V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Polykarbonátové desky mají ve stavebnictví různé účely - používají se na přístřešky, na zastřešení teras, pergol, do zimních zahrad a podobně. Jsou vhodné, když chcete mít střechu nad hlavou, ale ne takovou, která by interiér připravovala o světlo.
    Odborný článek 395
    polykarbonatove desky
    Máme 141 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    1. Co jsou to polykarbonátové desky?

    Polykarbonáty patří mezi takzvané termoplastické materiály. Bývají průhledné, ale dají se koupit i v různých barevných variacích. Lze je používat při teplotách od -100°C do +135°C! Polykarbonátové desky jsou tak velmi odolné a trvanlivé. Vzhledem k tomu, že samotný materiál je transparentní, panely se nejčastěji používají jako střešní krytiny nebo jako výplň střešních oken. Jsou vhodné dokonce i pro zastřešení stadionů, zimních bazénů a zahrad a samozřejmě skleníků, odkud pochází jejich primární využití. Polykarbonátové panely velmi zřídka používají jako střechy obytných domů nebo jako příčky v interiéru.

    2. Polykarbonátové desky - výhody a nevýhody

    2.1. Výhody

    Polykarbonátové desky mají mnoho výhod při použití jako střešní krytina. Mají průhlednou texturu a umožňují tak průchod světla. Zároveň poskytují UV ochranu. Panely mají také nízkou specifickou hmotnost a snadno se opracovávají, přepravují a instalují. Jejich ceny jsou relativně přijatelné.

    Polykarbonát je ohnivzdorný materiál, proto se ve stavebnictví často používá pro protipožární ochranu.

    2.2. Nevýhody

    Tento typ materiálu má i své slabiny. Zejména pokud jde o ty větších rozměrů (například 60x120 cm a více). Snadno totiž praskají při zahřátí, ale i při náhlých výkyvech teplot. Proto se doporučuje volit menší velikosti, zvláště pokud jsou pořizovány jako střešní krytina; pro tento účel jsou nejvhodnější panely velikosti 30x30 cm.

    Další nevýhodou tohoto typu materiálu je údržba; je nutné jej pravidelně čistit, protože od nahromaděných usazenin a nečistot rychle tmavnou, a pak propouštějí méně světla a tepla. Navíc dlouhé vystavení slunci a UV záření mění jejich barvu. Konečně je tu takzvaný skleníkový efekt - v létě může být tak horko, že pobyt v místnostech pokrytých polykarbonátem je prakticky nemožný. Stejně jako u skla je nezbytné zajistit dostatečné zastínění průhledných ploch.

    polykarbonatove-hrazeni.jpg

    Pokud se jedná o hokej, díky zhoršeným optickým vlastnostem není polykarbonát ve větších tloušťkách vhodným materiálem pro hokejové ochranné hrazení. Plexisklo dosahuje při pohledu z jakéhokoliv úhlu lepších optických vlastností, vysoké průhlednosti a nezkresluje obraz. Na nižších úrovních se však polykarbonát hojně používá.

    3. Polykarbonáty

    Polykarbonátové panely jsou vyrobeny z materiálu, který kombinuje dvě vynikající vlastnosti: vysokou odolnost proti mechanickému poškození a nárazu a transparentnost, takže je výbornou alternativou ke sklu. Jde o prakticky nerozbitný materiál, průhledný skoro jako sklo, až na to, že je dvakrát lehčí a až 200 až 300krát odolnější proti mechanickému poškození. Polykarbonáty se dají na trhu sehnat především ve formě desek; tyto desky se však mohou navzájem velmi lišit v závislosti na tom, k čemu mají sloužit. Mohou být zušlechtěny různým způsobem. Mohou tak být zpevněné, odolné proti poškrábání, méně hořlavé nebo zabraňující vytápění místností. 

    Tvrdší polykarbonátové desky určené pro venkovní použití mají oboustrannou ochranu proti škodlivému UV záření, takže v nezměněné podobě vydrží déle.

    5.jpg
    Polykarbonátové desky se jedna k druhé nejčastěji přišroubovávají

    4. Pokládka desek

    4.1. Polykarbonátové střešní panely

    Na pokrytí střech lze použít panely různých rozměrů, i když se doporučuje vybírat o něco menší, protože jsou méně náchylné praskání. Panely mají na hranách drážky s předem připravenými otvory tak, aby se při montáži drážky překrývaly a vzájemně se spojovaly šrouby s otvory. Konstrukce je zpravidla kovová nebo dřevěná a panely lze montovat na příčné a podélné nosníky i na mřížovou spodní konstrukci.

    4.2. Rozměry desek

    Na střechy se používají polykarbonátové desky o tloušťce 10 a 16 mm. Pokud jsou vzdálenosti mezi nosníky konstrukce větší, doporučuje se kvůli únosnosti použít desky o tloušťce 20, 25 a 32 mm.

    5. Polykarbonátové desky Lexan

    Panely Lexan jsou jedním z nejkvalitnějších produktů tohoto typu na trhu. Jejich největší výhodou oproti standardním polykarbonátovým deskám je tzv. nižší index žloutnutí v UV světle, protože UV ochrana, tedy nátěry (na rozdíl od standardních materiálů tohoto typu) jsou naneseny oboustranně.

    6. Polykarbonátové desky - cena

    Polykarbonát je ve srovnání se sklem velmi levné. Za desku o tloušťce 10 mm a rozměrech 105x200 cm zaplatíte cca 900Kč.

    Odborný článek 395
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební materiál?

    Máme 141 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 141 realizátorů v oblasti Stavební materiál
    9.3
    0

    SK INTERIER Plzeň s.r.o.


    8.8
    0

    FTIzol s.r.o.


    8.8
    0

    S.I Stroy Company s.r.o


    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena