V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Problém starších budov často spočívá v tom, že jejich podkroví nebo půdy nejsou dobře zatepleny, takže budovy ztrácejí mnoho energie. Bez ohledu na to, zda je tento prostor obytný, či nikoli, musí být řádně izolován. Izolace se provádí zvenčí nebo zevnitř a oba způsoby mají své výhody i nevýhody.
    Odborný článek 374
    zatepleni podkrovi.JPG
    Máme 270 realizátorů v oblasti Izolace podkroví:

    1. Izolace podkroví

    K izolaci podkroví můžete použít kamennou nebo skelnou vlnu o tloušťce 20 až 30 cm, případně i plsť ze skelné vlny. Součinitel tepelné vodivosti by měl být 0,032 až 0,038 W/mK. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli typ izolace, měla by být vždy položena ve dvou vrstvách, přičemž horní by měla být posunuta doleva nebo doprava o polovinu délky desky, aby se okraje desek nepřekrývaly.

    2. Typy izolací a způsob instalace

    Pokud je podkroví pochozí, zvolte kompaktnější desky z kamenné nebo skelné vlny, tedy vlastně desky s vyšší hustotou. Přinejmenším vrchní vrstva desek by měla být kompaktnější. Desky se specifickou hustotou 50 až 80 kg/m3 jsou vhodnější pro nepochozí podkroví, zatímco ty s hustotou 80 až 120 kg/m3 jsou vhodnější pro pochozí. V případě použití kompaktnějších desek lze OSB nebo dřevotřískové desky položit přímo na desky z kamenné nebo skelné vlny. Pokud se rozhodnete pro méně kompaktní desky, je třeba pod pochozí desky umístit ještě malou podkonstrukci.

    01.jpg
    Zateplení podkroví z vnější strany nevyžaduje odstranění povrchových vrstev stropu vnitřních prostor, takže můžete během rekonstrukce zůstat nerušeně v budově

    3. Vrstvy střechy

    Pro lepší pochopení, kde se tepelná izolace instaluje, uvádíme příklad skladby odvětrávané šikmé střechy. Střešní vrstvy se pokládají v následujícím pořadí:

    • stropní krytina (dřevěná nebo sádrokartonová)
    • instalační kanál
    • parotěsná zábrana, která umožňuje průchod vodních par z interiéru do exteriéru
    • tepelná izolace
    • paropropustná fólie
    • latě, na nichž je položena střešní krytina, mezi nimiž je vrstva pro odvětrání konstrukce

    4. Izolace podkroví z vnější strany

    Izolace podkroví nebo půdního prostoru z vnější strany se provádí tepelně izolačním materiálem speciálně určeným pro tyto účely. Jedná se o velmi dobrou a účinnou tepelnou, akustickou a protipožární izolaci střechy, která mírně zvětšuje užitnou plochu půdního prostoru a splňuje přísné požadavky předpisů o energetické náročnosti budov. Kromě výše uvedeného je hlavní výhodou tohoto způsobu zateplení to, že nevyžaduje odstranění finálních stropních desek na vnitřní straně podkroví.

    Další výhodou vnějšího zateplení je, že umožňuje zvětšit tloušťku stávající tepelně izolační vrstvy, což přispívá k lepší energetické účinnosti budovy a nižším nákladům na vytápění, aniž by to mělo vliv na výšku vnitřního prostoru.
    02.jpg
    K tepelné izolaci by měla být připojena také paropropustná fólie

    5. Izolace podkroví z vnější strany - postup

    5.1 Odstranění střešní krytiny

    Abychom mohli instalovat tepelnou izolaci z vnější strany, musíme nejprve odstranit střešní krytinu a další střešní vrstvy těsně pod ní. Zateplení podkroví nebo půdy zvenčí je proto nejvhodnější provést v případě, že střecha potřebuje komplexní obnovu nebo výměnu střešních tašek.

    5.2 Montáž izolačních desek

    Izolační desky se instalují na krokve, aby se zabránilo tepelným mostům a zajistila se dokonalá tepelná a protipožární ochrana. Desky jsou paropropustné a nabízejí nejlepší možnou fyzikální skladbu stavební konstrukce, protože zároveň zabraňují vlhnutí střešních prvků.

    5.3 Montáž paropropustné fólie

    Po položení desek následuje instalace paropropustné fólie, která se pokládá na desky. Fólie musí mít vysokou pevnost a vodotěsnost.

    5.4 Montáž (nové) střešní krytiny

    Po provedení těchto prací následuje konečná montáž střešní krytiny. Pokud se jedná pouze o renovaci, vrátí se na střechu původní tašky. Pokud se však jedná o kompletní rekonstrukci střechy, instaluje se zcela nová střešní krytina.

    03.jpg
    Tepelná izolace instalovaná na vnitřní straně střešní konstrukce

    6. Izolace podkroví z vnitřní strany

    6.1 Tento postup je často méně výhodný

    Přestože se zpravidla doporučuje izolovat půdní prostory z vnější strany, v některých případech je lepší tepelnou izolaci instalovat zevnitř. V tomto případě je důležitý nejen materiál a typ tepelné izolace, ale také správné pořadí vrstev. Vrstvy se musí instalovat co nejtěsněji. Pořadí pokládání vrstev je stejné jako při instalaci tepelné izolace zvenčí.

    6.2 Výhody a nevýhody izolace podkroví z vnitřní strany

    Zateplení podkroví nebo půdy zevnitř je méně výhodné, pokud se jedná o obytné podkroví (mansardu), kde nechcete snížit výšku stropu. Pokud to výška stropu umožňuje, lze použít silnější vrstvu kamenné nebo skelné vlny, která usnadní splnění podmínek požadovaných předpisy o energetické účinnosti a zamezí vzniku tepelných mostů. Izolace podkroví zevnitř může představovat problém, pokud tam bydlíte, protože se během prací budete muset vystěhovat.

    Bez ohledu na zvolený typ tepelné izolace musí být chráněna parozábranou a všechny spoje musí být utěsněny speciální lepicí páskou.

    Na druhou stranu výhodou zateplení půdního prostoru zevnitř může být to, že nemusíte odstraňovat střešní krytinu ze střechy! Pokud je střešní krytina stará jen několik let a dokonale slouží svému účelu, není třeba do ní zasahovat, protože při jakémkoli zásahu hrozí poškození jednotlivých tašek nebo spodních vrstev střechy.

    7. Ochrana proti větru a vodní páře je v obou případech nezbytná

    Při izolaci podkroví je důležité zajistit ochranu proti větru a vodní páře, aby se minimalizovala pravděpodobnost vzniku kondenzace a zamezilo se vnikání vody do izolace. Co se týče kroků, které lze učinit k ochraně proti větru a vodní páře během izolace podkroví, zmíníme instalaci parozábrany, vytvoření větrané střechy, ochranu před deštěm a instalaci větracích průduchů.

    Odborný článek 374
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Izolace podkroví?

    Máme 270 realizátorů v oblasti Izolace podkroví:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 270 realizátorů v oblasti Izolace podkroví
    9.4
    0

    Alfred Klaus


    9.5
    0

    Martin Leitgeb


    8.8
    0

    positive design s.r.o.


    9.5
    0

    Střechy Chocenský


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena