V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Tepelné čerpadlo je levný a z ekologického hlediska přijatelný systém vytápění. Dělíme je na základní typy: vzduch/voda, voda/voda, země/voda a zvláštní typ vzduch/vzduch. První část tohoto dvojslova znamená zdroj, odkud se energie čerpá, a druhá označuje teplosměnné médium.
    Odborný článek 487
    jak funguje cerpadlo
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Jak fungují tepelná čerpadla?

    Čerpadla používají teplo z okolí a přeměňují ho na energii a zdroj tepla. V současnosti existuje několik typů, z nichž nejznámější jsou energetická tepelná čerpadla pro vytápění prostor a ohřev užitkové vody. Tepelná čerpadla poskytují ekonomický a ekologický způsob života, protože ke své práci využívají obnovitelné zdroje energie: vzduch, vodu a půdu.

    Tepelná čerpadla vzduch-voda čerpají energii ze vzduchu i při teplotách do -25°C
    Tepelná čerpadla vzduch-voda čerpají energii ze vzduchu i při teplotách do -25°C

    2. Topení tepelným čerpadlem - typy zařízení:

    2.1. Vzduch - voda

    I studený vzduch je plný energie! Vzduch je nevyčerpatelný zdroj energie a je dostupný všude. Nejmodernější verze tohoto typu umožňují vytápění i při venkovní teplotě -25°C! I při tak nízké teplotě venkovního vzduchu stále ušetříte až 50% energie. Jde o investičně nejlevnější typ tepelného čerpadla. Jednoduchá a levná je také jeho instalace a údržba.

    2.2. Voda - voda

    Podzemní voda je díky poměrně vysoké teplotě ideálním zdrojem tepla, neboť dosahuje vysokých tepelných hodnot. Z toho vyplývá, že tento zdroj je energeticky nejefektivnější, a to celoročně. Tepelná čerpadla voda-voda poskytují vysoký tepelný výkon, i když jsou velmi malá.

    2.3. Země - voda

    Zařízení země-voda využívají tepelnou energii akumulovanou v zemi, tedy v půdě. Tam se shromažďuje velké množství solární energie, kterou lze využít k vytápění domu a užitkové vody.

    Tepelná čerpadla poskytují ekonomický a ekologický způsob života, protože využívají obnovitelné zdroje energie: vzduch, vodu a půdu (na obrázku)
    Tepelná čerpadla poskytují ekonomický a ekologický způsob života, protože využívají obnovitelné zdroje energie: vzduch, vodu a půdu (na obrázku)

    3. Úspory, které tepelné čerpadlo přináší

    3.1. Jaký typ tepelného čerpadla ušetří nejvíce?

    První místo:  tepelné čerpadla voda - voda

    Většinu energie a peněz ušetří čerpadlo voda-voda. Samozřejmě základním předpokladem je, že máte na pozemku k dispozici dostatek podzemní vody. Průměrná roční teplota podzemní vody je asi 10°C. Tento systém dosahuje tzv. ročního topného čísla 5, což umožňuje největší úspory.

    Druhé místo: tepelné čerpadlo země - voda

    Pokud nemáte přístup k podzemní vodě, další v pořadí je tepelné čerpadlo země-voda. Pro tento typ však potřebujete dostatečně velký pozemek, na kterém se umístí, horizontální zemní kolektor nebo vertikální sonda. S tímto systémem můžete dosáhnout ročního topného čísla 4.

    Třetí místo: tepelné čerpadlo vzduch - voda

    Pokud nemáte k dispozici vodu ani půdu, můžete použít čerpadlo vzduch-voda, protože vzduch je dostupný všude a v neomezeném množství. S tímto systémem dosáhnete ročních topných čísel přes 3,5 a v některých oblastech dokonce přes 4.

    3.2. Ušetříte více za vytápění prostor nebo za ohřev vody?

    Nejvíce ušetříte, pokud zvolíte čerpadlo pro vytápění prostoru. Pokud se však rozhodnete ohřívat teplou užitkovou vodu stejným zařízením, úspora bude větší a výhody ještě větší. Nejdůležitější je však snížit náklady na vytápění, protože právě tam vznikají největší ztráty. Na druhou stranu je vytápění tepelným čerpadlem daleko levnější než jakýkoli klasický způsob vytápění.

    Klasický topný systém v kombinaci s tepelným čerpadlem umožňuje velké úspory
    Klasický topný systém v kombinaci s tepelným čerpadlem umožňuje velké úspory

    4. Tepelná čerpadla pro radiátorové nebo podlahové vytápění?

    Klasické radiátory ohřívají vzduch v místnosti, zatímco podlahové nebo stěnové systémy ohřívají tělesa, tedy předměty. Kombinace tepelného čerpadla a systému podlahového vytápění poskytne pocit komfortu a pohodlí i při teplotě o 2° nižší, než je obvyklá průměrná pokojová teplota. Takové vytápění má tak za následek snížení potřeby tepla o 5-8%, což ještě zvyšuje dosažené úspory.

    Odborný článek 487
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo
    9.5
    0

    SOELSO s.r.o.


    9.1
    0

    Topeninemec.cz


    9.7
    0

    SATO TANVALD, spol. s r.o.


    9.7
    0

    VTP Kočí s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena