V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Plnění klimatizace - význam a cena

    Dodavatelé klimatizací dostávají stále více poptávek od zákazníků, kteří se domnívají, že jejich klimatizaci je třeba doplnit plynem. Měli byste však vědět, že pokud vaše klimatizace spotřebovává hodně plynu, bude pravděpodobně zapotřebí důkladnější opravy než jen doplnění plynu.
    Odborný článek 442
    plneni klimatizace
    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace:

    1. Víte, jak klimatizace chladí místnosti?

    Tento „zázrak“ se děje kvůli chladicímu plynu v klimatizaci. Vaše klimatizace nebude fungovat efektivně, pokud je v ní příliš mnoho nebo příliš málo chladiva. Existuje několik typů plynů, které za tímto účelem lze použít (viz. níže).

    2. Proč klimatizace potřebuje plyn?

    Vaše klimatizace potřebuje plyn k přenosu tepla z interiéru směrem ven. Chladivo je plyn pod nízkým tlakem, který se mění na kapalinu a poté se vrací do plynného stavu v kontinuálním uzavřeném procesu. Chladicí plyn cirkuluje měděnými trubkami. Chladivo a potrubí absorbují teplo, které je ve vzduchu. Během tohoto procesu se plynné chladivo stane kapalinou, která napomáhá přenosu a výměně tepla.

    01.jpg
    Preventivní údržba klimatizace je nejlepší způsob, jak zabránit kapání

    3. Doplnění klimatizace - druhy plynů

    Nejběžnější chladicí plyny používané k plnění klimatizačních jednotek jsou:

    3.1. R32

    Je neškodný pro životní prostředí a lidi, protože obsahuje nízkou hladinu toxinů a nemá špatný vliv na ozón. Má nízký stupeň hořlavosti a není výbušný.

    3.2. Propan

    Propan je plyn používaný ve starších modelech klimatizací. Jeho dopad na lidské zdraví byl velmi sporný, stejně jako bezpečnost použití.

    3.3. R134a

    Tento plyn je v EU zakázán z důvodů škodlivých dopadů na ozónovou vrstvu.

    3.4. Freon R410a

    Donedávna se pro tyto účely většinou používal, i když je nyní kvůli použití nového plynu R32c pomalu stahován z trhu.

    4. Jak často by se měly klimatizace doplňovat?

    Když vaše klimatizace funguje správně, ale neochlazuje prostor příliš efektivně, nebo z otvorů vychází teplý vzduch, popř. se hromadí led na výparníku, je čas zařízení doplnit, tedy najmout odborníka na vzduchotechniku. Náklady na plnění klimatizace jsou zanedbatelné, ale mezi uživateli je nejčastější mylná představa, že chladivo se nakonec spotřebuje, jako například palivo v autě. Potřeba naplnit klimatizaci plynem je důsledkem především netěsnosti potrubí.

    5. Před plněním je nutné odstranit příčinu úniku plynu!

    Vaše klimatizace je uzavřený systém, takže nedostatek plynu může nastat pouze v případě, že někde uniká potrubí. Proto je důležité před každým plněním zkontrolovat těsnost systému.

    6. Následky úniku plynu

    Pokud ve vaší klimatizaci není dostatek plynu, systém pracuje tvrději, více ji zatěžuje, prodlužuje dobu provozu a tím zvyšuje účty za elektřinu. Když je chladiva velmi málo, celý systém může zamrznout. To však není vše: může dojít k několika různým poruchám. Za prvé, kompresor je přetížený, protože se snaží pumpovat plyn, ale nejde to. V dalším kroku klimatizace přestane fungovat a nahromaděný led rychle roztaje. Když k tomu dojde, odpadní potrubí nebude schopno pojmout všechnu nahromaděnou vodu. Dojde k rozlití, takže voda přeteče a bude stékat po stěně na podlahu.

    02.jpg
    Nedostatek plynu v systému může také vést k úniku vody z klimatizace

    7. Plnění klimatizace - cena

    Preventivní údržba klimatizace je nejlepší způsob, jak zabránit netěsnostem v systému. Důkladné a pravidelné čištění je jediný způsob, jak zabránit zadržování nečistot a tvorbě usazenin, které způsobí korozi a erozi kovového pláště venkovní jednotky a také měděného potrubí. Kromě toho bude klimatizace, stejně jako jakýkoli jiný spotřebič nebo zařízení, pracovat mnohem efektivněji, když je čistá! Cena za servis klimatizace je 1200 - 1800Kč.

    Odborný článek 442
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Klimatizace?

    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace
    10
    0

    EKOM - VZDUCHOTECHNIKA, s.r.o.


    9.4
    0

    EBOG CV s.r.o


    9.9
    0

    CROATHERM PRAHA s.r.o.


    9.6
    0

    Blue team, s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena