V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Po podpisu smlouvy, přípravě projektové dokumentace a dohodnutého způsobu financování vás jistě zajímá, jaké kroky můžete očekávat, nebo jaké všechny fáze stavby následují až do okamžiku nastěhování se do budoucího domova. Postup, který si popíšeme, se týká stavby montovaného domu „na klíč“, do kterého se nastěhujete pouze s osobními věcmi a nábytkem. Všechno ostatní v domě - od elektrických a mechanických instalací, podlah a podlahových krytin, natřených stěn, vestavěných schodů, dveří a oken, až po plně vybavenou koupelnu - obstará dodavatel.
    Odborný článek 486
    stavba montovaneho domu
    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy:

    1. Stavební práce - nezapomeňte na základ!

    Stavební práce jsou určitě nejdůležitější částí při stavbě každého domu, byť montovaného. První fáze stavby zahrnuje přípravu terénu, označení a vymezení staveniště, hloubení stavební jámy pro základ nebo základovou desku a suterén. O stavební práce se musíte postarat sami, protože firmy, u nichž jsou montované domy objednávány, se touto částí práce ve většině případů nezabývají. Ale mohou vám pomoci s výběrem stavebníků, protože s nimi spolupracují.

    Náklady na výkop a základovou desku se pohybují kolem  u 150.000 Kč pro dům o rozloze asi 120 m2, zatímco jedná-li se o rovný hluboký výkop a suterén, hovoříme o částce přes 170.000Kč. K tomu by měly být přičteny všechny přípojky inženýrských sítí a patřičná povolení. Základovou desku lze obvykle provést za den, ale pokud se dělá i sklep tak rozhodně déle.

    2. Dokončení továrních prvků

    Výroba stavebních prvků ve výrobním závodě je druhou fází stavby a bezprostředně na ni mohou navazovat stavební práce. Všechny prvky montovaného domu jsou připraveny ve výrobě: vnější stěny s tepelnou a zvukovou izolací, fasáda, na kterou je nanesena nosná vrstva fasádní omítky se zesílenou síťovinou, sádrokartonové stěny (také s tepelnou a zvukovou izolací), prvky nosné konstrukce, stropy a střecha. Na těchto prvcích jsou zvenčí tepelná a zvuková izolace, zatímco na spodní straně jsou dřevěné desky a sádrokarton se vším příslušenstvím potřebným k tomu, aby byla střecha parotěsná a vodotěsná.

    Během výrobního procesu jsou většinou instalovány všechny prvky nábytku (okna, dveře a další prvky) a někdy i fasáda. Výroba prvků je sériová a rychlá a existují díly, které lze dokončit do 7 dnů nebo méně pro dům o rozloze přibližně 120 m2.

    Dodací lhůty

    Přestože je proces výroby prvků montovaných domů opravdu rychlý a vše zní tak jednoduše, při podpisu kupní smlouvy vám nikdo neřekne, jaká je ve skutečnosti dodací lhůta! Na výrobu prvků si budete muset počkat minimálně 6 měsíců a až budou hotové a dostanete-li se do zimního období, budete muset čekat začátek stavební sezóny, což může samotnou stavbu opravdu prodloužit.

    3. Montáž montovaného domu

    Třetím krokem při tvorbě montovaného domu je doprava všech vyrobených prvků na stavbu a jejich montáž. Na hotovou základovou desku se nejprve montují vnější a nosné stěny, poté stropní prvky (mezipatrové desky) a posléze střecha. V této fázi by měly být dokončeny všechny práce týkající se konstrukce podlah, pater a střechy. Jedná se vlastně o skelet budoucího domu, před montáží samotných stěn a střešní krytiny.

    Dá se říci, že montáž domu je stejně rychlý proces jako výroba prvků. Při dobrých povětrnostních podmínkách lze menší montovaný dům i stavbu mezipatra dokončit za den!

    Střechařské a klempířské práce a fasáda

    Když jsou všechny prvky podlahy nainstalovány a smontovány, práce pokračují zakrytím střechy, tj. pokrývačskými a klempířskými pracemi a dokončením fasády. Fasáda je zpravidla zakončena strojově nanášenou omítkou.

    Tímto jsme dokončili třetí fázi stavby. Montovaný dům nyní vypadá jako dům, má střechu a zvenčí vypadá jako hotová stavba. Instalaci budovy a veškeré práce na střeše a fasádách lze dokončit za měsíc či dva.

    4. Technické práce

    Do této kategorie patří mechanické instalace (instalatérské práce, kanalizace, topení, chlazení) a také elektroinstalace a podlahy (potěr). Proces, který zahrnuje stavbu a instalaci všech těchto sítí, trubek apod., se také nazývá „šedá fáze“ stavby.

    5. Interiérové ​​práce

    Dokončení interiéru, tj. řemeslné práce, mohou začít, jakmile jsou podlahy suché. Mezi tyto práce patří omítky, vyhlazování a natírání, pokládka keramiky, montáž koupelnových prvků, pokládka podlahových krytin (parkety, laminát, dlaždice, korek atd.), výroba schodů, montáž pokojových dveří a případně další prvky. Pokud celý stavební proces proběhne podle plánu a bez průtahů, tato fáze končí za 4-5 měsíců od začátku montáže domu.

    6. Terénní úpravy

    Když je vše uvnitř budovy hotové, můžete začít upravovat zahradu. Toto uspořádání by mělo být prováděno systematicky podle koncepčního plánu, který se doporučuje mít, aby prostředí s profesionální pomocí zahradního architekta dostalo požadovaný vzhled, a abyste si ho mohli vychutnávat v jeho plném potenciálu. Úpravy okolí domu se můžete chopit osobně, pokud pro to máte vlohy, smysl a čas, i když vždy si můžete najmout někoho, kdo se tím zabývá profesionálně. Upravená zahrada určitě udělá celý dům krásnějším a příjemnějším pro život. Mějte na paměti, že terénní úpravy kromě zahrady nebo dvora zahrnuje dláždění nebo vytváření přístupových cest, betonování nebo asfaltování, instalaci zavlažovacích systémů a vodovodů, kanalizací, provádění elektřiny a osvětlení a řady dalších úkonů, na které budete určitě potřebovat profesionály. Celkově vás to, podle našich odhadů, bude stát kolem 5000Kč / m2.

    Montovaný dům připravený k nastěhování
    Montovaný dům připravený k nastěhování

    Pokud se rozhodnete pro montovaný dům, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také architekty a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 486
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Montované domy?

    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy
    9.7
    0

    VIKYMONT stavby, s.r.o.


    8.6
    0

    pexadomky


    9.4
    0

    DOMY D.N.E.S. s.r.o.


    8.6
    0

    TESPO STAVEBNÍ, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena