V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Šedý polystyren - vynikající fasáda za méně peněz!

    Tento článek si přečetlo více než 661+ uživatelů
    Šedy (grafitový) polystyren není na našem trhu žádnou novinkou. Používá se desítky let, vlastně jen o něco méně než bílý. Většina odborníků se však shoduje, že jde o lepší izolační materiál a že tyto vlastnosti plně ospravedlňují mírně vyšší cenu. Perfektně odolává teplotním změnám a vlivům počasí a vydrží až 25 let!
    Odborný článek 661
    grafitovy polystyren
    Máme 143 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    1. Šedý polystyren - co to je?

    Když se řekne „pěnový polystyren“, většině lidí se jako první vybaví bílé tabule, které se snadno řežou a tvarují a jejichž zrna připomínají popcorn. První byl vyroben již v roce 1928 ve Francii, ačkoli jeho průmyslová výroba začala v roce 1961 v Německu společností BASF, v podobě, kterou známe dnes, a pod jejich ochrannou známkou Styropor. S rozvojem technologií výroby a zpracování různých druhů a typů stavebního materiálu se samozřejmě měnil i pěnový polystyren - nejpatrnější změnou byla jeho barva - přidáním různých přísad, které měnily a zlepšovaly jeho vlastnosti, se stal růžový, modrý, zelený, žlutý, šedý nebo černý.

    Pěnový polystyren (EPS) má vynikající tepelně izolační vlastnosti. Sám o sobě sestává především ze vzduchu, protože styren je dutá uzavřená buněčná struktura, ve které se zachycuje vzduch - proto je špatným vodičem tepla a tedy výborným izolantem. Vodní pára je stejně obtížně prostupná, a proto se na stavebních prvcích jimi izolovaných téměř nikdy neobjevují plísně. Šedý polystyren se získává stejným technologickým postupem, s přidáním grafitu nebo hliníku, což způsobuje jeho zčernání. Šedočerný polystyren se nazývá neopor.

    K polystyrenovým zrnům se přidávají částice grafitu nebo hliníku vysoké čistoty a během procesu expanze se spojují; pěna získaná tímto způsobem se lisuje, řeže a dále expeduje do prodejen. Nejdůležitější vlastností tohoto typu polystyrenu je jeho vynikající energetická účinnost.

    01.jpg

    2. Grafitový polystyren - výborný poměr ceny a kvality

    Běžný zákazník si - kromě rozdílu v barvě - okamžitě všimne rozdílu v ceně. Bílý fasádní polystyren je levnější. Rozdíl však není tak velký, aby anuloval veškeré technické výhody, které grafitový polystyren nabízí. Úspora energie, oproti cenovému rozdílu cca 10-15%, je až 20%. S grafitovými polystyrénovými deskami se při montáži manipuluje mnohem snadněji než s rolemi minerální vlny, se kterými jsou nejčastěji srovnávány. Dokonale snáší všechny druhy pojiv, jako je malta, cement, bitumen, sádra, pěna, gely nebo lepidlo, protože s nimi nevstupuje do chemických reakcí. Jedná se o zcela ekologický materiál a lze jej dokonce recyklovat. Má stabilní rozměry a nemění své vlastnosti pod vlivem vnějších faktorů prostředí nebo teploty. V neposlední řadě lze finální vrstvu fasády okamžitě přenést na polystyren bez dalších materiálů jako podkladu.

    3. Proč je grafitový polystyren pro zateplení fasád lepší?

    Šedý polystyren má mimo jiné lepší tepelně izolační vlastnosti díky tomu, že mu částice grafitu (nebo hliníku) dodávají odraz, který zpomaluje pohyb tepla, takže v něm vydrží déle. Odhadované úspory energie s grafitovým polystyrenem jsou o až 20% vyšší ve srovnání s běžným. Grafitový polystyren je navíc tepelnou vodivostí srovnatelný s minerální vatou a je přitom levnější.

    Jelikož se jedná o lepší tepelný izolant, doporučuje se zejména pro vnější stěny, tedy fasádu. Snižuje spotřebu energie v budově a zabraňuje vzniku tepelných mostů, plísní či vlhkosti. Ještě důležitější je, že i tenčí černé desky místo silnějších bílých, poskytují stejné výsledky. To může být velmi důležité zejména při rekonstrukcích, kdy se nový stavební prvek musí přizpůsobit stávajícím podmínkám a není zde mnoho prostoru pro manévrování a improvizaci.

    02.jpg

    Dá se říci, že grafitový polystyren má dost podobné mechanické, chemické a tepelné vlastnosti jako klasický, bílý polystyren. Je poněkud měkčí, ale stále dostatečně pevný na to, aby byl velmi odolným a trvanlivým materiálem, se stabilními rozměry a vysokou mírou požární odolnosti. Jeho tepelná vodivost (ƛ) je 0,032 W/(mK). V závislosti na hustotě desek a typu dalších izolačních materiálů se počítá s paropropustností mezi 2,5 a 5,5, což prakticky znamená, že pára zevnitř projde polystyrenem a nezůstane v něm.

    3.1. Výhody grafitového polystyrenu

    • ·       Vynikající tepelný výkon; při změně teploty neztrácí své tepelně izolační vlastnosti. Po nějakou dobu vydrží i zahřátí na 80-95°C.
    • ·       Špatně absorbuje vodu.
    • ·       Vynikající mechanické vlastnosti i přes malý objem.
    • ·       Jako fasádní izolace snižuje spotřebu energie asi o 20% a nevytváří tepelné mosty.
    • ·       Tenčí panely z grafitového polystyrenu jsou energeticky stejně účinné jako tlustší bílé panely.
    • ·       Jeho paropropustnost je ve stejném rozsahu jako u kamenné vlny a je přitom levnější
    • ·       Nedráždí dýchací ústrojí, nedrolí se, nerozpadá se, proto je vhodný pro alergiky
    • ·       Snadno se s ním manipuluje

    3.2. Nevýhody grafitového polystyrenu

    • ·        Nesmí být přímo vystaven vodě ani UV záření. Při kontaktu s ohněm (při 450°C) taje a vydává černý kouř. Do nových typů polystyrenu se přidávají nehořlavé přísady, díky nimž hoří pomaleji, ale přeci jen hoří.
    • ·        Není vhodný pro dřevěné fasády, protože voda a vlhkost ze dřeva rychle přecházejí na polystyren a odpařují se příliš pomalu. To znamená, že izolace bude déle mokrá a bude se ničit.
    • ·        Někteří řemeslníci, kteří pracovali s grafitovým polystyrenem, tvrdí, že by neměl být instalován na silném slunečním světle; jelikož je černý, absorbuje hodně tepla zvenčí a přenáší ho zevnitř do pojiva, které proto tuhne pomaleji než za „normálního“ počasí.

    4. Šedý polystyren ve vztahu k jiným izolačním materiálům

    U většiny stavebních materiálů se nejprve hodnotí vlastnosti jako pevnost, odolnost, snadnost použití a v neposlední řadě dopad na ekologii. Minerální vata je lepší zvukový izolátor a je více paropropustná. Její hlavní nevýhodou však je, že když navlhne, ztratí všechny své vlastnosti, takže vyžaduje značnou pozornost při instalaci, která je každopádně náročnější než u polystyrenu.

    Multipor je tepelně izolační materiál od firmy Ytong. Získává se stejným výrobním procesem jako Ytong-bloky, jen je méně nosný a má v sobě vyšší procento vzduchu. Je to horší tepelný vodič než grafitový polystyren, ale stejně jako minerální vlna je paropropustný a nehořlavý.

    Styrodur je materiál podobný polystyrenu, protože se také získává při zpracování ropy. Jeho hlavní předností je, že je odolný vůči vodě, vlhkosti a ohni, ale je hořlavý. Je odolnější než grafitový polystyren, a proto se používá především k izolaci podzemních místností.

    Cena šedého polystyrenu je zhruba 2300Kč / m3.

    Odborný článek 661
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Stavební materiál?

    Máme 143 realizátorů v oblasti Stavební materiál:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 143 realizátorů v oblasti Stavební materiál
    9.7
    0

    Stavební firma Jindra Jaromír


    9.5
    0

    Martin Franěk


    8.8
    0

    Milan Dušák


    8.8
    0

    S.I Stroy Company s.r.o


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena