V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Nemovitosti v hlavním městě České republiky patří k nejvyhledávanějším v zemi, a proto je jejich cena extrémně vysoká. Cena bytů a domů se však liší i v rámci jednotlivých měst, nejvyšší je zpravidla v centru nebo v nejprestižnějších lokalitách, nižší je v okrajových částech města (periferie, předměstí) a na sídlištích. Poloha nemovitosti má velký vliv na poptávku, a tedy i na cenu. 
    Odborný článek 90
    koupe nemovitosti
    Máme 54 realizátorů v oblasti Legalizace stavby:

    1. Hodnota lokace

    Kromě výše zmíněné polohy v té či oné části města závisí cena nemovitosti také na infrastruktuře a občanské vybavenosti. Nemovitosti v blízkosti dálnic získávají čím dál víc na hodnotě. Všude tam, kde se buduje nebo rekonstruuje infrastruktura, mají ceny nemovitostí tendenci růst.

    V okamžiku, kdy se v dané oblasti začne stavět nová silnice nebo železnice, hodnota nemovitostí roste, a to z důvodu dostupnosti, rychlejšího spojení s centrem města a obsahu, který město nabízí.

    Cena nemovitosti je vyšší, pokud se nachází v blízkosti státních a veřejných institucí, vzdělávacích zařízení pro různé věkové skupiny, obchodů, dopravních spojení apod. Opačná situace nastává u nemovitostí, které se nacházejí v blízkosti hlučných míst: továren, železáren, velkých nákupních center, nádraží apod. Takové nemovitosti jsou u potenciálních kupujících méně oblíbené, a proto mají logicky nižší hodnotu.

    2. Poloha nemovitosti je důležitá

    Před koupí nemovitosti je proto důležité se dobře informovat a shromáždit co nejvíce informací o lokalitě. Je třeba zohlednit dostupnost, hlučnost, blízkost důležitých aktivit a služeb a další faktory. Je také vhodné zaměřit se nemovitosti, jejichž poloha je blízko té, ke které směřují vaše pracovní aktivity. Na základě těchto údajů získáte jasnou představu o čtvrti, ve které byste chtěli bydlet. Zároveň je dobré zjistit, zda se v dané oblasti plánuje rozvoj a zda se v blízké budoucnosti počítá s výstavbou nových budov a infrastruktury.

    01.jpg
     Nemovitosti ve větších městech, zejména v jejich centrech, mají vyšší cenu.

    3. Nákup nemovitosti - vyjednávání 

    Vyjednávání o kupní ceně nemovitosti postavené investorem je téměř nemožné. Konečná cena nemovitosti je téměř vždy pevná, i když investoři nabízejí určité slevy za koupi větší nemovitosti, nižší cenu za koupi rozestavěné nemovitosti apod. V každém případě je konečná cena věcí rozhodnutí prodávajícího.

    4. Nákup nemovitosti - novostavba

    Koupě nové nemovitosti je pro každého člověka velkým krokem, a proto je dobré si předem zjistit, co všechno je zahrnuto v nabídkové ceně nemovitosti. V případě koupě obchodních prostor se obvykle zveřejňuje cena, která zahrnuje dokončení budovy až do třetí etapy výstavby. Při koupi bytu může cena nemovitosti pokrývat pouze čistou plochu bytu, do které se nezapočítává sklep, garáž nebo parkovací místo. 

    5. Cena nedokončené nemovitosti

    Při koupi nedokončené nemovitosti je dobré se informovat u projektanta nebo odhadce nemovitosti o nákladech, které jsou nutné k dokončení všech prací podle vašich potřeb a představ. Tímto způsobem budete moci alespoň vyjednávat o konečných pracích nebo řemeslných službách, pokud je cena nemovitosti již stanovena. Pokud dokončovací práce neprovádí dodavatel najatý investorem, ale někdo jiný, nebo pokud o nich rozhodujete sami, můžete o tom také vyjednávat. V takovém případě například zaplatíte hodnotu nemovitosti až do třetí fáze výstavby a smlouvy a zbytek si dokončíte sami. V některých případech je tato varianta výhodnější z toho důvodu, že si můžete celý interiér zařídit podle vlastních představ bez nutnosti následné přestavby.

    Doporučujeme, abyste se předem informovali o případných dalších investicích, které mohou následovat při koupi nové budovy nebo rekonstrukci staré, abyste se později nedočkali nepříjemných překvapení. Často se například zapomíná na parametry energetické náročnosti budovy nebo domu, které ovlivní výši účtů, až se stanete majitelem nemovitosti. 

    6. Koupě nemovitosti, která je na trhu již delší dobu 

    Koupě nemovitosti, která je na trhu již delší dobu, může být riskantním krokem, i když cena nemovitosti může být nižší. Při takovém nákupu je nesmírně důležité zjistit, proč tomu tak je. Získané informace pak ovlivní nejen vaše rozhodnutí o koupi nemovitosti, ale také rozhodnutí budoucího kupujícího, pokud se v určitém okamžiku rozhodnete nemovitost prodat. Pokud jsou s tím spojeny problémy s převodem nebo legalizací nemovitosti nebo podobné problémy, je mnohem lepší nemovitost nekupovat, ať už je cena jakkoli výhodná.

    Pokud se při koupi nemovitosti obrátíte přímo na majitele nebo stavební firmu, ušetříte náklady na zprostředkování.

    02.jpg
    Koupě nemovitosti je pro každého velkým krokem, a proto je dobré si předem zjistit, co je zahrnuto v nabídkové ceně

    7. Koupě nemovitosti - uzavření kupní smlouvy

    Jakmile máte všechny potřebné informace a dohodnete se s prodávajícím na ceně a dalších podrobnostech prodeje, je čas uzavřít kupní smlouvu.

    Přípravu smlouvy byste měli svěřit zkušenému právníkovi, který se postará o to, aby smlouva obsahovala všechny potřebné náležitosti a aby byl obchod bezpečný.

    Povinný obsah kupní smlouvy:

    • Údaje o prodávajícím a kupujícím
    • Specifikace předmětu smlouvy - údaje o nemovitosti (katastrální území, parcelní číslo pozemku, druh pozemku, výměra pozemku, evidenční číslo budovy a parcelní číslo pozemku, na kterém se budova nachází; jedná-li se o byt nebo nebytový prostor, číslo bytu, podlaží, vchod...)
    • Kupní cenu nemovitosti a způsob platby
    • Veškeré hypotéky a jiná věcná břemena na nemovitosti
    • Povinnost prodávajícího předat nemovitost kupujícímu a převést na něj vlastnické právo, na jehož základě bude kupující zapsán jako vlastník v katastru nemovitostí.

    Od roku 2013 je vlastník nemovitosti při prodeji nebo pronájmu povinen předložit Průkaz energetické náročnosti budovy, podle kterého je nemovitost zařazena do jednotlivé energetické třídy. Podle spotřeby energie a emisí jsou budovy zařazeny do energetických tříd A až G. Kupující nebo nájemce tak získá představu o energetické náročnosti budovy.

    Odborný článek 90
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Legalizace stavby?

    Máme 54 realizátorů v oblasti Legalizace stavby:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 54 realizátorů v oblasti Legalizace stavby
    9.5
    0

    ARCHIKA - architektonická projekční kancelář s.r.o.


    9.5
    0

    BAUSTUDIO, s.r.o.


    9.5
    0

    MORAVAN DEVELOP s.r.o.


    9.6
    0

    SCHAUFLER-ROSKOVEC, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena