V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Kamenná vlna nebo skelná vata

    Tento článek si přečetlo více než 3827+ uživatelů
    Kamenná vlna a skelná vlna jsou nejčastěji používané tepelné izolátory. Oba materiály se používají především k izolaci fasád. I když si lidé často myslí, že mezi nimi není žádný rozdíl, jisté rozdíly přeci jen existují. Zásadní rozdíl jsou základní suroviny, ze kterých se vyrábějí, ale i forma, ve které se dodávají.
    Odborný článek 3827
    01
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    1. Minerální vlna

    Kamenná (minerální) vlna a skelná vata se liší složením, ale také způsobem výroby. Kamenná vlna se vyrábí z čediče a diabasu, kteří se rozpouštějí až při teplotě 1600°C přidáním koksu. Tato směs se poté dále zpracovává a přidá se pojivo. Z takto vytvořených vláken se vyrábějí vrstvy kamenné vlny. Kamenná vlna se poté tvaruje do izolačních desek. Minerální vlna je vyrobena z minerálů diabas (též dolerit, mikrogabro) a amfibolitu. Tepelná izolace z minerální vlny je proto neškodná pro přírodní prostředí a lze ji recyklovat.

    2. Skelná vata

    Výroba skelné vaty začíná taktéž v peci. Křemenný písek a recyklované sklo se taví a výsledná směs se nalije do rotorů. Vlákna se poté extrahují ze směsi a fixují se pojivem. Z vláken se poté vyrábějí vrstvy skelné vaty, která se řeže a balí do rolí.

    3. Jaká je izolace kamenné vlny a jaká je tepelná vodivost skelné vaty?

    Oba materiály mají různou hustotu a v tomto případě to ovlivňuje také jejich další vlastnosti. Kamenná vlna má vyšší hustotu, takže je vyšší její odolnost proti požáru, ale také její tvrdost. Hustota materiálu ovlivňuje i vodivost. Pro minerální vlnu platí, že čím vyšší je její hustota, tím nižší je její tepelná vodivost a nižší jsou energetické ztráty. Optimální hustota minerální vlny je mezi 50 a 80 kg / m³; v takovém případě je její tepelná vodivost mezi 0,035 a 0,040 W / mK.

    U skelné vaty je to jinak. Čím vyšší je její hustota, tím lépe vede teplo. Typicky se používá skelná vata s hustotou mezi 10 a 100 kg / m3, která má tepelnou vodivost mezi 0,045 a 0,032 W / mK.

    02.jpg
    Pokládka izolace

    4. Vlhkost

    Kamenná vlna ani skelná vata nejsou samy o sobě odolné vůči vlhkosti. Během výroby se do obou přidává speciální přísada, která chrání před vlhkostí. V obou materiálech je voda zadržována uvnitř vláken; to však nebude problém, pokud jsou nainstalovány tak, aby rychle vysychaly. Na místa vystavená vlhkosti by se neměla umisťovat kamenná vlna ani skelná vata.

    5. Hořlavost

    Oba materiály jsou nehořlavé ve třídě A1, protože jak kamenná vlna, tak skelná vata mají teplotu tání vláken při teplotě nad 500°C. Minerální vlna je v tomto ohledu lepší, neboť je její teplota tání vyšší.

    6. Kamenná vlna nebo skelná vata? Zdraví nade vše!

    Mnoho lidí si myslí, že kamenná vlna a skelná vata jsou zdraví škodlivé. Materiály sice nejsou zcela přírodní, ale výzkum ukázal, že nejsou nebezpečné. Při aplikaci se doporučuje používat ochranné rukavice i brýle, protože malé částice a jemný prach dráždí pokožku. Oba materiály se používají především k izolaci fasád. Kámen (minerální vlna), je obvykle ve formě desek a skelná vata se kupuje v rolích.

    7. Skelná vata - cena

    Cena skelné vaty pro URSA DF 39, tloušťku 15 cm a velikost 6 m2, se pohybuje kolem 60Kč / m2.

    8. Kamenná vlna - cena

    Cena kamenné vlny Knauf FPL 035, tloušťky 12 cm a velikosti 1,44 m2, se pohybuje kolem 150Kč / m2.

    Pokud se rozhodnete pro instalaci izolace, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našem webu najdete další tipy týkající se tohoto tématu, ale také dodavatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně najdete v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 3827
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Fasády?

    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 1583 realizátorů v oblasti Fasády
    9.6
    0

    R I S O spol. s r.o.


    9.6
    0

    Zednictví Bartoš


    9.4
    0

    Libor Vrátil


    9.5
    0

    TeCon CZ s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena