V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Zateplení fasády - kamenná vlna

    Tento článek si přečetlo více než 822+ uživatelů
    Fasáda je obvykle největší plochou obvodového pláště budovy, proto je pochopitelné, že k největším tepelným ztrátám v budovách dochází přímo přes fasádu (cca 35-40 % všech tepelných ztrát). Jedním z nejoblíbenějších materiálů pro zateplení fasád je kamenná vlna. Jaké má vlastnosti a proč je mezi stavebníky tak oblíbená?
    Odborný článek 822
    izolace fasady
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    1. Výběr nejvhodnější izolace

    Při výběru typu tepelné izolace je důležité vzít v úvahu několik faktorů:

    • kvalita výrobků a dodržování norem
    • složení stěn zateplovaného objektu
    • požadovaný stupeň tepelné izolace
    • technická nebo jiná omezení objektu ohledně tloušťky izolace
    • typ objektu, který má být izolován (obytný, obchodní...)
    • specifické právní požadavky
    • ohnivzdornost
    • zvukotěsnost
    • paropropustnost
    • voděodolnost

    2. Co je kamenná vlna?

    2.1. Kamenná / minerální vlna

    Kamenná alias minerální vlna je paroporopustná tepelná, zvuková a protipožární izolace zároveň. Vyrábí se ze surovin nalezených v přírodě nebo z recyklovaných přírodních látek.  Umožňuje izolaci téměř všech stavebních prvků. Panely z kamenné vlny mají stabilní hustotu a vysokou pevnost, díky čemuž jsou ideální pro použití v systémech vnější izolace zdí. Jejich použití je velmi snadné a lze ji instalovat na jakýkoli povrch, včetně dřevěných a kovových rámů.

    2.2. Kamenná vlna ve formě desek a hranolů

    Tepelná izolace z minerální vlny je k dispozici ve formě fasádních trámů nebo panelů. Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že nosníky není nutné dodatečně mechanicky připevňovat k nosnému podkladu.

    kamenna-vlna.jpg
    Panely a hranoly z kamenné vlny mají stabilní hustotu a vysokou pevnost, díky čemuž jsou ideální pro použití v systémech vnější izolace stěn.

    3. Kamenná vlna a zvuková izolace

    Kamenná vlna je výborný materiál pohlcující zvuk, takže fasádní systémy, které ji obsahují, poskytují dobrou zvukovou izolaci. Ta však závisí i na tloušťce a složení vnějších stěn.

    4. Kamenná vlna a požární bezpečnost

    Kamenná vlna je zcela nehořlavý materiál a patří do nejvyšší třídy hořlavosti A1. Ve skladbě kontaktní fasády má největší objem a podíl právě kamenná vlna, proto tento fasádní systém jako celek patří do třídy hořlavosti A2, která zajišťuje vynikající požární bezpečnost.

    5. Jak paropropustná a voděodolná je kamenná vlna?

    Paropropustnost materiálu je označena součinitelem odporu proti difúzi vodní páry, ve skutečnosti symbolem "µ". Kamenná vlna je paropropustná jako vzduch! Její součinitel odporu proti difuzi vodních par je 1. Oproti názoru mnohých není paropropustnost kamenné vlny v rámci fasádního systému eliminována překrytím finálními vrstvami. Vhodně zvolené dokončovací vrstvy jsou totiž také paropropustné.

    Výrobky pro kontaktní fasády z kamenné vlny jsou impregnované a tím trvale hydrofobní, tedy voděodolné. Je však třeba dbát na to, aby izolace během stavby fasády nenavlhla. V případě, že se tak stane, ji před zahájením montáže dokončovacích vrstev musíte nechat zcela vyschnout.

    Sušení kamenné vlny trvá velmi krátkou dobu. Při provádění je však nutné chránit povrchy stěn ochrannou fólií.
    vodeodolna-izolace.jpg
    Pokud chcete ohnivzdorný materiál, je kamenná vlna výbornou volbou

    6. Instalace kamenné vlny

    Kamenná vlna nevyžaduje při instalaci zvláštní bezpečnostní opatření. Vzhledem k její nehořlavosti není potřeba protipožárních opatření. Při práci s tímto materiálem je však nutné dodržovat doporučení pro používání osobních ochranných prostředků. 

    7. Kamenná vlna - cena za m3

    Cena kamenné vlny je ve srovnání se skelnou vatou vyšší a pohybuje se okolo  900 - 1200 Kč/m³.

    7.1. Dotace

    Jak velká izolace bude potřeba, závisí především na tepelné vodivosti instalovaného materiálu, v menší míře pak na tloušťce a skladbě základové stěny. Fondy zapojené do dotování a úvěrování ekologicky šetrných a energeticky úsporných staveb obvykle vyžadují tepelnou vodivost maximálně 0,25 W/m²K. U kamenné vlny se tepelná vodivost pohybuje od 0,032 W/mK do 0,040 W/mK, což splňuje požadavky a poskytuje izolaci o tloušťce cca 14 až 16 cm.

    8. Závěr

    Kamenná vlna je zkrátka a dobře skvělá volba. Práce s ní je o něco náročnější, zejména proto, že základním předpokladem pro provedení práce je dobré a suché počasí. Panely je potřeba upevnit ve více bodech než ty z EPS. Cena fasády z kamenné vlny je opravdu o něco vyšší, ale nesmíte zapomenout, že je ohnivzdorná, zatímco nehořlavý polystyren neexistuje.

    Co radí odborníci?

    S kvalitním provedením fasády se ušetří až 40 % energie potřebné k chlazení nebo vytápění domu! „Nyní za vytápění platím kolem 40.000 ročně. Když budovu zateplím, budu opravdu platit kolem 25.000?“ ptá se jeden uživatel stránek Daibau.cz. Je jasné, že vás zajímá, kolik vás nová fasáda bude stát, protože bez toho si nemůžete spočítat, za jak dlouho se investice vyplatí.

    Kromě zdražení energií je však třeba zohlednit i další aspekty - zvukovou izolaci, paropropustnost, požární bezpečnost, náklady na údržbu - a podle těch, kteří žijí v nově zateplených budovách - i kvalitu života.

    Větší komfort a vyšší kvalita života že jsou k nezaplacení.

    mineralni-fasada.JPG
    Kontaktní fasády poskytují kromě zateplení budovy mnoho dalších výhod

    Přestože existuje více typů, má se za to, že tenkovrstvá kontaktní fasáda je cenově nejvýhodnější, protože je vhodná jak pro novostavby, tak pro starší budovy. U kontaktních fasád, jak již název napovídá, jsou finální vrstvy fasády v přímém kontaktu s nosnou konstrukcí, vlastně ve většině případů se samotnou tepelnou izolací.

    Běžnými součástmi kontaktních fasádních zateplovacích systémů jsou lepidlo, tepelně izolační nátěr, podkladová malta, do které je vtlačena armovací tkanina, mezinátěr a finální dekorativní vrstva.

    Výběrem kvalitních výrobců budou tyto komponenty působit jako ucelený prvek, který zajistí dlouhou životnost fasády, nižší potřebu energie na vytápění a chlazení a ochrání konstrukci před povětrnostními vlivy. Levná řešení rozhodně nejsou správnou volbou pro fasádu, pokud chcete zajistit dlouhodobou energetickou účinnost, udržitelnost budovy a samozřejmě kvalitu života.

    Kromě základních požadavků na tepelnou izolaci fasády poskytují minerální fasády řadu dalších výhod jako jsou:

    • tepelná izolace
    • paropropustnost
    • zvuková izolace
    • požární ochrana
    • delší životnost
    • nižší náklady na údržbu

    Zateplení kamennou vlnou poskytuje bezpečnou dlouhodobou investici s garantovanou návratností finančních prostředků a zárukou kvality, protože vestavěné systémové řešení splňuje všechny moderní směrnice pro výstavbu.

    fasada-bloky.JPG
     Nejlevnější řešení nejsou pro fasádu tou správnou volbou, pokud chcete zajistit její dlouhodobou energetickou účinnost, udržitelnost budovy a kvalitu života.

     

    fasadni-panel.jpg
    Termokontaktní fasádní panel je lehký, ale má výborné mechanické vlastnosti
    Odborný článek 822
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Fasády?

    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády
    9.6
    0

    Vertikály - výškové a stavební práce s.r.o.


    9.2
    0

    Malby-Jiříček


    9.5
    0

    H & R, domy a rekonstrukce s.r.o.


    9.2
    0

    Jaroslav Tomšík


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena