V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Služeb katastru nemovitostí využíváme, když kupujeme, prodáváme, darujeme nebo se jinak podílíme na úpravě práv k nemovitostem. Díky rozvoji technologií je možné získat některé informace o určité nemovitosti online cestou. Katastr nemovitostí je v současnosti považován za jeden z nejdůležitějších veřejných rejstříků v zemi vůbec. 
    Odborný článek 440
    katastr
    Máme 54 realizátorů v oblasti Legalizace stavby:

    1. Veřejný přístup do katastru

    Katastr nemovitostí je veřejným rejstříkem, který je definován jako geometrické určení, soupis a popis nemovitostí. Je to také informační systém obsahující informace o katastrálních územích, pozemcích, budovách spojených se zemí pevným základem, bytech, rozestavěných bytech, nebytových prostorách, chráněných částech přírody a kulturních památkách, jakož i o právech vztahujících se k nemovitostem. Tzv. jednoduché stavby se do katastru nemovitostí nezapisují.

    V tzv. katastrálních operátech je uspořádán obsah katastru podle katastrálních území. Katastr je soubor listinných materiálů (list vlastnictví, katastrální mapa, sbírka listin atd.), který obsahuje údaje z jednoho katastrálního území.

    Katastr nemovitostí obsahuje údaje o právech vztahujících se k nemovitostem, jako je vlastnické právo, zástavní právo, věcné břemeno apod. Všechny tyto informace můžete zjistit z katastru nemovitostí dostupného na internetu, protože se jedná o veřejný rejstřík. Každý má právo do něj nahlížet a pořizovat si z něj výpisy, opisy nebo náčrty.

    iStock-1349094270.jpg

    Při nahlížení do katastru nemovitostí nebo při poskytování osobních údajů z katastru nemovitostí se zpřístupňují nebo poskytují osobní údaje v rozsahu jméno, příjmení, rodné příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu. Dnes již není možné podle jména „vyjet“ veškerý nemovitý majetek dotyčného. Základní údaje poskytované prostřednictvím katastrálního portálu jsou přístupné zdarma a mají informativní charakter.

    Vlastnictví k nemovitostem se nabývá zápisem do katastru nemovitostí.

    Katastr je důležitou evidencí v souvislosti s vlastnictvím nemovitostí. Při koupi nemovitosti není z hlediska změny vlastnictví důležité, kdy byla uzavřena kupní smlouva nebo kdy smlouva nabyla účinnosti. Rozhodující je, kdy je nový vlastník zapsán do katastru nemovitostí. Pokud je vlastnictví k nemovitosti nabyto jinak než smlouvou, není pro vznik vlastnictví rozhodující zápis v katastru nemovitostí, ale jiná skutečnost (například v případě dědictví smrt zůstavitele).

    2. Jak vyhledávat informace o nemovitostech na internetu

    2.1 Portály, které můžete použít k získání údajů o nemovitostech:

    Nahlížení do katastru nemovitých věcí
    https://nahlizenidokn.cuzk.cz/

    iKatastr 
    https://www.ikatastr.cz/

    Mapy
    https://www.google.com/maps 
    https://mapy.cz/

    2.2 Jaké informace lze získat nahlédnutím do katastru?

    Přestože obecně platí, že každý má právo nahlížet do katastru nemovitostí a získávat z něj informace bez ohledu na to, zda se jedná o jeho vlastní nebo cizí nemovitost, existují určité výjimky. 

    Každý může požádat o výpisy z listů vlastnictví, kopie katastrálních map, výpisy z pozemkových knih atd., a to nejen pro své, ale i pro cizí nemovitosti. Nejdůležitější informace, které lze z katastru nemovitostí zjistit, jsou údaje o majiteli nemovitosti, tj. jméno, příjmení a trvalé bydliště, dále pak specifikace nemovitosti, parcelního čísla, čísla popisného a jejich výměry. Dále se dozvíme o případných omezeních vlastnického práva, která se k dané nemovitosti vztahují. Jedná se o věcná břemena, nebo hypotéky, která omezují prodej či koupi nemovitosti.

    Pokud jde o konkrétní vyhledávání, je třeba na začátku zvolit kritéria pro vyhledávání údajů. 

    Řadu důležitých údajů nám však veřejný vhled neposkytuje. Jedná se např. o odejmutí práva vlastníkovi nakládat s nemovitostí nebo o to, zda má vlastník povinnost nejprve prodávaný majetek nabídnout někomu jinému. Stejně tak nezjistíme, zda jsou aktuální některá exekuční řízení.

    3. Katastr nemovitostí a pozemky

    3.1 Dělení pozemků

    V katastru se pozemky dělí podle těchto druhů:

    • zastavěné plochy a nádvoří
    • ostatní plochy
    • zemědělské pozemky (orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty)
    • lesní pozemky
    • vodní plochy

    Jaký je rozdíl mezi pozemkem a parcelou? 

    Je to totéž a není to totéž.
    Pozemek je označení pro fyzický povrch, který od dalších pozemků odděluje hranice stanovená např. územním plánem, vlastnictvím či způsobem využití apod.
    Parcela je pak označení pro pozemek, který je zakreslený v katastrální mapě.

    4. Katastrální řízení

    Pokud však potřebujete získat informace nebo provést úkony, které jsou zpoplatněny, musíte se obrátit na správu katastru nemovitostí. Můžete tak učinit osobně, písemně nebo elektronicky. Požadavky na elektronické podání jsou stejné jako na písemné podání. Zpoplatňuje se například:

    • přijetí návrhu na zahájení řízení o povolení vkladu do katastru nemovitostí
    • vydání výpisu nebo opisu z katastru
    • vydání kopie katastrální mapy,
    • vydání identifikace parcely nebo skupiny souvisejících parcel posledního dochovaného stavu dřívějších pozemkových evidencí 

    Katastrální řízení je proces, v němž se kromě zápisu práv k nemovitostem rozhoduje o změnách hranic katastrálních území, o šetření změn údajů katastru, o opravě chyb v katastrálním operátu a o obnově katastrálního operátu.

    Katastrální řízení vede příslušný katastrální odbor okresního úřadu, v jehož územním obvodu se daná nemovitost nachází.

    Pokud se například zápis práv týká nemovitostí nacházejících se v územním obvodu více okresních úřadů, může o celé žádosti jednat kterýkoli z příslušných okresních úřadů. Okresní úřad, který žádost projednává, neprodleně oznámí zahájení řízení každému dotčenému okresnímu úřadu a zašle mu kopii rozhodnutí o povolení zápisu. 

    Odborný článek 440
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Legalizace stavby?

    Máme 54 realizátorů v oblasti Legalizace stavby:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 54 realizátorů v oblasti Legalizace stavby
    9.1
    0

    R domy s.r.o.


    9.5
    0

    Projektis, s.r.o.


    9.6
    0

    Halové stavby s.r.o.


    9.9
    0

    Avanta Systeme spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena