V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Izolace podkroví - jak jí provést?

    Tento článek si přečetlo více než 1102+ uživatelů
    Izolace podkroví je klíčovým krokem, pokud v něm později chcete bydlet. Klasická izolace se zpravidla provádí minerální vlnou, která se umisťuje mezi krokve nebo střešní nosníky. Existují však modernější a snadnější techniky jako je např. foukaná izolace. Správná instalace izolace zajišťuje příjemné klima a pohodlný životní prostor, zejména v letních horkých dnech, takže je velmi důležité vybrat dobrého a zkušeného dodavatele.
    Odborný článek 1102
    tvrda izolace
    Máme 270 realizátorů v oblasti Izolace podkroví:

    1. Klasická izolace - minerální vlna

    Hovoříme-li o podkroví, máme na mysli klasickou šikmou střechu s dřevěnou konstrukcí. Obvyklý způsob izolace střechy se provádí tvrdou nebo měkkou minerální vlnou. Než dodavatel zateplí střechu, musí nejprve zkontrolovat, zda je střecha správně připravena. To znamená, že pod jednotnou střechou je umístěn ventilační kanál nebo vzduchový můstek, pod který lze umístit paropropustnou fólii. Odborníci tomu říkají sekundární střecha. Musí být nepropustná a nesmí být slyšet ani cítit průvan. Doporučená, ekonomická a zcela dostatečná tloušťka izolace pro střechu je 30 cm.

    izolace-podkrovi.JPG
    Izolace střechy vyplněním prostoru mezi nosníky
    1. Nejjednodušší způsob instalace se provádí měkkou izolací v rolích. Ty se řežou na pásy, jejichž velikost odpovídá vzdálenosti mezi nosníky nebo krokvemi. Tloušťka izolace je také určena tloušťkou mezi trámy nebo nosníky. Pokud jsou trámy ve střeše silné 14 cm, měla by být měkká minerální izolace tlustá 15 cm. Větší tloušťka usnadní instalaci. Pokud je však izolace tlustší než trám o více než 5 cm, bude mít její tlak opačný účinek.
    2. Po položení první vrstvy izolace se na trámy pokládají kovové nosníky, poté C profily nebo dřevěná spodní konstrukce odpovídající požadované tloušťce druhé vrstvy izolace. Pokud je tloušťka paprsku 20 cm, měly by mít C profily 10 cm. Mezi profily se položí minerální vlna o tloušťce 12 cm.
    3. Posledním, ale neméně důležitým krokem izolace je instalace parní membrány. Nejvhodnější je stříbrná oboustranná lepicí páska. Zhotovitel, který izoluje podkroví, by měl parní izolační membránu přilepit na C profily nebo dřevěnou spodní konstrukci tak, aby byla zcela nepropustná, zejména na místech, kde má střecha prostupy.
    4. Finální vrstva střešní izolace je obvykle suchý sádrokartonový obklad, který může dodavatel položit v jedné nebo dvou vrstvách.

    2. Foukaná izolace - celulóza nebo vlna

    Spolu s růstem povědomí o životním prostředí a pokrokem ve stavebních technologiích se na trhu stále častěji vyskytují směsi na bázi celulózy nebo vlny. Celulózová izolace je vyrobena z odpadního novinového papíru. Její velkou výhodou je, že je ohnivzdorná a to díky přísadě boraxu. Postup instalace je zcela odlišný od klasického a vyžaduje více přípravy. Pokud se rozhodnete pro foukanou izolaci, musí dodavatel nejprve zkontrolovat, zda je tzv. sekundární střecha nepropustná. Totéž platí pro všechna ostatní spojení se střechou a prostupy. Nastavením fólie, která současně slouží jako parozábrana, se vytvoří hermetická vrstva, ve které se poté umístí celulóza nebo vlna.

    Foukaná celulóza dokonale izoluje i podlahu vašeho podkroví
    Foukaná celulóza dokonale izoluje i podlahu vašeho podkroví

    3. Izolační vlna

    Izolace s použitím vlny je identická jako proces s použitím celulózy. Výhodou foukání vlny je však izolace bez spojů; materiál není třeba řezat a snadno se přepravuje, protože má malý objem. Jelikož je tato technika novější, provádí jí jen málo dodavatelů. Pokud hledáte takového dodavatele, podívejte se na seznam dodavatelů na našich stránkách Daibau.cz.

    4. Izolační pěna nebo izolace vstřikováním

    Nové techniky a technologie, stejně jako výroba různých směsí, vedly ke vzniku techniky vstřikování. Injektáž umožňuje přizpůsobení izolace podle tvaru podkroví nebo podle stávajícího stavu. Vstřikování izolace je také ideální pro opravy, protože zajišťuje adekvátní opravu nesprávně namontované nebo doplnění zchátralé izolace střechy. Proces vstřikování nevyžaduje zásadní změny nebo zásahy do zařízení. Pomocí vysokotlakého čerpadla, jehož tryska má průměr 10 cm, vstřikuje dodavatel směs přímo na homogenizační substrát. Používá se přitom nejčastěji celulóza s vodní párou.

    Izolační pěna dokonale vyplní všechny otvory
    Izolační pěna dokonale vyplní všechny otvory

    Pokud se rozhodnete pro zateplení podkroví, můžete nás kontaktovat také na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme, a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

     

    Odborný článek 1102
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Izolace podkroví?

    Máme 270 realizátorů v oblasti Izolace podkroví:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 270 realizátorů v oblasti Izolace podkroví
    9.4
    0

    HOZMAN s.r.o.


    9.4
    0

    Klempířství - pokrývačství Heřman


    9.4
    0

    Interiéry Bezděk


    8.6
    0

    Malik Stavba s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena