V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Minerální vata - cena a vlastnosti

    Tento článek si přečetlo více než 639+ uživatelů
    Ať už se jedná o novostavbu nebo rekonstrukci stávající budovy, zvláštní pozornost je třeba věnovat izolaci. Izolační materiály se mohou lišit podle toho, zda jde o ochranu základů, fasády nebo střechy. Kvalitní izolační materiály, které jsou instalovány podle všech pravidel, jsou zárukou, že samotná budova bude kvalitní a že náklady na vytápění a chlazení budou vždy nízké. Díky skvělému poměru ceny, kvality a jednoduchosti instalace se stavbaři v Česku často rozhodují právě pro minerální vatu.
    Odborný článek 639
    mineralni vlna
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    1. Minerální vata

    Základní požadavky, které musí splňovat každý izolační materiál, jsou: ochrana před působením atmosférických vlivů a teplotních změn, prevence vlhkosti a plísní a také snížení energetické náročnosti. Minerální vata (minerální vlna, je to totéž) toto vše splňuje, a to v každém ohledu, a zajišťuje tak energetickou účinnost nově postavené nebo rekonstruované budovy.

    Výrobky z minerální vaty, mezi které patří skelná a kamenná vlna, se nejčastěji používají v následujících případech:

    • • když se vnější zateplení fasády provádí namokro
    • • při provádění zateplení provětrávaných fasád
    • • při tepelné izolaci vnějších stěn zevnitř
    • • když se tepelná izolace vnějších stěn provádí ve vrstvách, ze sendvičových panelů s kovovým opláštěním
    • • jako podklad pro "měkké střechy"
    • • při konstrukci stropů a podlah

    2. Minerální vata - složení

    Minerální vlna se získává zpracováním přírodních materiálů - kamene a skla. Získává se foukáním vzduchu přes rozžhavenou drť ve vysokých pecích nebo průchodem hmoty diabasu (kvalitní stavebně-technický kámen) přes rychle se otáčecí šamotové kotouče. Jemné skelné nitě, které se tvoří na konci tohoto procesu, jsou roztaženy do "vaty". Objemová hmotnost izolačních materiálů je ovlivněna hustotou struktury izolace. Objemová hmotnost „p“ je měřena v jednotkách kg/m3, což znamená, že větší objemová hmotnost izolačního materiálu, přináší jeho lepší vlastnosti jako izolace. Objemová hmostnost kamenné vlny ρ = 30–100 kg/m3, u skelné vaty ρ = 15–35 kg/m3.

    Pro prodej na trhu jsou baleny v sypaném stavu, ztenčené jako plsť nebo silnější, v rolích určité velikosti a s přidáním speciálních pojiv se vyrábí i polotvrdé desky, rovněž standardizovaných rozměrů.

    Minerální izolace se dělí na skelnou a kamennou podle hlavních surovin, ze kterých se vyrábí.
    01.jpg
    Instalace minerální vaty

    3. Minerální vata - charakteristika

    Minerální vata je odolná vůči chemikáliím, hmyzu a mikroorganismům. Je elastická, takže je odolnější proti nárazům, nepraská a neláme se; nemění svůj tvar ani rozměry, proto je stabilní, dlouho vydrží, a navíc se dá recyklovat. Díky těmto vlastnostem je také ohnivzdorná (teploty při požáru se pohybují kolem 600°C; kamenná vlna taje až nad 1000°C a skelná vata nad 700°C). Kromě toho, v případě požáru nevypouští ani toxický kouř. Proto je tento materiál také velmi žádaným materiálem z hlediska bezpečnosti.

    Minerální vaty používané pro vnitřní zateplení jsou vyráběny speciální technologií, na bázi biologicky odbouratelných materiálů a bez přidaného formaldehydu, proto jsou pro člověka nezávadné, nevylučují škodlivé plyny a neohrožují kvalitu ovzduší. Vzhledem k tomu, že minerální vata je vláknitá, umožňuje stěnám "dýchat", je paropropustná, a proto zabraňuje tvorbě kondenzace, vlhkosti, plísní, hub, alergenů - tedy všech látek, které způsobují problémy s dýcháním.

    Jedinou slabinou minerální vaty je fakt, že je není zcela voděodolná, proto se nedoporučuje do vlhkých prostor nebo sklepů.

    3.1. Zvuková izolace a tepelná vodivost

    Pokud jde o ochranu proti hluku, vata patří mezi nejlepší izolační materiály. Díky své vláknité struktuře dokonale pohlcuje zvuk a poskytuje tak vynikající ochranu v hlučném prostředí, ať už se používá pro vnější nebo vnitřní izolaci.

    Hustota materiálu ovlivňuje i vodivost - vyšší hustota vaty zajišťuje nižší tepelnou vodivost a menší energetické ztráty. Minerální vlna je tepelný izolant se součinitelem tepelné vodivosti mezi 0,030 a 0,045 W/mK, což ji řadí mezi nejlepší materiály svého druhu.

    3.2. Minerální vata jako izolant

    Nejdůležitější vlastností minerální vaty jako izolantu je, že zajišťuje nesrovnatelně nižší spotřebu energie v domácnosti. Rovnice je jednoduchá: méně energie = méně emisí škodlivých plynů do ovzduší = více úspor!

    Minerální vata se díky vyšší hustotě zahřívá pomalu, déle drží teplo a později jej uvolňuje do prostoru pomaleji, čímž se zabrání přehřívání objektu a udržuje se příjemná pokojová teplota. Na druhou stranu je vata výborná i na zimní období, opět proto, že dlouho udrží teplo, takže se na vytápění spotřebuje méně paliva a jako izolace na fasádě a střeše zabraňuje vzniku tepelných mostů.

    Vzhledem k tomu, že minerální vlna je elastický tepelně izolační materiál, při použití pro izolaci střechy je umístěna mezi nosníky, protože se rozpíná a vyplňuje tak veškeré mezery, díry a nerovností. Voda a vítr by si bez této vlastnosti snadno našli cestu do interiéru. Díky těmto vlastnostem je minerální vlna praktičtější izolační materiál než tuhé desky EXS a EPS.

    4. Skelná a kamenná vlna - rozdíly

    Hlavním rozdílem mezi těmito poddruhy jsou suroviny, ze kterých jsou získávány, technologické postupy, kterými jsou vyráběny, a finální vlastnosti produktu. Hlavní surovinou, ze které se získává skelná vata, je křemičitý písek, do kterého se přidává tzv. sklářská struska, tedy recyklované sklo. Kamenná vlna se získává mletím vulkanické horniny, kamenných minerálů, dolomitu, čediče a diabasu s přídavkem koksu.

    02.jpg
    Skelná vata

    Kromě odlišného původu se liší také technologií výroby: kamenná vlna se získává litím roztavené horninové směsi na roto-válce, zatímco skelná vata se vyrábí litím roztaveného skla do rotorů. Vlákna skelné vlny jsou elastičtější a až desetkrát delší. Elasticita vláken umožňuje stlačit materiál na minimální objem, což prakticky znamená snadnější přepravu a skladování.

    Pokud jde o práci, instalace je rychlejší a jednodušší, protože není nutné řezat materiál na přesné míry. Při položení a zaklínění minerální vlny je nejdůležitější, aby se sama roztáhla, aby nemohly vznikat tepelné mosty.

    03.jpg

    Kamenná vata

    5. Minerální vata - cena

    Minerální vatu najdeme na trhu nejčastěji v rolích a deskách různé tloušťky, i když jsou k dostání i ve formě plsti nebo okrajových lišt pro zakrytí rohů. V závislosti na složení, tloušťce, hustotě a tvaru volíme materiál na střechu, fasádu nebo vnitřní obklady. S výběrem nám jistě pomůže dodavatel. Izolační fasádní desky stojí cca 350 - 650Kč / m2.

    Odborný článek 639
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Fasády?

    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády
    9.4
    0

    REKOBYT


    9.5
    0

    T-bro CZ s.r.o.


    9.7
    0

    HAVI s.r.o.


    9.5
    0

    Pavel Ulrych - STAVITEL s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena