V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Optimální tloušťka fasády

    Tento článek si přečetlo více než 1110+ uživatelů
    Na trhu lze nalézt řadu řešení pro klasické kontaktní fasády od renomovaných výrobců. O důležitosti tloušťky izolačního pláště každé budovy jsme toho napsali mnoho. Jaká je však optimální tloušťka fasády, s minimálními náklady a maximální účinností?
    Odborný článek 1110
    tlouska fasady
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    1. Optimální tloušťka fasádní izolace

    1.1. Jaká je optimální tloušťka izolace?

    Především si vysvětleme, co je vlastně optimální tloušťka fasády.

    Optimální tloušťka fasádní izolace je ta, která nejlépe ochrání budovu před energetickými ztrátami a zároveň umožní využití energie v samotné budově racionálně a hospodárně.

    Přílišná tloušťka izolace na fasádě vyžaduje nejen zbytečně vysoké náklady, kvůli použití většího množství materiálů, energie, času a práce, ale také brání budově „dýchat“.

    2. Fasádní izolace: minimální tloušťka

    2.1. Tloušťka izolace fasády dle předpisů

    Minimální tloušťka tepelné izolace stanovená předpisy není vždy nejlepším řešením. Příliš tenká vrstva polystyrenu, grafitového polystyrenu nebo minerální vlny totiž neposkytuje dostatečnou tepelnou izolaci, přesněji řečeno takovou, která by snížila náklady na vytápění. Pravdou také je, že velmi silné vrstvy izolace prodražují a komplikují stavbu, dělají stěny zbytečně tlusté a nedovolují plášti, a tím ani celé budově, „dýchat“.

    3. Minimální tloušťka tepelné izolace ve vztahu k materiálu

    Tloušťku tepelné izolace samozřejmě nejvíce ovlivňuje materiál, ze kterého je vyrobena. XPS vyžaduje menší tloušťku k dosažení stejného stupně tepelné izolace jako například minerální vlna. Minimální tloušťka tepelné izolace kamennou nebo skelnou vatou je přibližně stejná, protože jde vlastně o příbuzné druhy materiálů. Nejtenčí vrstva by byla získána instalací vakuové fólie, která se používá k izolaci kosmických lodí. Stačilo by jen pár milimetrů tohoto materiálu, ale jak správně tušíte, je extrémně drahý a ve stavebnictví se tak používá jen zřídka.

    Vakuová fólie je nejtenčím typem tepelné izolace. Protože je však velmi drahá, používá se jen k ochraně určitých detailů
    Vakuová fólie je nejtenčím typem tepelné izolace. Protože je však velmi drahá, používá se jen k ochraně určitých detailů

    4. Cena

    Vzhledem k tomu, že ceny tepelných izolací se značně liší, je to jistě jedno z hlavních kritérií při výběru zateplení. Minimální předepsaná tloušťka tepelné izolace nikdy není a nemůže být jediným kritériem - teoreticky jí dosahuje vakuová fólie, která je však tak drahá, že se s ní zpracovávají jen jednotlivé, určité detaily, aby nevznikaly tepelné mosty. Pro ostatní části pláště budovy jsou proto preferovány jiné, mnohem levnější materiály.

    5. Vzhled

    Protože při stanovení hodnoty optimální tloušťky izolace neexistuje jednoznačná odpověď, jedním z důležitých kritérií pro rozhodování je estetické, tedy to, jak bude dům po dokončení vypadat. Například menší okna v silné fasádní vrstvě vypadají jako díry ve vykynutém těstu, což není v žádném případě žádoucí.

    Přílišná tloušťka tepelné izolace domu má vliv i na nedostatečné prosvětlení interiéru.

    6. Tloušťka izolace se liší podle částí budovy

    Nesmíme zapomínat, že minimální tloušťka izolace do značné míry závisí na části domu, kterou je potřeba zateplit. Maximální tloušťka tepelné izolace by měla být na střeše, protože právě střechou se ztrácí většina energie. Proto by tepelná izolace střechy měla být 2 - 2,5krát silnější než v ostatních částech budovy. Silná ochranná vrstva by měla být kolem základu (suterénu), přibližně stejná jako na střeše. Na suterénních stěnách, které jsou v kontaktu se zemí, může být tloušťka izolace o několik centimetrů větší než na stěnách nad zemí.

    Optimální tepelná izolace pro střechu je dvakrát silnější než pro fasádu
    Optimální tepelná izolace pro střechu je dvakrát silnější než pro fasádu

    7. Cena by nikdy neměla být jediným faktorem

    7.1. Menší tloušťka fasády může znamenat dražší složenky!

    Je jasné, že při výběru fasády je důležitým faktorem cena. Levnější fasáda však znamená tenčí izolaci, a tím i vyšší tepelnou vodivost, což se bezpochyby odrazí na složenkách. Příliš silná fasáda také není vhodným řešením. Jsou situace, kdy ani zateplení 30 cm a více nedokáže snížit tepelné ztráty. Nezapomeňte, že nebudou vyšší jen zimní náklady na vytápění, ale i letní na klimatizaci.

    7.2. Ceny fasád nejsou určeny pouze zateplením

    Pokud se rozhodnete pro fasádu o tloušťce 20 cm, bude investice do zateplení představovat pouze 30% celkových nákladů. Měli byste vědět, že v ceně fasády jsou zahrnuty náklady na dopravu, lešení (které stojí cca 400 Kč/den + montáž 65Kč /m2), a také na dokončovací práce kolem oken a dveří. Za izolační vrstvu o tloušťce 20 cm zaplatíte o 20% více, než by vás stála izolace o tloušťce 15 cm.

    8. Jaká je tedy ideální tloušťka izolace?

    Za nejoptimálnější je považována tloušťka fasády mezi 20 a 25 cm. V případě použití XPS si můžete troufnout zmenšit plášť pod 20 cm. Na střeše a kolem základů a suterénu musí být tepelná ochrana téměř dvakrát silnější (asi 30 - 40 cm). Na stěnách sklepu stačí stejná tloušťka izolace nebo jen o pár centimetrů více, ale musí být naprosto vodotěsná.

    S takovou tloušťkou dosáhnete optimální izolace a přijatelné ceny fasády. Za fasádu, která je pokryta polystyrenem o tloušťce 12 cm, zaplatíte kolem 500Kč /m2, zatímco za polystyren o tloušťce 15 cm budete muset zaplatit přibližně 550Kč /m2. Bude-li tlustá přes 20 cm, cena se bude pohybovat kolem 750Kč/ m2.

    Pokud se rozhodnete stavět fasádu, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také fasádníky a stavební firmy, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým

    DaiBau.cz

    Odborný článek 1110
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Fasády?

    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády
    9.3
    0

    Lubomír Ulč


    9.5
    0

    Decorator, s.r.o.


    9.4
    0

    Roman Labaj


    9.6
    0

    Emporio exclusive s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena