V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Parkety pro podlahové vytápění; Které jsou (ne)vhodné?

    Pokud jde o pokládku parket na podlahové vytápění, vyvstávají určité otázky. Pokládka parket na takový podklad je možná, je však třeba vzít v úvahu určité parametry
    Odborný článek 286
    parkety pro podlahove vytapeni
    Máme 317 realizátorů v oblasti Podlahové topení:

    1. Nejvhodnější parkety pro podlahové vytápění

    Faktem je, že ne všechny parkety jsou vhodné pro pokládku na podklad s teplovodním podlahovým vytápěním. Dá se dokonce říci, že výběr se zužuje na dvouvrstvé a třívrstvé parkety z trvanlivých nebo středně odolných druhů dřeva. Ve srovnání s tradičními masivními parketami jsou dvouvrstvé nebo třívrstvé parkety považovány za stabilnější díky své pevnější struktuře, a proto méně reagují na změny vlhkosti a teploty v místnosti.

    Před výběrem správného typu parket je určitě dobré požádat o radu odborníka, který vám bude schopen poradit.

    2. Rozměry parket pro podlahové vytápění

    Při výběru správné parketové podlahy pro podlahové vytápění je jistě důležitá tloušťka a délka jednotlivých dílců parket. Tloušťka parketové podlahy ovlivňuje propustnost tepla, které prochází z trubek skrz parketovou podlahu. Proto jsou nejvhodnější tenčí parkety, protože jimi teplo prochází snadněji. Klasické masivní parkety proto nejsou vyloženě špatnou volbou. Pro podlahové vytápění se obecně doporučují parkety s menšími rozměry (tloušťka, délka, šířka), protože při zahřívání dochází k větší roztažnosti a smršťování dřeva.

    01.jpg
    Parkety položené na podlahovém vytápění jsou vynikajícím, moderním řešením pro váš domov

    3. Na co si dát pozor?

    3.1 Ideální teplota

    Při pokládce parket na podlahové vytápění je třeba dodržovat několik základních pravidel. Maximální přípustná vlhkost betonového podkladu je 1,8% a takový podklad musí vysychat nejméně 28 dní. Před pokládkou parket musí být podklad minimálně 5 dní vyhříván a poté se musí teplota postupně snižovat na 19 nebo 20°C po dobu 2 dnů před zahájením prací. Výše uvedená teplota se musí udržovat po celou dobu pokládky parket.

    3.2 Péče o parkety

    Po položení parket je třeba udržovat teplotu 18 až 20 °C po dobu nejméně 3 dnů. Tento postup je nutný pro dosažení vhodné pevnosti lepidla. Při pokládce parket na podlahové vytápění se používají speciální vysoce elastická lepidla určená výhradně pro tento typ vytápění. Pokud jde o další povrchovou úpravu, ať už olejem, lakem nebo voskem, musí být zajištěny stejné podmínky jako při pokládce běžných parket. To znamená, že teplota v místnosti by se měla pohybovat kolem 18°C a relativní vlhkost mezi 45 a 65%.

    Doporučené denní kolísání teploty podlahy by neměla překročit 3°C /den a povrchová teplota podlahy nesmí překročit 27°C.

    4. Pokládka parket na podlahové vytápění – cena

    Cena pokládky parket na podlahové vytápění se může lišit v závislosti na různých faktorech, jako je například:

    • Typ parket - cena se může lišit podle druhu parket, například masivní dřevo, vrstvené dřevo, lamelové parkety atd.
    • Velikost plochy - cena se obvykle pohybuje podle počtu metrů čtverečních plochy, kterou je třeba pokrýt.
    • Složitost instalace - cena může být ovlivněna složitostí instalace, například pokud je třeba provádět přizpůsobení parket pod určité úhly nebo výklenky.
    • Rozdíly podle oblasti - ceny mohou být v jednotlivých regionech různé, závisí na místních tržních podmínkách a dostupnosti materiálů.

    Lze očekávat, že cena pokládky parket na podlahové vytápění se bude pohybovat v rozmezí 600 - 1400 Kč za metr čtvereční, v závislosti na výše uvedených faktorech. Nicméně je nutné připomenout, že se jedná pouze o orientační čísla a přesná cena bude záviset na konkrétních podmínkách vašeho projektu.

    Odborný článek 286
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Podlahové topení?

    Máme 317 realizátorů v oblasti Podlahové topení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 317 realizátorů v oblasti Podlahové topení
    9.4
    0

    Zdeněk Pospíšil a syn


    9.1
    0

    Smejkal a synové


    9.5
    0

    ELMATERM s.r.o.


    9.2
    0

    DaJoEnergy


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena