V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Systémové desky na podlahové vytápění, cena podlahového vytápění

    Podlahové vytápění je topný systém, ve kterém voda cirkuluje prostřednictvím trubek instalovaných v podlaze. Akumulované teplo se přenáší do konstrukce podlahy, čímž se celá podlaha vlastně stává topným tělesem. Tento způsob sálavého vytápění patří k nejžádanějším. Používá se k nezávislému vytápění nejen obytných prostor, ale i veřejných a komerčních prostor.
    Odborný článek 266
    podlahove topeni
    Máme 317 realizátorů v oblasti Podlahové topení:

    1. Podlahové vytápění - výhody

    1.1 Rovnoměrně ohřívá vzduch v interiéru

    Pozitivní vlastností systému je, že ohřátý vzduch je díky velké otopné ploše rovnoměrně rozptylován po celé místnosti. Jak podlaha vyzařuje teplo do interiéru, vzduch se ohřívá a stoupá vzhůru, čímž ohřívá celou místnost a vše, co se v ní nachází. Účinnost podlahového vytápění se pohybuje od 50 do 80%, účinnost radiátorového systému je naproti tomu sotva 30%. Účinnost systému snižuje náklady na vytápění o 6 - 12%. Kromě toho jsou energetické ztráty ve srovnání s používáním konvenčních systémů mnohem nižší.

    1.2 Zlepšuje kvalitu života

    Podlahové vytápění nesporně zlepšuje kvalitu života v domácnostech, které tento typ vytápění využívají. Vzhledem k tomu, že ohřátý vzduch v místnosti méně cirkuluje, dochází k menšímu víření prachových částic. Nižší teplota zajišťuje méně suchý vzduch a vyšší relativní vlhkost. 

    1.3 Zajišťuje příjemnější teplotu podlahy

    Díky podlahovému vytápění se teplota podlahy pohybuje od 20 do 29°C. To jsou příznivé hodnoty, protože nejvyšší doporučená teplota v obytném prostoru je 25°C a nejnižší někde kolem 21°C.

    1.4 Estetika

    Podlahové vytápění je efektivní i z estetického hlediska, protože se v místnosti nenachází žádná nevzhledná topná tělesa.

    01.jpg
    Díky účinnosti systému snižuje podlahové vytápění náklady na vytápění o 6 - 12% 

    2. Podlahové vytápění - nevýhody

    Přestože je podlahové vytápění velmi účinný systém vytápění, má i některé negativní vlastnosti.

    2.1 Pomalé vytápění prostoru

    Podlahové vytápění funguje tak, že se nejprve ohřeje podlaha a poté se vyzařuje do prostoru. Problémem je, že systém není schopen rychle reagovat na změny teploty v místnosti, protože musí nejprve ohřát podlahu, což nějakou dobu trvá. Kromě toho proces zpomalují tlusté podlahové krytiny.

    2.2 Závady se obtížně vyhledávají a opravují

    Dalším problémem podlahového vytápění je, že může být integrováno do struktury podlahy, což znesnadňuje odhalení případných závad. Vzhledem k tomu, že k opravě systému jsou obvykle zapotřebí větší zásahy, vyžadují tyto zásahy také vyšší náklady a spoustu času.

    3. Které podlahové krytiny jsou vhodné pro podlahové vytápění?

    Jak již bylo zmíněno, účinnost podlahového vytápění může být snížena, pokud jsou v interiéru instalovány nevhodné podlahové krytiny. Typ krytiny se vybírá podle typu podlahového vytápění, nikoli naopak. Některé podlahové krytiny však nejsou pro podlahové vytápění vůbec vhodné, proto je třeba zjistit tepelnou vodivost materiálu.

    Pro podlahové vytápění jsou nejvhodnější krytiny s dobrou tepelnou vodivostí, jako je kámen a keramika, ale lze použít i laminát, parkety, linoleum ale i některé druhy koberců.

    Například korek je pro podlahové vytápění zcela nevhodný a problematické jsou i některé textilní podlahové krytiny.

    4. Elektrické podlahové vytápění

    Většina lidí zná podlahové vytápění, kde je teplonosným médiem voda. Známe také elektrické podlahové vytápění, které lze použít i jako hlavní systém vytápění budovy!

    Existuje několik typů elektrického podlahového vytápění. Poměrně často se používají vodiče s jedním nebo dvěma jádry a s dvojitým izolačním pláštěm. Dalším druhem jsou elektrické topné rohože nebo fólie. 

    U elektrického podlahového vytápění jsou investiční náklady nižší než u běžného podlahového vytápění. Instalace systému je také jednodušší. Lze je instalovat pod všechny typy podlahových krytin.

    5. Podlahové vytápění - cena

    Cena podlahového vytápění závisí především na zvoleném systému (vodní nebo elektrický), povrchu a dalších prvcích, jako jsou: kotle, tepelná čerpadla, solární panely atd. Za dodávku, instalaci, připojení do rozvaděče a tlakovou zkoušku systému podlahového vytápění zaplatíte cca 800Kč /m2. Cena za metr čtvereční elektrického podlahového vytápění se pohybuje kolem 2500Kč /m2.

    Odborný článek 266
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Podlahové topení?

    Máme 317 realizátorů v oblasti Podlahové topení:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 317 realizátorů v oblasti Podlahové topení
    9.2
    0

    Instalaterství-topenářství Hájek


    9.5
    0

    Liška Servis


    9.6
    0

    CHYPA, s.r.o.


    9.4
    0

    MitoTech


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena