V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Typ střešní izolace závisí na tom, zda se jedná o novostavbu nebo rekonstrukci. Zateplení střechy se většinou provádí zevnitř, ale je třeba dbát na to, aby střecha byla odvětraná, aby se tam nezadržovala vlhkost. Nejlepší volbou při stavbě nebo rekonstrukci střechy je tvrdá nebo měkká minerální izolace. Účinnou izolaci střechy lze nainstalovat v 5 krocích.
    Odborný článek 486
    zatepleni strechy
    Máme 270 realizátorů v oblasti Izolace podkroví:

    1. Tepelná izolace střechy je velmi důležitá

    Nejprve si ujasněme základní fakta. Až čtvrtina tepla se v nezatepleném domě ztrácí střechou! Zateplení střechy je efektivní způsob, jak snížit tepelné ztráty a snížit účty za vytápění. Při správné instalaci by se izolace střechy měla vrátit několikrát během své projektované životnosti 40 let.

    01.jpg
    Až čtvrtina veškerého tepla z domu se ztrácí střechou, takže správná instalace tepelné izolace střechy je opravdu důležitá

    2. Izolace střechy pro příjemnější léto

    Izolace zabraňuje ztrátám tepla z domu, takže půdní prostor bude v zimě teplejší a v létě chladnější. U bytů v podkroví nebo mansardách je tento aspekt velmi důležitý, jinak byste byli nuceni místnosti nadměrně ochlazovat klimatizací, jelikož střecha se nejvíce zahřívá v létě a místnosti pod ní jsou vždy nejteplejší. Správně provedená tepelná izolace střechy poskytuje příjemné prostředí pro bydlení ve všech ročních obdobích.

    3. Tepelná izolace střechy s odvětrávaným krovem

    3.1. Druhy střešní izolace

    Většina střech u novostaveb, ale i u starších objektů je odvětrávána, aby se vlhkost mohla odpařovat a nepronikala do hlubších vrstev konstrukce. Existují tři nejběžnější způsoby zateplení střechy, které se liší především volbou typu izolačního materiálu, přesněji typu skleněné nebo kamenné vlny a vhodných střešních fólií.

    3.2. Tepelná izolace střechy ovlivňuje odvětrávání střechy

    Nevyhnutelným důsledkem instalace dobré izolace na dům je, že hůře „dýchá“. Když je zabráněno přenosu tepla z teplejšího do chladnějšího prostoru, mohou se zhoršit problémy s vlhkostí nebo kondenzací. Při správné instalaci tepelné izolace a pečlivém provedení všech detailů není důvod se bát, protože vlhkost a kondenzace jsou nejčastěji způsobeny tvorbou tepelných mostů. Tepelné mosty jsou konstrukční chybou a důsledkem neizolovaných, tedy špatně provedených stavebních prvků.

    Pokud máte v domě tepelné mosty, můžete je úspěšně odstranit vhodnou tepelnou izolací.
    02.jpg
    Izolaci střechy lze provést skelnou vatou nebo kamennou vlnou

    4. Jak izolovat střechu

    Při pohledu z vnějšku dovnitř je střešní konstrukce tvořena střešní krytinou a krovem, který se skládá z nosných trámů, latí a kontralatí, vodotěsné fólie, výplně z kamenné nebo skelné vaty, paropropustné membrány a nakonec sádrokartonové desky. Instalace každé z těchto vrstev se musí provádět odborně a obzvláště pečlivě.

    03.jpg
    Průřez střešní izolací

    4.1. Trámy na šikmé střeše

    První vrstvou střešní konstrukce jsou nosné trámy, které tvoří střešní skelet. Přes tyto šikmé trámy jsou umístěny příčné latě, které mají za úkol je spojovat a pevně držet. Takzvané kontralatě jdou pod nosné trámy, také příčně, a tím se dokončí krov, na který se fixují všechny další vrstvy izolace.

    4.2. Paropropustná / voděodolná fólie

    Tento důležitý prvek umožňuje prostup vodních par zevnitř ven a zároveň brání pronikání vody či vlhkosti v opačném směru. V dnešní době lze na trhu nalézt nepřeberné množství druhů a typů vysoce kvalitních střešních fólií. Řemeslníci se většinou rozhodují pro instalaci celého systému od stejného výrobce pro nejlepší vzájemnou kompatibilitu.

    4.3. Izolace střechy - první vrstva

    Podle moderních energetických požadavků by měla být střecha pokryta kamennou nebo skelnou vatou (vlnou) ve dvou vrstvách. První vrstva izolace je umístěna mezi nosné střešní trámy, tedy krokve. Role skelné vaty se nařežou na šířku odpovídající vzdálenosti a pak se do těchto meziprostorů položí, vlastně se jen zasunou, protože se nepotřebují fixovat. Izolace v těchto místech by měla být stejně tlustá jako jsou trámy, popř. trochu tlustší.

    4.4. Izolace střechy - druhá vrstva

    Aby byla tepelná izolace střechy správně provedena, je potřeba dostatečně silná vrstva tepelné izolace. Nestačí pouze jedna vrstva, proto je nutné na první vrstvu umístit další. Druhá vrstva izolace se klade křížem přes první a opět je to kamenná nebo skelná vata.

    Tepelná izolace na střeše by měla být celkově mezi 25-40 cm. Tloušťka závisí také na tom, jaké energetické třídy domu chcete dosáhnout - pasivní nebo nízkoenergetický dům potřebuje silnější vrstvu.

    4.5. Parozábrana

    Důležitým prvkem izolace střechy je parozábrana, tedy speciální fólie, která nedovolí prostup vlhkosti do konstrukce stavby. Těchto zábran v podobě fólií a membrán je na trhu mnoho a snadno si mezi nimi vyberete tu nejvhodnější.

    4.6. Sádrokartonové panely na spodní konstrukci

    Poslední vrstvou při stavbě nebo renovaci této části konstrukce je sádrokarton na hliníkové spodní konstrukci. Tyto desky krovu dodávají konečný vzhled, protože konstrukci uzavírají. Je třeba zdůraznit, že slouží spíše k dokončení izolace, ale na samotné zateplení střechy nemají zásadní vliv. Proto nemohou být náhradou nebo doplňkem nedostatečné nebo špatně provedené tepelné izolace.

    5. Výhody tepelné izolace střechy

    Zateplení šikmé střechy lze rychle a jednoduše provést pouze suchými montážními prvky. Jejich výhodou je skladnost a snadná manipulace. Tímto způsobem je dosaženo vysoké tepelné stability a požární odolnosti střechy. Celkově tento druh střešního zateplení dělá hodně pro mikroklima všech obytných prostor.

    Odborný článek 486
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Izolace podkroví?

    Máme 270 realizátorů v oblasti Izolace podkroví:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 270 realizátorů v oblasti Izolace podkroví
    9.4
    0

    Em-Stavby-Sever s.r.o.


    9.2
    0

    Klým stavitelství


    9.7
    0

    TATYGA


    9.8
    0

    Rastislav Herák


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena