V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Podlahový polystyren - výborná izolace

    Tento článek si přečetlo více než 525+ uživatelů
    Podlahový polystyren je u nás již léta nejprodávanějším tvrdým izolačním materiálem, protože je tvarově stálý, odolný, poskytuje vynikající tepelnou izolaci, pohlcuje zvuk a má dobré vlastnosti i z hlediska ekologie. Na druhou stranu se snadno zpracovává a instaluje. Také jeho cena je ve své třídě izolačních materiálů poměrně konkurenceschopná. Jakou izolaci použít a v jaké tloušťce ji instalovat, je však otázka pro odborníky a projektanty.
    Odborný článek 525
    Polystyren na podlahy
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    1. Pěnový polystyren - cena a vlastnosti

    Odborníci se shodují, že pěnový polystyren je tak dobrý materiál, protože jeho vlastnosti lze během výroby měnit podle konkrétního účelu. Testování viskozity určuje, zda bude mít požadované vlastnosti. Syrový polystyren má slabiny jako jsou malá odolnost proti slunečnímu záření, hořlavost a pórovitost, ale úpravou epoxidovými látkami a protipožárními nátěry stává pevným, odolným, neměnným, ohnivzdorným a tepelně vodivým stavební materiálem. Na druhou stranu je o 30% levnější než některé jiné izolační materiály a investované peníze se z pohledu energetické náročnosti velmi rychle vrátí.

    2. Polystyren do podlahy - z čeho je vyroben?

    Pěnový polystyren (EPS) je pevný a tuhý materiál s buněčnou strukturou, skládá se z 2% polystyrenu, zbytek tvoří vzduch. Je složený z bílých buněk, které jsou od sebe odděleny membránami, a proto se osvědčil jako dobrý tepelně izolační materiál. Ve skutečnosti je díky této buněčné struktuře teplo zadržováno déle, protože jí prochází těžce.

    Během výrobního procesu se požadovaná hustota získá expandováním polystyrenových zrn, odtud název "expandovaný". Polystyren se zahřívá párou nebo horkým vzduchem, zrna se roztahují a stávají se kuličkami. Při řezání nebo rozbití polystyrenové desky se tyto kuličky drolí. Aby se při roztahování nelepily k sobě, ale vytvořily pravidelnou strukturu, používají se speciální míchačky. Na konci procesu jsou získané expandované kuličky hustší, ale lehčí než ty neexpandované, a proto vystupují na povrch jako pěna, která se snadno stlačuje do forem.

    3. Pěnový polystyren pro izolaci podlahy

    Pěnový polystyren se používá jako izolant, kromě střech, fasád a příček také v suché výstavbě podlah, přesněji potěrů nebo obkladů podlahových konstrukcí, kde se nepředpokládá vysoké zatížení. Podle současných norem je přípustný tlak, tedy zatížení, 20 kPa nebo 2 tuny na m2, což představuje 2% stlačení materiálu.

    Při stavbě nebo rekonstrukci se polystyren používá k izolaci mezipatrových desek a podlah. Tento způsob instalace izolace se nazývá suchá výstavba a slouží jak tepelné, tak zvukové izolaci. Tepelná izolace je velmi důležitá kvůli energetické účinnosti budovy a úsporám při vytápění a chlazení, neméně důležitá je však zvuková izolace (kvůli vyššímu komfortu bydlení). Obojí nejlépe dosáhnete volbou tzv. plovoucí podlahy, která se provádí instalací tvrdé izolace, tedy polystyrenu.

    Plovoucí podlaha je konstrukce, která se staví na suchý betonový podklad položením polystyrenové desky o minimální tloušťce 4-5 cm; pokud je instalováno podlahové vytápění, pak izolační vrstva nesmí být tenčí než 7 cm. V místech, kde prochází potrubí topení, chlazení, kanalizace a vodovod, se v případě potřeby desky z polystyrenu řežou nebo vrtají.

    Výhodou tohoto typu pokládky podlahové izolace je rychlost a jednoduchost provedení, neboť odpadá čekání na vyschnutí jako u mokrého potěru. Polystyrénové desky se řežou běžnými pilami a nejsou tak potřeba žádné speciální nástroje ani pracovní postupy. Na druhou stranu tvrdé desky představují dostatečnou ochranu potrubí a instalací. Poslední vrstva podlahových krytin může být vyrobena z jakéhokoli materiálu.

    izolace-podlahy.jpg
     Pěnový polystyren pro izolaci podlah

    3.1. Proč je pěnový polystyren tak dobrý pro izolace podlahy?

    Tepelná vodivost - Pěnový polystyren obsahuje pouze 2% polystyrenu a celých 98% vzduchu. Vzhledem k tomu, že má strukturu dutých buněk, prakticky to znamená, že teplo zadržuje vzduch, a proto má velmi nízkou tepelnou vodivost. Jeho součinitel tepelné vodivosti se pohybuje mezi 0,035 - 0,040 W/mK.

    Paropropustnost – Paropropustnost přímo souvisí s faktorem odporu vodních par (µ), který je pro EPS 30 - 70. Laicky řečeno, polystyren kvůli buňkám naplněným vzduchem klade menší odpor proti rozpínání vodní páry, takže vnitřek jím obloženého předmětu může „dýchat“. Jeho instalace navíc snižuje riziko vzniku vlhkosti a plísní na stěnách a v rozích, protože je neabsorbuje, ale propouští.

    Chemická odolnost - Pěnový polystyren nevstupuje do chemických reakcí s většinou chemikálií, které lze nalézt během výstavby a později v hotové budově. Nevadí mu proto cement, bitumen, sádra, vápno, asfaltové emulze a soda, stejně jako minerální roztoky a mýdla.

    Teplota - Pěnový polystyren je zařazen do třídy hořlavosti B1, kde je teplota tání vyšší než 450°C. Dokonale snáší nízké venkovní teploty i dlouhodobé zahřívání až na 80°C, ke kterému za normálních okolností dochází jen zřídka.

    Mechanická pevnost - Pěnový polystyren se vyrábí ve třídě tvrdých izolačních materiálů právě proto, že se jeho vlastnosti mohou měnit podle účelu. Ten s vyšší hustotou je pevnější, tedy odolnější vůči tlaku a je pevnější. To platí zejména pro suchou montáž podlahové konstrukce. Při instalaci jako izolace podlahy bude způsob pokládky a tloušťka záviset na tom, zda bude podlaha pochozí a zda bude instalováno podlahové vytápění.

    Hustota - Kromě tloušťky desek, která se určuje podle účelu, je u polystyrenu velmi důležitá hustota, protože určuje jeho pevnost. Hustota se získává délkou trvání expanzního procesu při výrobě - čím déle trvá expanze, tím vyšší bude hustota. Tak se získají druhy 17, 20 a 25 gramů, tedy 17, 20 a 25 kg/m3. Hustota je důležitou vlastností právě pro podlahový polystyren, jelikož musí vydržet velkou zátěž.

    3.2. Pěnový polystyren jako izolant

    Dříve byl polystyren považován za diskutabilní materiál kvůli jeho vlivu na životní prostředí, nyní se však výrobní procesy získávání a zpracování zlepšily natolik, že jeho škodlivý dopad na životní prostředí je prakticky nulový. Věří se, že ve vyspělých zemích je jím zatepleno až 90% budov. Totéž lze říci o Česku, zejména pokud jde o soukromou výstavbu.

    3.3. Výhody polystyrenu

    • • lehký materiál - jeho objemová hmotnost je pouze 15-30 kg/m3
    • • snadná, rychlá a jednoduchá instalace
    • • dokonale k němu přilne lepidlo a malta
    • • je paropropustný, takže budova může „dýchat“
    • • stálé a stabilní rozměry, nemění se věkem
    • • vynikající tepelná izolace
    • • špatně absorbuje vodu
    • • je nehořlavý a bez zápachu
    • • je dobrou zvukovou bariérou
    • • má dobré mechanické vlastnosti, je pevný, trvanlivý a odolný v tlaku 
    • • je recyklovatelný
    • • nezávadný pro lidi a životní prostředí

    3.4. Nevýhody polystyrenu

    Jediné slabiny, které se mu připisují, jsou nestabilita při delším kontaktu s vodou, a to, že se stává suchým a křehkým, pokud je dlouhodobě vystaven přímému slunečnímu záření.

    4. Podlahový polystyren - cena

    Pěnový polystyren se nejčastěji prodává v deskách 100x50 cm. Tloušťka se pohybuje od 1 cm do 30 cm. Nejprodávanější jsou u nás 10cm panely, i když se má za to, že optimální energetické účinnosti je dosaženo až u 12cm. Protože běžný polystyren je bílý až grafitově šedý, jsou desky označeny barvami, které označují jejich hustotu a účel. Černé označení představuje tvrdě lisovaný polystyren nejvyšší pevnosti pro podlahy. Podlahový polystyren je běžně k sehnání za cenu kolem 2400Kč / m3.

    Odborný článek 525
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Fasády?

    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády
    9.3
    0

    Jaromír Vierer


    9.6
    0

    V a N CL s.r.o.


    9.7
    0

    TATYGA


    10
    2

    Filip Krystl


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena