 realizátorů v oblasti Ostatní
    9.4
    0

    START Zelený s.r.o.


    9.4
    0

    Jaroslav Buřič


    9.5
    0

    Jindřich Špírek


    9.4
    0

    Radek Šorm


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena