V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Bílý cement

    Tento článek si přečetlo více než 1558+ uživatelů
    Cement je běžný stavební materiál a většinou se používá k výrobě malty a betonu. Cement je pojivo, které se po přidání vody zhutní a ztvrdne. V poslední době je bílý cement stále populárnější, ale má mírně odlišné vlastnosti než klasický cement. Pojďme se na ně podívat.
    Odborný článek 1558
    Cement
    Máme 141 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    1. Cement

    1.1. Co je to cement?

    Cement je pojivo, přesněji řečeno, hydraulické pojivo, které vytvrzuje při reakci s vodou. V tomto případě se z cementové pasty vytvoří tvrdý cementový kámen. Tento druh kamene vydrží velký tlak, proto se stal velmi vyhledávaným a používaným stavebním materiálem.

    Cement se používá hlavně k výrobě malty a betonu. Při těchto chemických reakcích působí jako lepidlo pro přírodní a umělá kameniva, se kterými vytváří velmi tvrdý a pevný stavební materiál. Například beton z kameniva (písek a drcené oblázky), vody a cementu.

    1.2. Historie cementu

    Cement je velmi starý stavební materiál pocházející z Egypta. Řekové a Babyloňané jej velmi rychle převzali. Římané byli zvláště známí pro použití cementu; přidali k němu sopečný popel a vymysleli tak tzv Římský beton. Tehdy nebyl cement druh materiálu, jak jej známe dnes. Ve skutečnosti to bylo vápno. Vzhledem k tomu, že vápno neváže vodu, byly do něj přidány různé hydraulické přísady, např. kousky cihel a porcelánu a vznikl tak materiál podobný dnešnímu betonu. Cement, jaký existuje dnes, mohl být vyroben až v 19. století, kdy bylo dosaženo teploty 1500°C, což je naprosto nezbytné pro extrakci.

    1.3. Složení cementu

    Základem cementu je slínek a sádra resp. portlandský cementový slínek. Struska, obvykle granulovaná ve vysokých pecích, se také přidává do slínku, který se tvoří při výrobě surového železa v peci.

    Do cementové směsi se přidávají přírodní nebo umělé pucolány (jemné písečné sopečné popely) a také různé přísady k regulaci tuhnutí, například sádra. Cementové směsi lze také doplnit o mikrokřemík, popel, kalcinovanou břidlici, vápenec nebo různé minerální přísady.

    Cement je pojivo, které při styku s vodou tvrdne, a proto se používá k výrobě malty a betonu.
    Cement je pojivo, které při styku s vodou tvrdne, a proto se používá k výrobě malty a betonu.

    2. Druhy cementu

    Existuje několik druhů cementu, které jsou široce používány a jsou dostupné na trhu. Cement je obvykle klasifikován podle značky, přísad a barvy. Nejběžněji používaným cementem je portlandský cement, do kterého se přidává struska nebo pucolán. Portlandský cement je tak pojmenován, protože beton z něj vypadá jako kámen, který se těží v Dorsetu na Isle of Portland ve Velké Británii. Portlandský cement je primárně směs vápence, jílu a sádry, která se zpracovává při vysoké teplotě. Dnes se tento cement vyrábí z cementového slínku, do kterého se přidává sádra nebo jiné přísady.

    Portlandský cement není jediný druh; existují také portlandský cement s minerálními přísadami, pucolánový, smíšený a další.

    Do cementu lze přidávat různé přísady, například ty pro zrychlení schnutí. Tímto způsobem se získá rychle schnoucí pojivo, které lze použít již po několika dnech, takže se nejčastěji používá pro cementové potěry.

    3. Bílý cement

    Bílý cement je jedním z nových typů cementů, který je díky mnoha výhodám stále oblíbenější. Bílý cement obsahuje bělidlo nebo bělicí prášek, který mu dodává výrazně bílou barvu a mírně zlepšuje jeho vlastnosti, např. odolnost vůči atmosférickým vlivům. Bílý cement se získává mletím a drcením bílého slínku, sádry a minerálních přísad. Při mletí slínku se obvykle používá plynová technologie, díky níž se snižuje oxidace barevných oxidů.

    Vzhledem k dražší výrobě bílý cement stojí více, než běžný, šedý. Je označen hlavně razítky, z nichž nejběžnější je M500, což odpovídá minimální pevnosti v tlaku 50 MPa. Pokud je bílý cement označen jako D0, znamená to, že neobsahuje přísady.

    3.1. Vlastnosti bílého cementu

    Jeho klíčovými vlastnostmi je vysoká odolnost proti mrazu a vlhkosti. Z tohoto důvodu lze bílý cement použít i za špatných povětrnostních podmínek a budovy z něj vyrobená vydrží stovky cyklů zmrazování a rozmrazování.

    Bílý cement neobsahuje více než 5% alkálií, což znamená, že je odolný vůči síranům. Důležitým rysem je jeho rychlé vytvrzení, které umožňuje rychlejší dokončení stavebních a dokončovacích prací a rychlejší opravy stávající konstrukce.

    3.2. Bílý cement - výhody a nevýhody

    Bílý cement má několik výhod:

    • bílá barva, obzvláště žádoucí jako dekorativní prvek nebo zvláštnost architektonicky dokončených budov,

    • velmi dobrá mrazuvzdornost,

    • vysoký stupeň homogenity - jemně mletý bílý cement je homogenní, takže vypadá jako leštěný,

    • rychlejší kalení, které zrychluje stavební práce.

    Nevýhody bílého cementu jsou:

    • práce s ním vyžaduje více znalostí a zkušeností u dodavatelů,

    • všechny nástroje, které s ním přijdou do styku, musí být naprosto čisté; míchačka musí být čistá, cihly též. Zkrátka vše, co přijde do styku s bílým cementem. Veškerá rez musí být odstraněna a všechny nečistoty musí být perfektně očištěny,

    • pokud má bílý cement výztuž, musí být ve srovnání s běžným šedým cementem pokryta silnější finální vrstvou betonu; tato vrstva musí mít tloušťku nejméně 3 cm,

    • bílý cement je dražší než obyčejný.

    3.3. Kde se používá bílý cement?

    Vzhledem k vysoké ceně se bílý cement používá hlavně na dekorativní betonové výrobky, jako jsou schody, ploty, fasády, balkony a terasy, bloky nebo dlažební desky, ale také k výrobě designérských předmětů, jako jsou vázy, stoly atd.

    Z bílého cementu se vyrábí bílý beton
    Z bílého cementu se vyrábí bílý beton

    4. Cena cementu

    Cena cementu se pohybuje mezi 2400 a 3000Kč za tunu, v závislosti na typu. Cena 25 kg pytle s cementem se pohybuje kolem 80Kč.

    5. Bílý cement - cena za 25 kg

    Bílý cement je o něco dražší, takže za pytel o hmotnosti 25kg zaplatíte přibližně 170Kč.

    Pokud se rozhodnete použít bílý cement, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš dotaz odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 1558
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební materiál?

    Máme 141 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 141 realizátorů v oblasti Stavební materiál
    9.4
    0

    ASTRA Mont s.r.o.


    8.6
    0

    Malik Stavba s.r.o.


    9.7
    0

    MKA Service s.r.o.


    9.7
    0

    DOBEŠ-STAVBY s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena