V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Servis klimatizace - co můžete udělat svépomocí a kdy je lepší zavolat odborníky?

    Klimatizace se v průběhu let stávají stále sofistikovanějšími a zároveň jsou stále důležitější součástí každého domova nebo obchodního prostoru. Kvalitní zařízení dokáže eliminovat nepříznivé tepelné podmínky a zajistit čisté, zdravé a pohodlné životní prostředí. Pro jeho správnou funkci jsou samozřejmě, jako u každého jiného technického zařízení, nutné pravidelné kontroly, servis a údržba. Nesprávná nebo nepravidelná údržba klimatizace může vést k mnoha problémům a v konečném důsledku i k její výměně. Zkoumali jsme, co v tomto ohledu můžete udělat sami a kdy je lepší obrátit se na profesionály.
    Odborný článek 311
    servis klimatizace
    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace:

    1. Servis klimatizace - proč je důležitý?

    Preventivní servis klimatizací zajišťuje jejich řádnou údržbu v pravidelných intervalech a snižuje tak pravděpodobnost výskytu větších problémů v dlouhodobém horizontu. Pro srovnání, pravidelná údržba klimatizace je stejně důležitá jako výměna oleje ve vašem vozidle. Výměna oleje, která stojí kolem 1300Kč, může zachránit motor auta v hodnotě několika desítek nebo stovek tisíc. Pravidelný servis zajišťuje bezchybné fungování klimatizace po řadu let.

    Správně udržovaná klimatizace může vydržet déle než deset let bez výměny hlavních součástí.

    2. Údržba klimatizace - příprava a plánování

    Při vytváření plánu údržby je třeba se zaměřit na několik věcí:

    2.1. Servis klimatizace - intervaly

    Prvním krokem je prostudovat si pokyny výrobce a poznamenat si doporučené servisní intervaly pro klimatizaci a její jednotlivé součástky. Pokud návod nemáte, je nejlepší podívat se na jejich webové stránky (mnoho výrobců nyní dává návod k produktu online) nebo se s žádostí o tyto informace obraťte přímo na výrobce. Jsou důležité, protože výrobci určují termíny údržby na základě rozsáhlého testování a analýz.

    2.2. Jak složitý je systém klimatizace u vás doma?

    To sami posoudíte jen těžko. Nejlepší je kontaktovat výrobce nebo autorizovaného opraváře, který vám poskytne přesné a spolehlivé informace.

    2.3. Průměrná doba provozu

    Důležitým aspektem, který je třeba vždy vzít v úvahu, je, kolik času, tedy průměrně hodin denně, vaše klimatizace nebo zařízení fungují. Průměrná doba provozu se může lišit v závislosti na tom, kde je klimatizace nainstalována. V obchodních prostorách (kancelářích, obchodech), lze klimatizaci držet zapnutou mnohem déle než doma. Doba provozuschopnosti je velmi užitečná při určování, kdy bude nutný servis.

    3. Servis externí jednotky - úkony, které můžete udělat sami

    Vnější jednotka každé klimatizace je vlastně kryt, ve kterém je umístěn axiální ventilátor, kondenzátor a kompresor. To jsou také nejkritičtější části tohoto typu zařízení. Může být umístěna venku, na fasádě nebo u venkovní zdi, v garáži nebo na půdě. Obvykle má měděné trubky (někdy pokryté vrstvou izolační pěny), které z ní vedou do vašeho domu. Všechny vzduchotechnické systémy fungují na principu pohlcování energie a jejího předávání na jiné místo - ochlazováním vzduchu, který je přiváděn do interiéru a odčerpávání teplého vzduchu z interiéru domu. Jde o uzavřený systém minimálně dvou jednotek, které jsou propojeny měděným potrubím pro tok freonu a kabelů.

    01.jpg
    Kontroly zajišťují, že je klimatizace v pravidelných intervalech přiměřeně udržována a tímto způsobem se z dlouhodobého hlediska snižuje riziko velkých problémů nebo poškození

    3.1. Vypínání jednotky ze sítě

    Při čištění se musíte ujistit, že jednotkou neprotéká žádná elektřina. Vypínání se provádí buď vytažením přístroje ze zásuvky, nebo přepnutím vypínače do polohy OFF, nejlépe obojí pro naprostou bezpečnost. Pokud je to z jakéhokoli důvodu obtížné, můžete úplně vypnout napájení klimatizace na hlavní rozvodné desce vyjmutím pojistky.

    3.2. Čištění okolí venkovní jednotky

    Většina nečistot a prachu se nahromadí na mřížce kondenzátoru. Hrubším kartáčem odstraňte větší a silnější nánosy listí nebo bahna a následně pomocí vysavače a úzkého nástavce vysajte všechny menší nečistoty, na které dosáhnete. Kromě toho je velmi důležité, aby se v okruhu alespoň půl metru kolem venkovní jednotky nenacházely rostliny nebo jiné předměty, které by narušovaly její provoz nebo ji činily náchylnější k usazování nečistot.

    3.3. Čištění krytu klimatizace

    Někdy se vlivem větru nebo srážek nahromadí na mřížce krytu venkovní jednotky mnoho nečistot, které nelze snadno odstranit kartáčem nebo jen rukou. Nečistoty uvízlé v mřížce zkuste seškrábnout nožíkem a v případě potřeby narovnejte deformované části.

    3.4. Čištění ventilátoru

    I tato část zařízení může časem nashromáždit a udržet spoustu prachu a různých usazenin. Mohou na ní uváznout i listy a malé větvičky.

    3.5. Čištění mřížky

    Nejjednodušší způsob čištění mřížky venkovní jednotky je omytí vodou ze zahradní hadice vybavené rozprašovací tryskou. To může smýt spoustu nečistot, které předchozí metody nedokázaly odstranit. Jen si dejte pozor, aby se voda nedostala do motoru ventilátoru.

    3.6. Kontrola oleje

    Pokud motor ventilátoru nemá utěsněná ložiska, můžete také zkontrolovat hladinu oleje ve ventilátoru. Pár kapek motorového oleje (nepoužívejte nic jiného) by mělo stačit.

    4. Servis vnitřní jednotky - úkony, které můžete udělat sami

    Hlavní části vnitřní klimatizační jednotky jsou výparník a ventilátor. Výparník se skládá z trubek a spirál a je tím, co ohřívá nebo ochlazuje vzduch ve vašem domě. Funguje s pomocí externí klimatizační jednotky nebo jednotky tepelného čerpadla. Cívky výparníku se časem zašpiní, což má vliv na rychlost chlazení nebo vytápění prostoru. Musí se pravidelně čistit, aby nedošlo ke snížení účinnosti.

    02.jpg
    Dobře udržovaný systém klimatizace zajišťuje čistý, zdravý a pohodlný životní prostor

    4.1. Čištění výparníku

    Na krytu se nevyhnutelně hromadí spousta prachu a různých částic ze vzduchu. Začít můžete měkkým kartáčkem k odstranění prachu, poté můžete výparník nastříkat speciálním čisticím prostředkem - tato tekutina pomůže zbavit se všech nahromaděných nečistot a zlepší výkon zařízení. Místo speciálního čisticího prostředku můžete použít i jemný saponát a vodu.

    4.2. Čištění odtoku výparníku

    Někdy se odtok ucpe mastnými usazeninami. To může způsobit nahromadění vody (vrací se zpět místo toho aby se vylévala ven), což poškodí podlahu nebo způsobí, že jednotka přestane fungovat. Ucpaný odtok může také způsobit nepříjemný zápach. Odtokem je obvykle PVC trubka o šířce 16 mm, která je vyvedena do venkovního prostředí, v blízkosti kondenzační jednotky. K uvolnění ucpaného odtokového potrubí můžete použít vysavač na mokré/suché vysávání.

    4.3. Výměna filtru

    Výměna filtru závisí hlavně na tom, kde žijete. Prašná prostředí vyžadují častější výměnu. Filtr vaší klimatizace by se měl měnit alespoň dvakrát ročně, pokud se používá neustále, tedy jak pro vytápění, tak pro chlazení. Pokud používáte systém pouze k chlazení v letních měsících, měla by stačit výměna těsně před začátkem sezóny.

    5. Servis klimatizace – úkony, které je lepší přenechat profesionálům

    Klimatizační jednotky musí být servisovány profesionály alespoň jednou ročně, aby vám efektivně sloužily po mnoho let.

    5.1. Určení velikosti a síly klimatizačního systému

    Když je potřeba nová klimatizace, bylo by dobré se před koupí poradit s odborníkem, který bude vědět, jak udělat odbornou kalkulaci. Laický úsudek vás může přivést k nákupu jednotek nebo systému, který je pro váš domov příliš velký nebo malý. Odborník přesně spočítá, který systém je pro vás optimální na základě faktorů, jako je plocha bytu, venkovní teplota prostředí a průměrná doba chlazení. To se nazývá výpočet chladicí zátěže.

    5.2. Pravidelný roční servis klimatizace

    Pro důkladné kontroly vašeho klimatizačního a chladicího systému potřebujete profesionály. Každoroční servis klimatizace vyžaduje zkušené ruce a neměl by být brán na lehkou váhu, protože existuje několik věcí, které vyžadují přesnou kalibraci a ověření. Údržbu a seřizování mohou provádět pouze lidé se správnými znalostmi, dobrým nářadím a dostatkem zkušeností.

    5.3. Problémy s napájením

    Klimatizační jednotky jsou komplexní elektrické systémy složené z různých částí instalací, vodičů, motorů apod. I když můžete být v pokušení zkontrolovat tyto typy poruch sami, důrazně nedoporučujeme to dělat! Elektrické obvody jsou poměrně složitou sítí a časem může dojít ke zkratu v důsledku nesprávného zapojení nebo nějakého poškození.

    5.4. Oprava kompresoru

    Když se kompresor v centrálním chladicím systému začne zapínat a vypínat v krátkých intervalech, například každých 15 minut, může to způsobit velké zatížení jednotky. Oprava kompresoru může být komplikovaná, protože důvody, které vedly k poruše, mohou být různorodé. Problém by měl být také rychle vyřešen, protože vede k přetížení celého klimatizačního systému a může způsobit nadměrné opotřebení součástek. Ještě obtížnější je určit příčiny závady, pokud je v systému více klimatizací. Oprava kompresoru je skvělým příkladem problému, který je lepší přenechat zkušenému odborníkovi.

    Odborný článek 311
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Klimatizace?

    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace
    9.3
    0

    Klimaintop s.r.o.


    10
    0

    EKOM - VZDUCHOTECHNIKA, s.r.o.


    9.5
    0

    CMC Heating, s.r.o.


    9.7
    0

    KOVO VZDUCHOTECHNIKA spol. s r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena