V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Jak získat grant z fondů pro životní prostředí

    Všechny země EU nabízejí granty určené na zlepšení energetické účinnosti zařízení a výrobu a využívání různých druhů energie z obnovitelných zdrojů. Povědomí o rostoucím znečištění planety, omezení primárních zdrojů, ale také o jejich škodlivosti vedlo mnoho lidí k přemýšlení ohledně řešení těchto problémů a hledání udržitelných a neškodných řešení. Proto jsme se rozhodli podívat na to, co se v této oblasti děje v ČR.
    Odborný článek 294
    Dotace Fondy

    1. Fondy pro podporu životního prostředí

    Státní fond životního prostředí České republiky, založený v roce 1992, je významnou státní institucí rezortu životního prostředí. Mezi jeho nejvýznamnější fondy dnes patří Inovační fond, Nová zelená úsporám, Modernizační fond, Národní program životního prostředí a několik dalších. Kromě těchto – národních – fondů, máme možnost získání grantů i z EU jako jsou Phare/Transition Facility, Life, Cíl Evropská územní spolupráce (INTERREG), Operační program Infrastruktura, Operační program Soudružnosti, Evropský fond pro strategické investice a mnohé další.

    Tyto fondy obecně zahrnují všechny, kteří se zabývají financováním projektů na ochranu životního prostředí na všech úrovních a ve všech oblastech života. Předmětem zájmu se může stát vše, co souvisí s přípravou, návrhem, prováděním a sledováním ochrany a zlepšování kvality vody, půdy, lesů, ovzduší – jednoduše řečeno jakékoliv části ekosystémů. Prakticky všechny aktivity zaměřené na prevenci a vývoj systémů, produktů, technik a technologií pro sanace všech typů a budování nové infrastruktury mohou být (do)financovány z těchto fondů.

    2. Program „Nová zelená úsporám“

    Hlavním cílem programu Nová zelená úsporám je zvýšení energetické účinnosti budov a snížení emisí skleníkových plynů a dalších znečišťujících látek v ovzduší. Podpora směřuje na snižování energetické náročnosti budov včetně výměny nevyhovujících zdrojů vytápění, na využívání obnovitelných zdrojů energie, na adaptační a mitigační opatření.

    • Renovace rodinných a bytových domů (zateplení fasády, střechy, stropů, výměna oken a dveří)
    • Stavbu rodinných a bytových domů v tzv. pasivním standardu (pasivní domy)
    • Nákup rodinných domů a bytů s velmi nízkou energetickou náročností
    • Solární termické a fotovoltaické systémy
    • Zelené střechy, venkovní stínicí techniku
    • Využívání tepla z odpadní vody
    • Rekuperace – systém řízeného větrání se zpětným získáváním tepla (ZZT)
    • Výměnu zdrojů tepla za tepelná čerpadla, kotle na biomasu
    • Pořízení a instalaci dobíjecích stanic pro osobní vozidla u bytových domů
    Instalací technologicky vyspělých oken a dveří je dosaženo významných úspor, zejména použijeme-li tzv. RAL systém
    Instalací technologicky vyspělých oken a dveří je dosaženo významných úspor, zejména použijeme-li tzv. RAL systém

    2.1. Dotace související s vodou a vodohospodářstvím

    Bez čisté pitné vody je život nemyslitelný. Dotace na vodu, ve skutečnosti zásobování vodou a zavlažování nebo racionalizaci spotřeby vody, jsou poskytovány již několik let. Dostat můžete až 80% požadovaných finančních prostředků. Dotace se poskytují na dodávku pitné vody tam, kde neexistuje veřejný systém, např. na vrtání studní, kolektory dešťovky, výstavbu čistírny pitné vody nebo na nákup malé čistírny odpadních vod, jakož i na stavbu protipovodňových zábran. K mání jsou také půjčky na vodní infrastrukturu a nákup zavlažovacího zařízení. Na začátku každého roku vyhlásí místní samosprávy soutěž o přidělení těchto prostředků a mohou se o ně ucházet všichni registrovaní vlastníci zemědělských farem. Velmi populární a relativně snadno získatelné jsou dotace týkající se dešťové vody, kterou můžete používat k zavlažování nebo k splachování.

    2.2. Dotace související s půdou

    Tyto dotace spadají do kompetence ministerstva zemědělství a týkají se podpory rozvoje venkovských oblastí a zemědělské výroby a zpracování (zařízení a konstrukce pro dobytek, konstrukce chladniček, příslušenství a vybavení pro zemědělství, skleníky, vybavení pro včelaře...). Lze požádat o půjčky na plodiny a zvířata pěstovaných a chovaných na farmách, jakož i na nákup traktorů a strojů. Lze získat dotaci pro investice do dojicích strojů, stejně jako lze získat nevratné i vratné finanční prostředky z různých fondů na rozvoj venkova. Výše dotací se liší od projektu k projektu, stejně jako od samosprávy k samosprávě, takže nejlepším způsobem jak být dobře informován je osobně si pravidelně vyžadovat všechny informace.

    2.3. Dotace související se vzduchem

    Do této kategorie lze zahrnout dotace, které stát (Ministerstvo životního prostředí popř. některé banky), schvalují na čistý vzduch a snižování znečištění. Patří mezi ně plány na zalesňování, sanace skládek a nakládání s odpady, recyklace, výměna starých kamen, kotelen a tepláren na topné oleje a uhlí veřejnou infrastrukturou pro plynové vytápění nebo jiné typy systémů. Za největší znečišťovatele se považují zařízení na spalování fosilních paliv a automobilová doprava. Pro tento a příští rok jsou proto plánovány vyšší dotace pro recyklační průmysl a nakládání s odpady.

    2.4. Dotace související s odpadem a recyklací

    Operační fond životního prostředí na recyklaci odpadu vyčleňuje každoročně víc než půl miliardy korun. Předpokládá se, že alespoň jedna třetina odpadu může být recyklována, a proto má celý systém velký ekonomický potenciál. Cíle udržitelného rozvoje jsou odrazem potřeby nastolit rovnováhu mezi spotřebou a výrobou a nadměrným konzumním způsobem života, závodem o výdělky a bojem s konkurencí. Všechny podrobnosti o soutěžích o udělení grantů a náhrad souvisejících s recyklací a odpady najdete na webových stránkách Ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí ČR.

    2.5. Dotace související s vozidly a dopravou

    Doprava 2020+

    Program slouží k podpoře projektů, jejichž výsledky mají vysoký potenciál pro další uplatnění v nových přístupech, technologických postupech a službách vedoucích k posílení společenských a ekonomických přínosů dopravy.

    Všechny projekty by měly směřovat do jednoho ze specifických cílů programu:

    • udržitelná doprava (moderní metody řízení dopravy)
    • bezpečná a odolná doprava a dopravní situace (metody směřující k trvalému snížení nehodovosti)
    • přístupná a interoperabilní doprava (vliv kvality dopravy na životní podmínky obyvatel)
    • automatizace, digitalizace, navigační a družicové systémy (rozvoj inteligentní a propojené dopravy)

    Doba trvání programu je 7 let, tedy bude aktuální do roku 2026. Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR nabízí dotace na vozidla s nízkými nebo nulovými emisemi. Spolu vozidly na alternativní pohon resort podporuje i dobíjecí stanice. Připraveno je celkem 100 milionů korun.

    2.6. Dotace související s vytápěním

    Ekologické dotace nebo půjčky je možné získat na izolace střech, fasády, sklepů a podlahy, na výstavbu zelené střechy, na tepelné čerpadlo a výměnu oken a dveří. Tato kategorie zahrnuje dotace na spalovací zařízení na dřevěnou biomasu, solární systém a připojení k síti dálkového vytápění. Zahrnuty jsou také plynové kondenzační kotle, optimalizace topných systémů v obytných budovách a ventilační systémy se zpětným získáváním tepla. Ekologické dotace rovněž pokrývají část nákladů na malé větrné farmy, vodní a solární elektrárny, mikro solární elektrárny a na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny. Veškeré informace vám poskytnou dodavatelé, výrobci, příslušná ministerstva nebo i banky.

    3. Podávání žádostí, podmínky a termíny

    Vše, co souvisí s dotacemi, půjčkami a granty kterých byste mohli dosáhnout na základě cílů a investic do ochrany životního prostředí, lidského zdraví a udržitelného rozvoje, najdete na webových stránkách příslušných ministerstev nebo kontaktováním výrobců nebo dodavatelů produktů, které s touto oblastí souvisí. Někdy není lehké se v této oblasti zorientovat, věnujte tomu tedy dostatek času a trpělivosti, abyste vše dobře prozkoumali a prostudovali, protože z dlouhodobého hlediska byste mohli dosáhnout významných úspor a výhod.
    Můžeme vám popřát hodně štěstí při získávání finančních prostředků! Pokud potřebujete dokumentaci, která je povinnou součástí žádosti o získání finančních prostředků, přímo od některého dodavatele, kontaktujte naše spolehlivé spolupracovníky přímo nebo nám pošlete obecnou poptávku a oni vám zašlou své nabídky.
    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 294
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ostatní?

    Máme 61 realizátorů v oblasti Ostatní
    9.2
    0

    VOSTAV s.r.o.


    9.3
    0

    Václav Špaček


    9.3
    0

    Miroslav Kšonžek


    9.7
    0

    KLAHOS spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena