V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Styrodur 50mm, 30mm, 20mm - která tloušťka izolace je lepší?

    Tento článek si přečetlo více než 1436+ uživatelů
    Pokud jde o izolaci v novostavbě nebo při rekonstrukci, nejčastěji se používají tvrdé izolační materiály Styropor a Styrodur. Tyto materiály jsou vlastně dost podobné, ale liší se způsobem výroby, vlastnostmi a použitím. Styrodur je nejúčinnější jako izolace ve vlhkém prostředí a tam, kde se očekává větší zatížení, protože má vysokou odolnost proti stlačení a deformaci. Jeho specifická hmotnost je velmi nízká, takže nezatěžuje konstrukci. Instalace je snadná. Vyrábí se v deskách, se kterými se snadno manipuluje, desky jsou vodotěsné, ale nejsou ohnivzdorné. 
    Odborný článek 1436
    styrodur izolace
    Máme 143 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    1. Co je Styrodur?

    Styrodur je vlastně extrudovaný polystyren, na trhu známý spíše jako XPS (materiál s hustou uzavřenou buněčnou strukturou vyplněnou vzduchem), takže se dobře hodí pro hydroizolaci a tepelnou izolaci základů, podzemních prostor, podlah a plochých střech, kde se očekává vyšší zatížení.

    Extruze (vytlačování) je kontinuální proces zpracování styrenu, při kterém se vyrábějí profilované plastové a pryžové výrobky. Plast, nejčastěji ve formě prášku nebo granulátu, do kterého se přidávají různé přísady (v závislosti na účelu konečného výrobku), se zahřátím na vysokou teplotu roztaví a převede do kapalného stavu bez přídavku plynu. Vzniká tak tzv. "polystyrenový řetězec", extrémně tvrdý a stabilní polymer, který se v dalším výrobním procesu homogenizuje, plastifikuje a nakonec formuje do požadovaného tvaru. Pokud jde o izolaci, vyrábí se ve formě desek.          

    Při výrobě Styroduru se spotřebuje méně energie, takže je energeticky úspornější, neobsahuje škodlivé látky a je recyklovatelný, což přispívá k ochraně životního prostředí.

    1.1 Výhody Styroduru

    - vodotěsnost

    - výjimečný tepelně izolační materiál pro vnější a vnitřní obklady

    - vysoká mechanická pevnost, díky níž je stabilní, odolný a má dlouhou životnost (ideální pro podlahy v garážích, průmyslových, výrobních nebo skladových prostorech)

    - je stabilní v různých klimatických podmínkách a při extrémních teplotách - nemrzne, nehnije

    - snadné zpracování a rychlá instalace

    - v průběhu let nemění své vlastnosti ani rozměry, nedeformuje se

    - recyklovatelnost

    1.2 Nevýhody Styroduru

    Podle evropské normalizace stavebních materiálů se jedná o hořlavý materiál, patří do třídy reakce na oheň E. Instaluje se tak pouze do míst méně ohrožených požárem.  

    2. Jaké jsou typy Styroduru a k čemu se používají?

    Styrodur je vodotěsný a má stabilní rozměry, které nejsou ovlivněny změnami prostředí nebo teploty. Má vysokou hustotu, je pevný, trvanlivý a odolný. Jeho jedinou nevýhodou je, že není ohnivzdorný, takže se instaluje jen tam, kde je riziko požáru minimální.

    Vzhledem ke všem těmto vlastnostem se jedná o mimořádně kvalitní materiál pro vnější i vnitřní tepelnou izolaci a hydroizolaci.

    Ve srovnání s polystyrenem je styrodur hustší, pevnější a odolnější vůči tlaku. Jeho měrná hmotnost je vyšší - 30 až 35 kg/m3 (polystyren 15 až 30 kg/m3). Má lepší součinitel tepelné vodivosti, součinitel prostupu tepla (ʎ) než minerální vlna, která je považována za nejlepší izolant ve své třídě, což se promítá do příznivějších izolačních vlastností (Styrodur 0,025 až 0,033 W/mK, polystyren 0,035 - 0,040 W/mK). Polystyren je paropropustný, a proto budovy, na kterých je použit, mohou "dýchat". Faktor difuzního odporu (µ) vyjadřuje relativní schopnost materiálu propouštět vodní páru. U Styroduru se faktor difuzního odporu pohybuje mezi 80 a 250.      

    Nejzřetelnější rozdíl mezi různými typu Styroduru je v barvě. Nejběžnější jsou růžová, pastelově zelená nebo modrá, existují však i jiné barvy v závislosti na povrchové úpravě. Existují v zásadě 4 varianty izolačních desek XPS:

    - desky s hladkým povrchem a rovnými hranami

    - desky s hladkým povrchem a stupňovitou drážkou (falco)

    - desky s vroubkovaným vzorem (povrchem) a rovnými hranami

    - desky s vroubkovaným vzorem a stupňovitou drážkou (falco)

    Který typ těchto desek bude použit, závisí na dalších materiálech, s nimiž bude Styrodur kombinován, aby se lépe přilnul a přizpůsobil. Desky s drážkou (falco) do sebe zapadají jako laminátové desky, takže lépe tepelně izolují.

    01.jpg

    Používají se k tepelné izolaci, ale také k hydroizolaci základů, suterénních stěn, fasád a stěn ve vlhkém prostředí, k izolaci suterénních a průmyslových podlah, kde se předpokládá vyšší zatížení, k dodatečné izolaci plochých a obrácených plochých střech, k izolaci soklů, fasádních říms, okrajů teras a balkonů.

    3. Tloušťka 2, 3 nebo 5cm?

    Vzhledem k tomu, že Styrodur je díky téměř všem svým vlastnostem vhodnější pro tepelnou izolaci a hydroizolaci než Styropor, je zřejmé, že jeho využití ve stavebnictví je mnohostranné. Málokdy se však používá k izolaci celé budovy. Styrodur se používá u novostaveb, i když je mnohem účinnější při renovaci, přestavbě a sanaci starších budov, kde jsou možnosti ve většině případů dost omezeny stávajícím stavem konstrukce. Protože desky Styrodur jsou někdy dvakrát až třikrát tenčí, jsou vynikajícím řešením pro rekonstrukce podlah nebo střech, kde nelze měnit tloušťku nebo výšku. Desky se dodávají v tloušťkách od 1 cm do 15 cm, jejich šířka a délka jsou standardizovány na 125 cm × 60 cm (desky s rovnými hranami), resp. 126 cm × 61,5 cm (desky se stupňovitými drážkami). 

    4. Cena

    Stejně jako u jiných stavebních materiálů závisí cena desek Styrodur na typu, tloušťce a výrobci. Cena desek z polystyrenu XPS je o něco vyšší než cena desek z EPS, proto nemá smysl používat extrudované desky tam, kde to není nezbytné. Níže uvedené ceny jsou orientační. Před nákupem byste si rozhodně měli ověřit nabídky v různých obchodech a poptat se u různých dodavatelů.  

    Styrodur tloušťka Orientační cena za m2
    Styrodur 2 cm 100 - 140 Kč/m2
    Styrodur 3 cm 150 - 200 Kč/m2
    Styrodur 5 cm 250 - 280 Kč/m2

     

    Odborný článek 1436
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební materiál?

    Máme 143 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 143 realizátorů v oblasti Stavební materiál
    9.5
    0

    SOKOLA Group s.r.o.


    9.3
    0

    Michal Mižišin


    9.7
    0

    SATO TANVALD, spol. s r.o.


    9.4
    0

    Zemní práce Divišov


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena