V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Ovčí vlna, dřevitá vlna a další neobvyklé izolační materiály

    Tento článek si přečetlo více než 964+ uživatelů
    Je již obecně známo, že izolace je jedním z nejdůležitějších stavebních prvků. Důvod je zřejmý: velké úspory, kterých lze dosáhnout při vytápění, a s tím spojená ochrana životního prostředí. V našich končinách se používají hlavně umělé izolační materiály jako skelná vata a kamenná vlna. Ve světě se ale stále více používají přírodní materiály jako je ovčí nebo dřevitá vlna, lněná vlákna a podobně. Lze však říci, že přírodní izolační materiály jsou u nás stále zajímavější, protože obyvatelům domu nabízejí přirozenější prostředí a větší pohodlí.
    Odborný článek 964
    Izolace konopi
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    1. Proč jsou přírodní vlákna dobrým izolátorem?

    Přírodní druhy izolace jsou pro obyvatele domu obzvláště dobré, protože neobsahují umělé látky a jsou navíc šetrné k životnímu prostředí. Přírodní izolace je pro lidi lepší jak při její pokládce, tak při obývání domovů s nimi izolovanými. Přírodní vlákna snižují negativní dopady na životní prostředí, jako jsou například emise oxidu uhličitého. Ve srovnání s umělými jsou přírodní izolátory navíc tepelně účinnější.

    Existuje několik typů přírodních izolátorů, jako jsou lněná, kokosová a dřevěná vlákna, konopí, vlna, rákos, perlit (expandovaný sopečný kámen) a podobně. V tomto článku se budeme zabývat některými z nejznámějších a nejpoužívanějších přírodních izolátorů.

    2. Lněné vlákno

    Lněná tepelná izolace má velmi pozitivní vliv na životní prostředí. Mimo jiné reguluje vlhkost v prostoru tím, že ji absorbuje a následně postupně uvolňuje ven. Lněná vlákna navíc absorbují mnoho oxidu uhličitého ze vzduchu. Jako tepelný izolátor jsou velmi účinná. Tento druh izolačního materiálu lze použít v nových budovách a rekonstrukcích. Navíc se dá recyklovat.

    Lněnou tepelnou izolaci najdeme v různých tvarech, i když se nejčastěji vyrábějí ve formě desek. Takové desky se většinou používají k izolaci střech, zdí a podlah. Ve formě pásů slouží k uzavírání menších i větších dutin a otvorů. Speciální výrobek vyrobený z lněné vlny je plsť, který se používá k izolaci podlahy. Pásy z lněné plsti, slouží ke snížení přenosu hluku mezi nosníky střešní konstrukce a ve spojích zdi a podlahy.

    Lněné desky mají tepelnou vodivost 0,038 W / mK a stojí asi 450Kč / m2, tloušťka 16 cm.

    3. Dřevitá vlna - dřevovláknité izolační desky

    Dřevitá vlna, se snadno a rychle instaluje, zvláště když je ve formě panelů. Je to tvrdý a stabilní materiál a snadno se s ním manipuluje. Má navíc vynikající protipožární vlastnosti. Izolace ze dřevěných vláken je zcela přirozená, protože je vyrobena z rozdělených dřevěných vláken ošetřených vodou.

    Lehké panely z dřevité vlny se používají na zdi a střechy, protože jsou poněkud měkčí. Existují také termo panely, které jsou také určeny k izolaci stěn, střech, ale také podlah (suchý potěr). Na trhu lze najít i jiné druhy dřevovláknitých desek a také se s nimi dá provádět foukaná izolace.

    Tepelná vodivost lehkých dřevitých panelů je 0,040 W / mK a stojí 300 / m2, tloušťka 16 cm.

    Dřevovláknitá izolace
    Dřevovláknitá izolace

    4. Konopná izolace

    Jedná se o přírodní izolaci vyrobenou z konopných vláken. Vyznačuje se mimořádnou regulací vlhkosti. Konopná vlákna absorbují vlhkost z prostoru a poté ji pomalu uvolňují ven. Tímto způsobem je zajištěno „dýchání“ konstrukce. Protože se jedná o izolaci rostlinného původu a neobsahuje v sobě bílkoviny, nemusí být ve výrobním procesu chemicky zpracovávána.

    Konopná izolace se vyrábí ve formě panelů, které lemují stěny, stropy a střechy. Existují také univerzální konopné vláknité desky, které slouží k izolaci střech a podlah.

    Konopné izolační desky mají tepelnou vodivost 0,040 W / mK a stojí asi  380Kč / m2, tloušťka 16 cm.

    Izolace-konopi.jpg
    Konopná izolace

    5. Ovčí vlna pro izolaci

    Na rozdíl od jiných typů izolací, které jsou na rostlinné nebo syntetické bázi, je tato vlna živočišného původu. Vytváří velmi příjemné klima, protože obsahuje speciální látku lanolin. Čím vyšší je koncentrace lanolinu ve vlně, tím lepší je izolace. Tato přírodní izolace navíc poskytuje vynikající proudění vzduchu. Ovčí vlna je hořlavá pouze při vysokých teplotách.

    Izolace z ovčí vlny se vyrábí ve formě desek a pokrývají zdi a střechu. Pokud je ve formě vláken, používá se jako foukaná izolace. Desky z ovčí vlny mají tepelnou vodivost 0,035 W / mK a stojí asi 200Kč / m2, tloušťka 16 cm.

    Pro srovnání, umělá izolace z kamenné vlny má tepelnou vodivost 0,035 - 0,040 W / mK a stojí od 7 EUR / m2 a výše.

    Pokud se rozhodnete instalovat tento typ izolace, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

    Odborný článek 964
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Fasády?

    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády
    9.7
    0

    Ing. Oskar Hmilanský


    9.9
    0

    Miroslav Dostál


    9.3
    0

    Ján Novák - RENO H&N


    9.5
    0

    Profi Hradec Králové s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena