V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Podlahové vytápění je stále častěji voleno jako primární způsob vytápění v novostavbách, protože oproti klasickým typům přináší nejen úsporu energie, ale i příjemnější a zdravější bydlení. Historie tohoto způsobu vytápění sahá až do římských dob. Staří Římané tehdy pomocí trubek z hlíny vedli teplý vzduch stěnami a podlahami (tzv. hypokaustum) a využívali ho k ohřevu termálních lázní. Tento systém vytápění funguje tak, že podlahu zahřívá sálavým teplem (podobně jako infračervené záření). Topná plocha je tak největší možná, protože se jedná o celou podlahu nebo stěnu, nikoli pouze o jedno topné těleso; proto teplota vody může být i nižší - cca 30°C. Teplo z podlahy se tedy dostává do prostoru ve formě sálání (využije se asi 80% energie, zatímco u radiátorů jen kolem 25%), což umožňuje téměř ideální rovnoměrné a stálé vytápění místnosti. Úspora energie u tohoto vytápění dosahuje až 15 % oproti nákladům na konvenční radiátory. V takto vytápěných prostorách je teplota o stupeň až dva nižší, ale pobyt v nich je velmi příjemný.
    Odborný článek 413
    podlahove vytapeni plan
    Máme 317 realizátorů v oblasti Podlahové topení:

    1. Kdy se doporučuje podlahové vytápění?

    Vzhledem k tomu, že tento typ vytápění je daleko příjemnější a zdravější pro náš životní prostor, instaluje se dnes téměř v každé novostavbě s odpovídající tepelnou izolací. Doporučuje se zejména pro nízkoenergetické domy. Vzhledem k tomu, že jsou trubky ukryty v podlaze, jsou velmi často používány v různých reprezentativních objektech.

    2. Jaký je rozdíl mezi podlahovým a radiátorovým vytápěním?

    Při klasickém vytápění přes radiátory se nejvíce ohřívají samotné radiátory a jejich bezprostřední okolí. Teplý vzduch, jelikož je lehčí než studený, stoupá pod strop. Prakticky to znamená, že se do místnosti musí neustále přivádět další teplo, které opět končí na stropě. Topení radiátory je navíc vysokoteplotní, protože voda se ohřívá až na cca 80°C, což spotřebovává hodně energie. Ve srovnání s tím je podlahové vytápění nízkoteplotní systém, který spotřebuje podstatně méně energie a teplo z podlahy, což je poměrně velká plocha, se pomalu šíří prostorem a postupně cirkuluje, čímž se celá místnost zahřívá rovnoměrně.

    Rozdíl mezi podlahovým a radiátorovým vytápěním
    Rozdíl mezi podlahovým a radiátorovým vytápěním

    3. Výhody podlahového vytápění

    Tento systém se instaluje rychle a z dlouhodobého hlediska stojí méně. Kvůli stále dražším surovinám na trhu zdražuje i ohřev. U podlahového vytápění prochází teplá voda plastovým potrubím, které je velmi odolné a má dlouhou životnost. Tento systém vyžaduje nižší počáteční výkon zařízení. Vzhledem k tomu, že je prakticky celá podlaha topné těleso, může být systém nízkoteplotní.

    Až o 15 % levnější vytápění!

    Podlaha je největším topným tělesem a při zahřívání zůstává její teplota nižší, takže se spotřebuje méně energie. Vzhledem k tomu, že teplo pomalu sálá směrem nahoru, šíří se a vše ohřívá rovnoměrně, takže je dosaženo ideálního prostředí pro bydlení s menší spotřebou energie.

    Přiměřená vlhkost

    Tím, že vzniká méně tepla, méně cirkuluje v prostoru, takže nevysušuje vzduch, což má blahodárný vliv na dýchací cesty a pokožku.

    Lepší využití

    Podlahovým vytápěním se také dosahuje vyššího využití užitné plochy, protože nejsou potřeba další topná tělesa, která často jen zabírají místo.

    Nepráší se

    Ohřátý vzduch se pohybuje pomaleji a v prostoru tak cirkuluje méně prachu.

    4. Jak se pokládá potrubí?

    Instalace potrubí závisí na vlastnostech místnosti. Pro nejlepší variantu se projektant rozhodne po výpočtu výkonu a rozměrů mechanických instalací. V praxi se vyplatí mít cca 7 m potrubí na 1 m2. V blízkosti nejchladnějších stěn a na nejfrekventovanějších místech podlahy jsou trubky namontovány hustěji.

    Více způsobů pokládky potrubí v závislosti na prostoru
    Více způsobů pokládky potrubí v závislosti na prostoru

    5. Šetří podlahové vytápění energii?

    V porovnání se zavedením radiátorového vytápění je podlahové o něco větší investicí, ale z dlouhodobého hlediska je daleko výhodnější. Neměli byste ztratit ze zřetele další výhody, jako jsou až o 15% nižší náklady na vytápění! Jedná se zároveň o investici do zdraví a pohodové atmosféry v domácnosti.

    6. Výhody podlahového vytápění

    Technologie podlahového vytápění nevyžaduje ohřev vody na vysoké teploty. Součástí systému jsou nízkoteplotní kotle a zásobníky nespotřebovaného tepla. Je možné napojení i na tepelné čerpadlo nebo solární systém.

    7. Jak se nastavuje teplota podlahového vytápění?

    Pro co nejefektivnější dodávku tepla do prostor je nezbytné automatizované zařízení, které reguluje podlahové vytápění. Způsob regulace závisí na potřebách zařízení a způsobu ohřevu vody. Existují následující typy regulace:

    - konstantní teplotní rozdíl a změna průtoku

    - změna teplotního rozdílu pomocí třícestného nebo čtyřcestného směšovacího ventilu

    - konstantní průtok topné vody a změna teplotního rozdílu

    Nejnovější technologické systémy pro regulaci teploty
     Nejnovější technologické systémy pro regulaci teploty

    8. Způsobuje podlahové vytápění křečové žíly?

    Podlahové topení nezpůsobuje křečové žíly! Tento způsob vytápění je vhodný pro všechny dobře izolované budovy. Maximální povolená teplota podlahy je 27°C, s maximálním průtokem 100 W/m2. Pokud tyto hodnoty stále nedosahují dostatečného vytápění prostoru, je teplo dodáváno pomocí přídavných radiátorů. V žádném případě nesmí být překročena maximální povolená teplota podlahy, především proto, že to není zdraví prospěšné. Nezdravé prostředí může vzniknout přehříváním systému, tedy špatnou izolací vnějších stěn, která automaticky zvyšuje provoz zařízení pro dodržení nastavených parametrů, příliš velkým kotlem a nesprávnou regulací celého potrubního systému. Pokud je celý systém odborně a precizně navržen, instalován a přizpůsoben podmínkám objektu, pak všechny kvality podlahového vytápění brzy ukážou všechny své kvality, včetně zdravotních přínosů u lidí, kteří v objektu bydlí.

    9. Jaké podlahové krytiny jsou nejlepší?

    Podlahová krytina se vždy pokládá nad podlahové vytápění. Nikdy by se nemělo jednat o tepelně odolný materiál! Pokud je tepelný odpor materiálu vyšší než 0,15 m2K / W, pak teplo nemůže procházet z podlahy do prostoru. V tom případě by musela stoupnout teplota vody v potrubí, což se nedoporučuje ani není dobré pro celý systém. Leckdy to ani není proveditelné. Již ve fázi návrhu je nutné zvolit vhodné materiály nejen kvůli tepelné vodivosti, ale také kvůli hustotě potrubí a jejich typu a také kvůli způsobu ohřevu vody. Za nejlepší jsou tedy považovány PVC materiály, keramická dlažba, tenkovrstvé parkety a podobné podlahové krytiny. Na parkety z masivu raději ihned zapomeňte.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci podlahového vytápění, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a poskytovatele, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    Daibau.cz

     

    Odborný článek 413
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Podlahové topení?

    Máme 317 realizátorů v oblasti Podlahové topení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 317 realizátorů v oblasti Podlahové topení
    9.5
    0

    CMC Heating, s.r.o.


    9.7
    0

    PAVELKA - VTP s.r.o.


    9.5
    0

    Stanislav Hrbek


    9.2
    0

    INSTASERVIS


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena