V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Pokud se rozhodnete pro koupi montovaného domu, musíte se při objednávce u specializované firmy rozhodnout také ohledně typu tohoto stavení. Chcete montovaný dům typový nebo naopak ten vyrobený na míru - podle unikátního projektu? Každý má své výhody a nevýhody. V tomto textu si na ně posvítíme.
    Odborný článek 273
    01
    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy:

    1. Typový montovaný dům

    Nejrůznější modely těchto domů najdete v online katalozích firem specializovaných na výrobu a výstavbu montovaných domů. Jedním z hlavních důvodů pro rozhodnutí o koupi typového montovaného domu je úspora při tvorbě architektonického projektu, tedy plánů a výkresů, ale i levnější realizace. Toto není nejšťastnější řešení, jelikož se jedná o obydlí, ve kterém byste mohli strávit celý zbytek života. Hlavním problémem typových montovaných domů je, že se obtížně přizpůsobují specifikům lokality a vašim potřebám a přáním.

    2. Typový projekt rodinného domu

    Po pečlivém prozkoumání typových plánů a předvedení jejich funkčnosti v reálu lze usoudit, že typový plán montovaného domu ve skutečnosti neexistuje. Typový montovaný dům je teoreticky navržen tak, aby vyhovoval každému, ale když si každý model trochu lépe rozeberete, rychle zjistíte, že není možné jej přizpůsobit konkrétnímu uživateli. Každý typový záměr musí být alespoň trochu přizpůsoben jak požadavkům, potřebám a možnostem kupujícího, tak v konečném důsledku i prostředí (lokaci), kde bude budoucí dům postaven.

    2.1. Kdy typový montovaný dům nepřichází v úvahu

    V některých oblastech brání výstavbě typových montovaných domů územní plány, které přesně určují konečný vzhled stavby a to, jak je nutné ji přizpůsobit terénu. To znamená, že jsou přesně určeny rozměry stavby, sklon a druh střechy, typ fasády, okna a dveře a podobně. S tak přísnými požadavky se investoři potýkají zejména v přísně chráněných územích. Zvláštní podmínky výstavby a rekonstrukcí v takových místech jsou patrné i z územně plánovacích informací.

    3. Typový montovaný dům: slabé a silné stránky

    3.1. Nevýhody typových montovaných domů

    V 99% případů se stává, že zákazník ve spolupráci s architektem začne měnit typový plán montovaného domu. Mnoha lidem se nelíbí neosobní, generický vzhled budoucího domova. Je důležité, aby budoucí montovaný dům byl kromě vašich možností přizpůsoben i vašemu životnímu stylu, potřebám a zvyklostem, jinak se v něm nebudete cítit dobře. Od prvního okamžiku byste si měli být vědomi toho, že jde o dlouhodobé, ne-li celoživotní rozhodnutí. Přizpůsobení standardního návrhu montovaného domu požadavkům zákazníka může v konečném důsledku vést k úplné nefunkčnosti místností a prostorovým problémům, ale i nerealizovatelnosti projektu, tedy neudržitelnosti plánů a výpočtů ze statického výpočtu.

    Často se stává, že se kupující po konzultaci nakonec rozhodne pro dům na míru, kde proces plánování domu začíná koncepčním řešením a plným zohledněním přání a potřeb kupujícího. Je třeba také zdůraznit, že případné změny a úpravy typového plánu montovaného domu vytvářejí velké dodatečné náklady.

    3.2. Výhody typových montovaných domů 

    Hlavní výhodou typových montovaných domů je jistě jejich nízká cena. Mezi výhody navíc patří rychlé a snadné jednání a proces koupě od první schůzky, přes výstavbu až po nastěhování, protože všechny plány jsou připraveny předem a lze rychle zažádat o stavební povolení. Při výstavbě prakticky nedochází k žádným nepředvídatelným problémům, protože takový dům už byl postaven vícekrát a architekti a stavební inženýři měli možnost případné prvotní chyby opravit za chodu.

    01.jpg
    Typový montovaný dům umožňuje jen minimální, prakticky zanedbatelné přizpůsobení architektonického řešení potřebám uživatele, což mnohé od koupě odrazuje (zdroj: jubhome.eu)

    4. Typový montovaný dům je levnější

    Vzhledem k tomu, že plány jsou připraveny a nakresleny předem, jsou použity standardní detaily a standardní řešení místností - proto je realizace levnější, s výrazně menší koordinací a komplikacemi. To v konečném důsledku vede k úspoře minimálně 350.000 Kč.

    4.1. Cena dokumentace typových montovaných domů

    Část peněz ušetříte i při tvorbě koncepčního architektonického projektu a plánu pro získání stavebního povolení. Drtivá většina společností vám pomůže s vypracováním projektové dokumentace a získání všech potřebných povolení.

    4.2. Náklady na stavbu mohou být výrazně nižší

    Velká část úspor u typového domu souvisí s výrazně snazší koordinaci při provádění stavebních prací, ale také s jednoduchostí architektonického řešení, neboť je prakticky nemožné jej přizpůsobovat a měnit mimo nabízený rámec. Architektonické projekty typových montovaných domů jsou obecně jednoduché a logické, což vyžaduje méně náročná statická řešení (rozpony, konstrukce), méně změn stavby při plánování a méně improvizace a přizpůsobování při výstavbě. Jednou větou: čím jednodušší projekt, tím nižší cena.

    Pro stavbu typového montovaného domu se v zásadě používají standardní a cenově dostupné materiály a detaily, čímž je výstavba na metr čtvereční ještě levnější.

    5. Co si tedy vybrat?

    I přes větší investici se stále doporučuje rozhodnout se pro architektonický projekt na míru. Pokud jde o projekty pro typové domy, vnitřní prostor a architektonické řešení jsou provedeny tak, aby ve funkčním smyslu měly všechny prvky, které jsou považovány za nezbytné a běžné pro život a práci, ale nejsou přizpůsobeny každé konkrétní rodině a jejímu životnímu stylu. Opět stojí za zmínku, že stavba domu je považována za dlouhodobou investici a že jeho architektura by měla být přizpůsobena osobám, které v ní budou bydlet. Kdo by chtěl strávit zbytek života v nefunkčním objektu, který mu nijak nevyhovuje?

    6. Cena typového montovaného domu oproti projektu na míru

    Ceny typových montovaných domů se odvíjejí od zhotovitele, obytné plochy, stylu domu, typu střechy a její krytiny, fázi výstavby a plánu stavby a konstrukce. Typový montovaný dům může být levnější o více než 20% oproti domu postavenému na míru.

    Odborný článek 273
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Montované domy?

    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 40 realizátorů v oblasti Montované domy
    9.7
    0

    VIKYMONT stavby, s.r.o.


    8.6
    0

    TESPO STAVEBNÍ, s.r.o.


    8.8
    0

    S.I Stroy Company s.r.o


    8.6
    0

    pexadomky


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena