V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Která fasádní izolace je nejlepší - polystyren o tloušťce 5, 8, 10 nebo 12 cm?

    Tento článek si přečetlo více než 695+ uživatelů
    Pěnový polystyren je materiál, který již desítky let vede ve stavebnictví co do četnosti a rozmanitosti použití. Patří mezi tzv. tvrdé izolační materiály, se kterými se snadno manipuluje a rychle se instalují. To je jeden z důvodů jeho velké popularity, ale konečné slovo hraje přeci jen poměr ceny a kvality, a i v tomto si tento materiál stojí na výtečnou.
    Odborný článek 695
    polystyren tloustka
    Máme 141 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    1. Pěnový polystyren - co to je?

    Zjednodušeně řečeno, pěnový polystyren, známější jako EPS, je speciální druh plastu, který se získává nejméně 40násobným zvětšením objemu polystyrenových zrn. Vznikají tak duté kuličky naplněné vzduchem, který tvoří 98% hmoty. Vzhledem k velkému množství vzduchu zachyceného v buněčné struktuře, je polystyren lehký a kvalitní izolant.

    2. Jaké druhy EPS existují?

    Podle toho, k čemu je určen, se ve výrobě upravuje doba expanze polystyrenu a tím se mění jeho hustota a pevnost. Čím delší je expanze, tím je polystyren hustší. Na konci tohoto cyklu se tvaruje do desek, které jsou standardizovány na rozměr 50x100 cm, přičemž jejich tloušťka se opět určuje podle účelu.

    Desky jsou zpravidla bílé a jsou označeny červenými, modrými a černými čarami pro jejich rozlišení: 

    Červená označuje fasádní polystyren.
    Modrá označuje měkčí polystyren, který se používá do sendvičových panelů vhodných pro izolaci zdí, stropů a podkroví.
    Černá označuje tvrdě lisované polystyrenové desky, které se používají pro suchou výstavbu podlah. Vydrží zatížení až 20 Pa

    3. Pěnový polystyren: 5 cm, 8 cm, 10 cm nebo 12 cm?

    V průmyslové výrobě a na trhu lze nalézt desky o tloušťce mezi 1 cm a 30 cm. Tak velké rozpětí bylo zvoleno nejen kvůli bohatší nabídce, ale také kvůli flexibilnější aplikaci. Tam, kde je to možné, je nejsnazší instalovat nejtlustší desku, aby se celá práce urychlila a usnadnila. V praxi to však obvykle není tak snadné. Zcela rovné bývají jen podlahy a zdi. Vše ostatní vyžaduje "ořezávání", tedy přizpůsobování desek. Izolace požadovaného objemu a vzhledu se získá kombinací desek různých tlouštěk.

    Doporučení Evropské komise pro energetickou účinnost uvádí jako ideální tloušťku izolace 12 cm. Je logické, že silnější desky s vyšší hustotou jsou lepšími tepelnými a zvukovými izolanty.

    Pro izolaci zdí se u nás se nejčastěji vybírá 10cm deska. Pokud jde o střechy, z vnitřní strany jsou nejčastěji pokryty minerální vatou, přes kterou je umístěna paropropustná fólie a vše je "uzavřeno" polystyrenem o síle 5 nebo 8 cm (podle typu a konstrukce samotné střechy). Při rekonstrukcích starších objektů, kdy se z nějakého důvodu musí stěny izolovat zevnitř, je nejvhodnější použití 5cm desek. Dosahují účinné tepelné a zvukové izolace, eliminují tepelné mosty, a přesto neuberou příliš z objemu interiéru.

    Vnitřní příčky jsou velmi často vyrobeny ze sendvičových panelů vyplněných 5, 8 nebo 10 cm polystyrenem a izolantem. V takových případech neexistují žádné racionální důvody pro instalaci příliš silných panelů, protože tyto stěny nebudou nikdy vystaveny vnějším vlivům. Slouží jako příčky, popř. jako podpěry pro TZB, takže v takových konstrukcích je 5 nebo 8 cm polystyrenu zcela dostačující.

    Totéž platí pro fasády. Fasádní polystyren o tloušťce 10, 12 nebo 15 cm je se dá položit bez problému, v případě potřeby i tlustší. Pokud se jedná o kostrbaté stavby se soklem, s vystupujícími balkony, vikýři nebo půlkruhovými okny, s parapety apod., nejsnáze se povrch vyrovná, pokud je první vrstva desek tenčí, řekněme 1 nebo 2 cm a pak se umístí druhá řada silnějších desek o tloušťce 5, 8 nebo 10 cm.

    S tloušťkou fasádního polystyrenu to přehánějte. Tenčí a hustší polystyren je stejně dobrý izolant jako silnější a méně hustý. Rozdíl v ceně také není příliš velký.

    Pro suchou konstrukci podlah se používá nejtlustší a nejtvrdší, tvrdě lisovaný polystyren o tloušťce 15 cm a více. Je dostatečně pevný, aby vydržel běžné zatížení očekávané v obytných prostorách, ale také dostatečně elastický, aby při zatížení nepraskal.

    01.jpg

    V každém případě je vždy vhodné poradit se s odborníkem, který bude schopen doporučit typ a tloušťku polystyrenu. Své peníze budete investovat racionálněji a s větší pravděpodobností získáte to, co chcete: dobře zateplený a útulný domov, který vydrží desítky let.

    4. Pěnový polystyren - cena

    Zateplení fasády

    Druh materiálu Cena v Kč / m2
    Polystyren EPS 100 tl. 20mm 50
    Polystyren EPS 100 tl. 50mm 100
    Polystyren EPS 100 tl. 80mm 160

    Zateplení střechy

    Druh materiálu Cena v Kč / m2
    Polystyren EPS 100 tl. 20mm 55
    Polystyren EPS 100 tl. 50mm 120
    Polystyren EPS 100 tl. 100mm 240
    Odborný článek 695
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební materiál?

    Máme 141 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 141 realizátorů v oblasti Stavební materiál
    9.7
    0

    MKA Service s.r.o.


    9.3
    0

    Michal Mižišin


    9.7
    0

    SATO TANVALD, spol. s r.o.


    9.5
    0

    Radek Vintera


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena