V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Izolace z EPS / XPS polystyrenu

    Tento článek si přečetlo více než 1070+ uživatelů
    Dva typy polystyrenu - EPS a XPS se používají pro různé účely a setkáme se s ním v každodenním životě. Kromě stavebnictví jsou hojně využívané v balícím průmyslu. Ve stavebnictví jsou oba známé jako dobré izolační materiály, protože mají jedinečné vlastnosti. Expandovaný polystyren (EPS) a extrudovaný polystyren (XPS) a mají několik základních rozdílů. Povíme si o nich více v následujícím textu.
    Odborný článek 1070
    stiropor tabule
    Máme 269 realizátorů v oblasti Izolace podkroví:

    1. Výroba EPS / XPS polystyrenové izolace

    Polystyren EPS se tvoří polymerací, při které styren expanduje přidáním pentanu (C5H12). To zvyšuje objem styrenu přibližně 40 krát. Po dokončení se polystyren tvaruje pomocí forem různých tvarů. Takto se vyrábí expandovaný polystyren (EPS) jako konečný produkt, který známe jako izolační desky z polystyrenu EPS.

    Polystyren XPS se také vytváří polymeračním procesem vytlačováním styrenu, ale bez přidání plynu. V procesu výroby styrenu se v určitých dávkách přidávají různé přísady ve speciálním lisu a taví se při vysoké teplotě. To dává řetězec polystyrenu, extrémně tvrdého a odolného polymeru. Polystyren XPS lze také použít k výrobě různých produktů. Takto se tedy vyrábí extrudovaný polystyren (XPS) jako konečný produkt, který známe jako izolační desky z polystyrenu XPS.

    2. Podobnosti a rozdíly v použití

    EPS, podobně jako XPS se ve stavebnictví většinou používají pro zvukovou a tepelnou izolaci budov. Používají se k zateplení fasády, na demit, baumit a další podobné systémy. Chrání také ploché střechy a vnější stěny suterénu před přílišným teplem. Používají se také k zvukové izolaci podlah v mezipatrech, protože výborně tlumí zvuky. Logicky - své využití najdou i ve zvukových studiích. Nakonec je lze použít k izolaci oken a dveří, aby se zabránilo výskytu tzv. tepelných mostů, čímž přispívají energetické účinnosti domu.
    Rozdíl v použití EPS a XPS spočívá v tom, že XPS vydrží vyšší zatížení; proto je vhodný pro izolaci průchozích povrchů, jako jsou podlahy, a všude tam, kde bude tlak na povrch vyšší. Pro izolaci vlhkých místností, např. suterénu nebo sklepu, je rovněž vhodnější použít XPS. Může být také použit pro hydroizolaci.

    3. Charakteristiky EPS a XPS

    EPS, chemicky neutrální materiál, je dobrým izolátorem především proto, že obsahuje pouze 2% polystyrenu (plastu) a zbývajících 98% tvoří vzduch. Jedná se tedy o extrémně lehký a praktický materiál. Je také paropropustný, bez zápachu, nehořlavý, i když je rozpustný při kontaktu s ohněm. Jeho vznícení je velmi nebezpečné, protože při kontaktu EPS a ohně se vytvářejí škodlivé plyny. Pokud je delší dobu vystaven vodě, absorbuje ji a stává se nepoužitelným. Začíná se rozpadat pod vlivem UV záření. Tepelná vodivost EPS je od l = 0,035 do 0,04 W / mK. Polystyren má poměrně vysoký tahovou, torzní a pružnou pevnost. Přenáší teploty až do 75°C.

    XPS je také chemicky neutrální a bez zápachu. Obvykle se vyrábí v různých barvách. Mnozí ho znají ve dvou nejznámějších barevných variacích: pastelově zelená a modrá. XPS je méně paropropustný než EPS. je třeba zdůraznit, že polystyren je hořlavý materiál, a proto se používá výhradně na místech, která nejsou vystavena ohni. XPS je při vystavení vodě stabilnější než EPS, protože díky své uzavřené buněčné struktuře vodu neabsorbuje. Tepelná vodivost l = 0,025 až 0,033 W / mK. Má velmi vysokou tlakovou pevnost, vyšší než EPS. Podobně jako EPS přenáší teploty až do 75°C. XPS je obecně odolnější a než EPS.

    01.jpg

    4. EPS a XPS - cena

    EPS i XPS lze zakoupit v deskách různých tloušťek. Jako příklad jsme vzali 5 cm silnou desku o velikosti 1 m2. Cena takové desky z EPS je 15 Kč a více. Cena stejně velké desky z XPS je 25 Kč / m2.
    Pokud se rozhodnete pro desky EPS nebo XPS, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši žádost odpoví vhodnou nabídkou.
    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.
    Váš tým,
    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 1070
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Izolace podkroví?

    Máme 269 realizátorů v oblasti Izolace podkroví:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 269 realizátorů v oblasti Izolace podkroví
    9.5
    0

    Střechy Chocenský


    9.8
    0

    Veseljko Stankovic


    9.6
    0

    PUR-IZOLACE s.r.o.


    9.4
    0

    LMSTAV.CZ


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena