V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Pěnové sklo

    Tento článek si přečetlo více než 1156+ uživatelů
    Na trhu jsou k mání různé druhy materiálů, které se používají pro tepelnou izolaci. Jedním z nich je tzv. pěnové sklo. Ve stavebnictví se používá jako výplň o nízké objemové hustoty. Často se propaguje jako izolace budoucnosti. Je opravdu tak kvalitní a výhodná?
    Odborný článek 1156
    penove sklo
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    1. Co je pěnové sklo?

    1.1. Pěnové sklo je izolační materiál

    Mnoho lidí o tomto druhu materiálu nikdy neslyšelo, což není žádné překvapení, jelikož se jedná o relativně nový produkt a v praxi se s ním moc nesetkáme. Co to tedy pěnové sklo vlastně je? Jde o kvalitní a ekologickou tepelnou izolaci nové generace, kterou lze použít i k odlehčení konstrukce, protože jde o extrémně lehký materiál. Pěnové sklo nabízí mnoho výhod, které stavební sektor v EU, USA a Rusku využívá již řadu let. Je zajímavé, že jej vyrobili sovětští vědci ve 30. letech 20. století, ale jeho praktické uplatnění se našlo až o 30 let později v Kanadě.

    penove-sklo.jpg

    1.2. Pěnové sklo - izolace budoucnosti?

    Pěnové sklo dnes nabízí mnoho možností využití ve stavebnictví a jeho obliba rychle roste. V budoucnu bude pravděpodobně vedle dalších ekologických materiálů hlavní alternativou k v současnosti známým, klasickým izolacím, které většinou nejsou ekologické. EPS a XPS patří mezi nejznámější izolanty tohoto typu.

    2. Výhody pěnového skla

    Výhod pěnového skla oproti klasické izolaci je celá řada. Tento typ skla je anorganický materiál, maximálně šetrný k životnímu prostředí. Je velmi lehký a zároveň je schopný odolávat velkému zatížení. Má porézní strukturu (80-95%), ale je odolný proti vlhkosti, zejména té kapilární, a je dobrým tepelným a zvukovým izolantem. Tento typ izolace je navíc ohnivzdorný a zároveň paropropustný, lze jej tedy použít i k zateplení sklepů.

    Pěnové sklo se ukázalo jako zvláště dobrá izolace pro konstrukci, zejména pokud je použito zvenčí. Tepelná vodivost pěnového skla je 0,06 W / m2K. Do sklepů se nejčastěji používá XPS. Jelikož se jedná o ekologicky zcela nežádoucí materiál, je tato alternativa velmi vítaná. Díky všem těmto vlastnostem je velmi užitečný při energetické sanaci starších budov.

    3. Pěnové sklo jako tepelná izolace

    3.1. Vlastnosti materiálu

    Pěnové sklo se vyrábí ze 100% recyklovaného skla drcením na prášek, tím, že se do něj přidávají různé prvky (většinou uhlík), ale i aktivátory, které stimulují chemické reakce, které mu dodají větší pevnost. Na výrobu nového materiálu se spotřebuje až o 30% méně energie ve srovnání s výrobou jiných izolačních materiálů!

    3.2. Tvar

    Vysokou izolaci pěnového skla zajišťuje velké množství plynových bublin zachycených v materiálu. V závislosti na surovinách použitých při výrobě (drcený křemen, síran sodný) může být pěnové sklo krémové, zelené nebo černé. Při výrobě se surovina obvykle řeže na bloky určitých rozměrů, což závisí na výrobci a výrobních možnostech, kterými disponuje. Vyrábí se však i ve formě granulí různých průměrů, které slouží k izolaci tam, kde nelze umístit kostrbaté bloky.

    Výrobní proces panelů je plně automatizovaný, robotický a přísně kontrolovaný. Výsledné produkty jsou rozměrově totožné a umožňují relativně snadnou instalaci.

    To však musí provést odborník, protože nesprávná montáž vede ke vzniku tepelných mostů, stejně jako při montáži jiných typů izolací.

    01.JPG

    4. Kde lze takovou izolaci použít?

    Pěnové sklo lze použít pro různé soukromé i veřejné objekty. Používá se k izolaci stěn, podlah, stropů a střech (šikmých i plochých), dále k izolaci sklepů. Uplatnění najde i při stavbě silnic, pro které také nabízí velké výhody. Často se používá k zateplení při rekonstrukcích budov, které je třeba energeticky zefektivnit.

    5. Pěnové sklo - cena

    Mezi odborníky panuje názor, že tento druh materiálu je drahý dokonce i pro americký trh. Jelikož s ním umí pracovat jen málo řemeslníků, není divu, že jej nepotkáváme často, bez ohledu na všechny skvělé vlastnosti. Cena pěnového skla v blocích stojí kolem 1800 - 3000 Kč Kč/m3, v granulích kolem 1300Kč /m3.

    Pokud se rozhodnete pro pěnové sklo, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další tipy související s tímto tématem, ale také dodavatele izolace, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1156
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Fasády?

    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády
    9.1
    0

    Plošiny JAPL s.r.o.


    9.6
    0

    Stavební práce- Iliev


    9.6
    0

    R I S O spol. s r.o.


    9.7
    0

    Stavební firma Kindermann s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena