V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Sibiřský modřín: Prkna a dřevěné terasy a fasády

    Tento článek si přečetlo více než 740+ uživatelů
    Díky chladnému a drsnému sibiřskému podnebí modřín roste pomalu a stává se tak hustší a pevnější. Sibiřský modřín se může pochlubit krásnou barvou a strukturou, a proto se stal velmi oblíbeným pro výrobu dřevěných teras a fasád. Modřínové desky vydrží desítky let. Přečtěte si v následujícím textu, co ještě tento strom činí výjimečným.
    Odborný článek 740
    sibirsky modrin
    Máme 142 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    1. Sibiřský modřín: zdroj bezkonkurenčního dřeva

    Zkoumali jsme, proč je sibiřský modřín tak oblíbeným stavebním materiálem, a došli jsme k určitým závěrům: chladné oblasti Sibiře mají velmi krátká léta (vegetační období) a kmen modřínu tak má málo času, aby se stal hustým a těžkým, což jsou vlastnosti, které mu umožňují odolnost vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám a mrazům. Ruská tajga je domovem mnoho druhů jehličnanů - sibiřská borovice, sibiřský smrk, sibiřský cedr a sibiřský modřín.

    Sibiřský modřín pochází z obrovské a studené Sibiře, díky které má mimořádnou kvalitu
     Sibiřský modřín pochází z obrovské a studené Sibiře, díky které má mimořádnou kvalitu

    Sibiřský modřín se vyznačuje vysokou odolností vůči všem povětrnostním podmínkám, mimořádnou tvrdostí, pevností a také dlouhou životností. Samorostlý modřín roste velice pomalu, a proto má vyšší hustotu a pevnost. Sibiřský modřín se také vyznačuje výraznou žlutou barvou, oblíbenou pro výrobu dřevěných fasád, verand a teras, ačkoli se používá také pro nábytek, parkety a další prvky. Toto dřevo nejvyšší tesařské kvality je vždy skvělou volbou pro výrobu zahradního nábytku, markýz, palubek, schodišť, pilířů a dřevěných mostů.

    Pod vlivem slunce a vody modřín časem šedne. Tomuto procesu se lze snadno vyhnout speciálními olejovými nátěry na dřevo. Změně barvy nelze zcela zabránit. Je však pouze povrchní a ve skutečnosti to není nebezpečný jev - naopak chrání jádro. Modřín sibiřský se obvykle nebarví, protože neustále „pracuje“ (smršťuje se a roztahuje). Barva by se proto velmi rychle začala odlupovat a opadávat.

    Odborná rada ze společnosti TERASY EXPERT s.r.o.

    1. Je na terasu lepší dřevo, dlažba nebo WPC?

    Je to otázka názoru a priorit. Dřevo ve své kráse jen těžko nahradíte. Každá dřevěná terasa je jedinečná a originální. Pokud akceptujete skutečnost, že se o dřevěnou terasu budete starat (údržba, nátěr, čištění, renovace) pak je dřevěná terasa Vaše volba. Dřevo bobtná a sesychá je to jeho přirozená vlastnost. Časem šedne (dochází k oxidaci) a mohou se projevovat trhliny, třísky a vady, které po montáži nejsou vždy vidět, ale projeví se s časem. Vodorovné konstrukce jsou vysoce zatěžovány prostředím (slunce/voda /sníh)

    Dlažba je řešením spíše ekonomickým, v poslední době však na oblibě stoupá 2 cm dlažby na stavitelné terče. Dlažba je prakticky bezúdržbová, nutné vybrat takovou, aby byla spíše drsná a protiskluzová s ohledem na místo instalace. Dlažba se dá kombinovat i s prvky dřevěnými nebo WPC. Dlažba je obecně považována za studenější variantu, nicméně v kontextu okolí umí vytvořit  harmonický celek.

    WPC, česky také dřevoplast  je trend, který dynamicky roste s ohledem zejména na bezúdržbovost těchto materiálů. Na trhu najdete vysoce kvalitní materiály i se zárukou 50 let a dokonce zárukou na stálobarevnost. Investicí do WPC terasy vaše investice končí.  Žádné nátěry pouze umyjete vodou. Při výběru materiálu je dobré zjistit si poměr dřevěné složky a plastu. Ideální poměr je 50/50 kdy dřevo a plast se umí ,, podržet". Moderní WPC jsou k nerozeznání  od dřeva a umí  velkou spoustu barevných možností.

    2. Jak zajistit co nejdelší životnost dřevěné terasy?

    Životnost se určuje podle měkkosti/tvrdosti dodaného dřeva od 15 do cca 50 let. Na životnost dřevěné terasy výrazně dopadá kvalita zpracování materiálu, a hlavně dodržení montážního postupu. Špatně namontovaná terasa Vám vydrží o více jak polovinu méně než terasa namontovaná podle pravidel. Pro životnost je důležitá především ochrana, kvalitními oleji. Doporučujeme nátěry po zimě a před zimou, pokud je velmi suché a teplé léto tak si dřevo řekne i o další nátěr. Dobrou údržbou zabráníte trhaní, praskání a tvorbě třísek. Terasa Vám bude sloužit dlouho . Další variantou dřevěných teras jsou tzv. materiály Thermowood  a Accoya, které jsou dřevěné , ale díky použité technologii nepotřebují údržbu nátěrem. Pouze Vám budou přirozeně šednout, nebo můžete po 2-3 letech provést nový nátěr.

    3. Mám si terasu postavit sám nebo požádat odborníka?

    Češi jsou obecně národ kutilů a pokud budou věnovat dostatek času přípravě a zjistí si informace pro montáž, jsou schopni si terasu instalovat i sami. Na druhou stranu odborná firma je vybavena nejen zkušenostmi při řešení detailů a překážek, ale hlavně kvalitním vybavením pro řezání, obrábění, broušení a instalaci všech typů teras. Jednoduchou dřevěnou terasu, jistě zvládne každý. Ovšem dlažbu, kde je potřeba řezání a broušení, WPC kde potřebujete kvalitní pilu a nebo exotické dřevo, které jen stěží vrtáte to jsou věci, který by si měl každý investor sám zvážit. Dobrá firma V8m nejen kvalitně namontuje, ale garantuje i záruku na materiál a rozhodně záruku na montáž. Při montáži terasy je také výhodou uplatnění snížené daně, takže za montáž sice zaplatíte, ale určitě se Vám to vyplatí.

    Odbornou radu poskytl pan Martin Pokorný ze společnosti TERASY EXPERT s.r.o.

    2. Dřevo na fasádní a plotová prkna

    Dřevěná fasáda vypadá nádherně a může trvat roky. Podmínkou však je, že bude použito mimořádně kvalitní dřevo, které je posléze dobře chráněno odpovídajícími laky a nátěry. Vzhledem ke svým vlastnostem se zdá, že sibiřský modřín je pro tento účel vždy nejlepší volbou. Odolné a krásné dřevěné fasádní obklady ozvláštní váš domov. Dřevo se používá také na sruby, zahrady, balkony, ale také jako obklad stěn, podlah a stropů.

    Dřevěná fasáda je dobře provětrávaná, což ji dodatečně izoluje. Na fasády se používají hladká kosodélníková a obdélníková prkna, dřevěné bednění (perodrážkový systém, profil C) a také lamely pro spodní konstrukci. Desky lze velmi snadno umístit na jakoukoli vnější nebo vnitřní stěnu. Prkna z modřínu lze použít jak na balkoně, tak na zahradní plot. Kromě toho je sibiřský modřín také skvělý v případě oprav a renovace, protože v případě potřeby stačí vyměnit pouze poškozenou desku.

    Kosodélníkové desky zabraňují zadržování vody na fasádě a zároveň chrání spodní konstrukci
    Kosodélníkové desky zabraňují zadržování vody na fasádě a zároveň chrání spodní konstrukci

    3. Modřínové dřevo na terasy

    Dřevěné terasy ze sibiřského modřínu jsou velmi oblíbené díky své dlouhověkosti a dostupné ceně. Tyto terasy jsou navíc velmi bezpečné, protože horní strana desek je žebrovaná, takže je riziko uklouznutí minimální. Tyto desky se také používají pro altány, verandy, zahradní cesty, balkonové podlahy nebo podlahy v sauně a také kolem bazénu. Takové desky se prodávají plně připravené k instalaci a nevyžadují žádnou dodatečnou ochranu; navíc modřín, jako každý jehličnan, už v sobě má hodně pryskyřice, která brání hnilobě a zvyšuje její odolnost. Aby byla zachována jejich přirozená barva, mohou být desky potaženy speciálními oleji nebo nátěry.

    Dřevěná terasová prkna mají žebrovaný povrch, který snižuje riziko uklouznutí
    Dřevěná terasová prkna mají žebrovaný povrch, který snižuje riziko uklouznutí

    4. Sibiřský modřín - cena

    Kolik stojí modřínové desky? Cena materiálu sibiřského modřínu závisí na kvalitě dřeva, počtu a tvaru uzlů, rozsahu zpracování a tvaru výrobku (prkna, trámy, kulatina atd.). Cena prken ze sibiřského modřínu se pohybuje kolem 500Kč za 27 x 42cm a 700Kč za 27 x 140cm.

    Pokud se rozhodnete vyrobit fasádu nebo plot ze sibiřského modřínu, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 740
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební materiál?

    Máme 142 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 142 realizátorů v oblasti Stavební materiál
    9.9
    0

    SIOPS spol. s r.o.


    9.5
    0

    Martin Franěk


    9.7
    0

    POZEMSTAV TŘEBÍČ, spol. s r. o.


    9.7
    0

    DOBEŠ-STAVBY s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena