V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Tepelné čerpadlo - cena s instalací

    Tento článek si přečetlo více než 1564+ uživatelů
    V době stále dražších zdrojů energie získávají na oblibě alternativní zdroje vytápění, které méně zatěžují životní prostředí i rodinný rozpočet. Prvním předpokladem efektivních úspor při vytápění je samozřejmě dobrý návrh a odpovídající tepelná izolace budovy. Ve většině případů je však vytápění stále nutné, zejména v zimě. Tepelná čerpadla využívají volnou energii z okolního prostředí jelikož využívají teplotního rozdílu. Tepelné čerpadlo využívá zdroje energie, jako jsou země, spodní voda nebo venkovní vzduch. Jedinými provozními náklady jsou elektřina potřebná k provozu čerpadla.
    Odborný článek 1564
    tepelne cerpadlo pro byt
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Tepelné čerpadlo pro vytápění může fungovat různými způsoby

    Podle způsobu provozu tepelná čerpadla dělíme na typy voda-voda, země-voda, vzduch - vzduch a vzduch-voda. Číslu, které nám říká, jak efektivní je čerpadlo, se říká topný faktor - COP. Jedná se o poměr dodané a vydávané energie. Čím vyšší je tento faktor, tím je tepelné čerpadlo účinnější.

    1.1 Tepelné čerpadlo voda-voda

    Tepelná čerpadla voda-voda jsou nejúčinnější, zejména pokud máte na pozemku zdroj vody. U tepelných čerpadel voda-voda se COP pohybuje mezi 5,2 a 6,2.

    1.2 Tepelné čerpadlo země - voda

    Druhým nejběžnějším tepelným čerpadlem je tepelné čerpadlo země-voda, u kterého potřebujete dostatečně velkou plochu pozemku pro vedení potrubí. Plocha musí být alespoň 2x větší než je plocha vyhřívaného objektu. U tepelných čerpadel země-voda se COP pohybuje mezi 4,4 a 5,0.

    1.3 Tepelné čerpadlo vzduch-voda

    Nejčastější volbou je tepelné čerpadlo vzduch-voda, protože nevyžaduje zdroj vody ani velkou plochu. Důležitý je také provozní rozsah, který musí být vhodný pro naše klimatické podmínky, které se mohou pohybovat od -20 °C do +35 °C. U tepelných čerpadel vzduch-voda se COP pohybuje mezi 3,4 a 4,0.

    1.4 Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch

    Tepelná čerpadla vzduch-vzduch jsou velmi podobná klimatizacím, ale mohou také ohřívat vzduch. Takové tepelné čerpadlo odebírá teplo přímo ze vzduchu a jeho velkou výhodou je, že může pracovat při teplotách až -25 °C.

    Tepelné čerpadlo nepotřebuje mnoho místa
    Tepelné čerpadlo nezabírá mnoho místa

    Odborná rada ze společnosti Josef Čibera - ČIPEX

    1. Jaký typ tepelného čerpadla mám zvolit pro vytápění standardního rodinného domu /100m2/ ?

    V naší české zemičce uprostřed Evropy jsou dostačující tepelná čerpadla vzduch - voda, která dokáží výstupní teplotu až 60 stupňů.

    Naše firma doporučuje tepelná čerpadla od firmy Viessmann a ty mají vysokou energetickou účinnost, komfortní obsluhu a atraktivní design. Jejich tepelná čerpadla jsou nejtišší v Evropě a venkovní jednotky lze instalovat bez problému v oblastech s těsnou zástavbou.

    Vnitřní jednotka je velikosti lednice a může se umístit i do malých prostorů ( výklenky, do rohu garáže ... )

    Poslední přednost této značky je firemní servis Viessmann a v budoucnu nemáte nikdy problém se zajišťováním oprav.

    Určení velikost ( tepelného výkonu ) tepelného čerpadla se neurčuje podle plochy RD, ale dle výpočtu tepelných ztrát dané budovy.

    2. Jaké úspory představuje tepelné čerpadlo oproti jiným způsobům vytápění ?

    Velké úspory proti vytápění elektrokotlem cca 50% i při záměně za plynový kotel či staré uhelné ( mnoho osobního času ) a přesné porovnávací tabulky jsou na portále TZB.

    3. Jaká je životnost tepelného čerpadla ?

    Životnost tepelného čerpadla je dnes při kvalitě zpracování a odborném servisu 15 - 20 let a bonusem firemní záruky na 10 let.

    Odbornou radu poskytl pan Josef Čibera ze společnosti Josef Čibera - ČIPEX

    2. Tepelné čerpadlo pro ústřední topení

    2.1 Tepelná čerpadla pro radiátorové vytápění, cena a realizace

    Základní předpoklad pro radiátorové vytápění je, že tepelné čerpadlo musí pracovat při vyšší teplotě. Z tohoto důvodu je zapotřebí vysokoteplotní tepelné čerpadlo. Tepelné čerpadlo s jedním kompresorem není schopno udržet tak vysoké teploty. Rozdíl je vyrovnán elektrickým topením, což se samozřejmě projeví na složenkách. Proto se pro vytápění radiátorů doporučují dvoukompresorová tepelná čerpadla. Dva kompresory dosahují požadované vysoké teploty a spotřebuje se tak méně elektřiny. Tepelná čerpadla se dvěma kompresory mají také delší životnost. Cena vysokoteplotního tepelného čerpadla včetně instalace začíná na 180.000Kč.

    2.2 Tepelné čerpadlo pro podlahové vytápění, cena realizace

    Tepelná čerpadla jsou účinnější při nižších teplotách, a proto jsou ideální v kombinaci s podlahovým vytápěním. Protože se podlahové vytápění používá k vytápění místností na velké ploše, je to možné při nižší teplotě topného tělesa, která se pohybuje kolem 30-35 °C. Všechna nízkoteplotní tepelná čerpadla se používají v kombinaci s podlahovým vytápěním. Cena nízkoteplotního tepelného čerpadla včetně instalace začíná na 140.000Kč.

    Venkovní jednotka tepelného čerpadla
    Venkovní jednotka tepelného čerpadla

    3. Test tepelného čerpadla - kolik ušetříte za teplo?

    Hlavní otázkou před případnou investicí do tepelného čerpadla je, zda se systém vyplatí. Vezměme si příklad dobře izolovaného domu s obytnou plochou 180 m2 a průměrnou roční spotřebou energie 55 kWh/m2a. Náklady na kWh topného oleje jsou přibližně 2.7Kč / kW/h, takže byste za vytápění zaplatili 27.000Kč. Plyn stojí 46Kč/kWh, takže byste za vytápění utratili 18.700Kč. Náklady na tepelné čerpadlo jsou 1.08Kč /kWh, takže byste za vytápění utratili kolem 11.000Kč. Vypočítali jsme tedy, že investice ve výši 160.000Kč  by se mohla vrátit za 9-17 let a v případě, že nainstalujete nový a moderní systém ještě dříve. Vezmeme-li v úvahu životnost tepelných čerpadel, která se odhaduje na 25 let, investice má smysl.

    4. Jakou nádrž na vodu zvolit?

    Akumulační nádrž na vodu nebo na teplo vám umožní efektivněji vytápět váš domov tím, že akumuluje přebytečné teplo tehdy, kdy topný systém nepracuje. 1000litrová nádrž ohřátá na 80°C dokáže prostřednictvím podlahového vytápění nezávisle vytápět celý dům po dobu šesti hodin. Jak vybrat správnou velikost této nádrže? Přesnou velikost vypočítá strojní inženýr, ale obecně platí, že na jeden kW výkonu tepelného čerpadla nebo jiného topného zařízení potřebujete přibližně 55 litrů. Existuje několik typů zásobníků: zásobník vody bez výměníku, zásobník vody s výměníkem, který lze kombinovat se solárními panely, a zásobník tepla se dvěma výměníky, ke kterému lze připojit několik různých topných zařízení. Zásobník tepla může mít také zabudované vlastní topné těleso, takže funguje podobně jako kotel! Pokud máte ústřední topení s radiátory, měli byste určitě instalovat také zásobník teplé vody.

    5. Tepelná čerpadla - cena

    Ceny tepelných čerpadel se mohou značně lišit. Tepelné čerpadlo má smysl instalovat v dobře izolovaných budovách s roční spotřebou energie nižší než 50 kWh/m2a, ale lze jej instalovat i v budovách s nižší energetickou účinností. Kolik stojí tepelné čerpadlo? Cena závisí na kvalitě tepelného čerpadla, účinnosti (COP) a samozřejmě na zvoleném systému. Nejdražší jsou systémy voda-voda nebo země-voda, které se pohybuje v rozmezí 240.000 – 300.000Kč, bez investice do rozvodů, podlahového nebo radiátorového vytápění. Cena tepelného čerpadla vzduch-voda je mnohem nižší. Za dodávku a instalaci průměrného 8kW tepelného čerpadla, které postačuje pro dobře izolovaný rodinný dům, zaplatíte od 162.000Kč. Kolik tedy ušetříte na vytápění? Trojnásob!

    Tepelné čerpadlo můžete schovat klidně i do skříně!
    Tepelné čerpadlo můžete schovat klidně i do skříně!

    6. Dotace na tepelné čerpadlo

    Jelikož se jedná o ekologicky šetrný zdroj energie, investice jsou podporovány z různých zelených fondů. Můžete získat zpět až 100.000Kč! Podmínky a způsob získání finančních prostředků jsme podrobněji popsali v jednom z předchozích článků.

    7. Někteří poskytovatelé tepelných čerpadel

    Mezi dodavatele tepelných čerpadel v České republice patří například Nibe, Stiebel, IVT, Veskom, Korund, Aiseco, Regulus, Ivotop, Viessmann, Tenaur a spoustu dalších.

    Pokud potřebujete instalaci tepelného čerpadla, obraťte se na společnost Daibau.cz a náš tým vám rád poradí.

    Váš tým Daibau.cz

    Odborný článek 1564
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo
    9.6
    0

    VODO - TOPO HORECKÝ s.r.o.


    9.5
    0

    ELMATERM s.r.o.


    9.8
    0

    SANY, s.r.o.


    10
    0

    EKOM - VZDUCHOTECHNIKA, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena