V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Montáž klimatizačních zařízení

    Tento článek si přečetlo více než 910+ uživatelů
    První podmínkou správného fungování a maximálního výkonu klimatizace je profesionální montáž. To znamená nejen správnou instalaci a připojení, ale také umístění na místo, ze kterého se jí podaří ochladit největší možnou část bytu nebo domu. Jedině tak klimatizace splní svůj úkol a ochladí prostor způsobem, který umožní příjemný pobyt v horkých letních dnech. V tomto textu se budeme zabývat klíčovými věcmi souvisejícími s těmito zařízeními a jejich provozem.
    Odborný článek 910
    klimatizace
    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace:

    1. Instalace klimatizací

    Proces instalace klimatizačních jednotek je obecně rozdělen na dvě částí:
    - instalace vnitřní jednotky
    - instalace venkovní jednotky

    Je lepší nechat instalaci a připojení kvalifikovaným mistrům; instalace se může zdát jednoduchá, ale pokud některou její část neodvedete dobře, může to později vést k možným poruchám a dalším nákladům.

    2. Instalace vnitřní jednotky

    2.1. Správná instalace vnitřní jednotky

    Pro vnitřní jednotku je důležité, aby stěna, na kterou je umístěna, měla dostatečnou nosnost, aby měla tolik volného prostoru, jak zamýšlel výrobce, a aby nebyla vystavena přímému slunci a jiným zdrojům tepla. Mělo by být zkontrolováno, zda je zeď schopna odolat hmotnosti vnitřní jednotky. Měla by být ve výšce nejméně 2,1 m od podlahy a kolem ní by na každé straně mělo zůstat minimálně 15 cm volného prostoru. Kromě toho musí být nejméně 1 m od antény a různých vedení pro televizi, rádio, telefon, interkom, poplašný systém a další telekomunikační zařízení. Všechna tato zařízení vydávají elektrické zvukové vlny, které mohou způsobit určité problémy při provozu klimatizačních jednotek, a navíc by nesměla vlhnout, pokud dojde k nějakému kapání z klimatizace.

    2.2. Vrtání a montáž

    Když byly zváženy všechny možnosti a byla vybrána stěna pro instalaci klimatizace, následuje montáž konzoly (nosníku) na zeď. Před vrtáním stěny zevnitř byste měli zkontrolovat, na jakém místě bude provrtána zvenčí a zda toto místo bude vhodné pro instalaci venkovní jednotky. Je důležité věnovat pozornost tomu, jak daleko budou jednotky od sebe, protože na tom závisí také délka hadice a potrubí, které je spojuje. Poté vyvrtejte do zdi otvor, kterým bude procházet kondenzační hadice spojovací kabely. Otvor musí být vyvrtán skrz zeď šikmo, tedy směrem dolů, aby tímto způsobem mohla voda bez omezení proudit ven. Hadice je vedena otvorem z vnitřní do venkovní jednotky klimatizace. Když je hadice připevněna, vnitřní jednotka je namontována na držáku. První část instalace klimatizace končí připojením hadice k odtoku vody z vnitřní jednotky.

    3. Instalace venkovní jednotky

    3.1. Správná instalace venkovní jednotky

    Poloha venkovní klimatizační jednotky se musí shodovat s polohou vnitřní jednotky. Jak jsme zmínili, doporučujeme, aby byla před instalací zvážena příslušná místa pro obě jednotky současně, aby v procesu instalace nenastaly žádné problémy. Rovněž doporučujeme, abyste venkovní jednotku klimatizace udržovali mimo horké a prašné povrchy; nejvhodnější by proto byla severní strana domu, kde je přímé sluneční světlo vzácné. Pozornost by měla být věnována také minimální vzdálenosti od televizních a rozhlasových antén - měla by být alespoň 3 m. Pokud jde o instalaci klimatizace, dvojnásob je platné známé přísloví dvakrát měř a jednou řež.

    3.2. Vrtání, těsnění a montáž

    Je velmi důležité, aby hadice vedoucí k venkovní jednotce byly izolovány, tj. obvázány izolační páskou a připevněny ke zdi. Otvory kolem hadice ve stěně se utěsnění PUR pěnou a posléze omítnou. Když jsou obě jednotky připojeny, je nutné provést odvzdušnění; vzduch a vlhkost jsou z chladicího okruhu vytlačovány pomocí vakuové pumpy. Při prvním zapnutí se také kontroluje, zda hadice ani ventily nevypouští vzduch. Před prvním zapnutím klimatizace je nutné ještě jednou zkontrolovat všechny ventily.

    4. Kam umístit klimatizaci?

    Kromě profesionální instalace klimatizace je velmi důležité najít pro ni v místnosti to správné místo. Proč? Na optimálním místě bude spotřeba energie mnohem nižší a vy se navíc budete v prostoru cítit mnohem lépe. Optimální umístění klimatizace znamená snazší a rychlejší dosažení požadované teploty, zařízení tak spotřebuje podstatně méně energie. Platí pravidlo, že klimatizace by měla být instalována v nejteplejší místnosti v domě. Tímto způsobem se nejprve ochladí nejteplejší a nejslunnější prostor, což následně ovlivní příjemnější klima v celém domě.

    Vnitřní jednotka by měla být umístěna minimálně 2,1 m od podlahy
    Vnitřní jednotka by měla být umístěna minimálně 2,1 m od podlahy

    Místem, kterému je třeba se při instalaci klimatizace vyhnout, je chodba, která je sama o sobě vždy chladnější. Klimatizace nebude mít tolik „práce“, aby dosáhla požadované teploty, ale teplejší místnosti zůstanou stále nepříjemně teplé. Měli byste se vyhýbat i místům v blízkosti zdrojů tepla nebo různých pachů (kanalizace). Klimatizace by nasávala takový vzduch z nejbližšího okolí a šířila ho do celého prostoru.

    Doporučujeme vám výběr vhodného místa probrat s odborníkem; bude schopen vyložit vám všechna fakta související s používáním klimatizací a najít nejlepší polohu, která umožní maximální využití zařízení. Nejoptimálnější poloha klimatizace často vyžaduje delší instalační kanály a hadice. Přestože by počáteční náklady byly o pár stovek vyšší, z dlouhodobého hlediska se tato investice rozhodně vyplatí.

    5. Instalace klimatizace - cena

    Nakonec jsme nechali otázku ceny, která závisí na poloze klimatizačních jednotek, náročnosti práce, síle a velikosti klimatizačních zařízení a samozřejmě na poskytovateli této služby.

    5.1. Cena

    Kolik může instalace stát? Orientační cena za instalaci klimatizačních zařízení včetně vrtání do zdi do tloušťky 40 cm, instalace a připojení jedné venkovní a jedné vnitřní jednotky, spolu s montážním materiálem, odvodem kondenzátu (do 5 m), elektrickou přípojkou a technickou kontrolou je 5000 - 8000Kč.

    5.2. Příprava na instalaci hadice

    Pokud jste si klimatizaci ještě nevybrali, doporučujeme nakoupit si měděné trubky, které dodavatel nainstaluje do podfasádního boxu v místě, kde bude později stát klimatizační jednotka. Náklady na toto činí přibližně 350Kč za metr a přibližně 200Kč za provedené práce. V závislosti na výšce, tj. délce měděných trubek, lze očekávat, že vše bude stát zhruba 6000Kč, ale rozhodně se jedná o dlouhodobé a kvalitní řešení odtoku vody.

    Pokud se rozhodnete nainstalovat klimatizaci, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách najdete další rady související s tímto tématem, ale také dodavatele a prodejce, se kterými spolupracujeme a kteří na váš požadavek odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o cenách můžete vidět v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 910
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Klimatizace?

    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace
    9.1
    0

    Pavel Kozák


    9.7
    0

    Tespranet s.r.o.


    9.2
    0

    KLIMA - KOMPLEX spol. s r.o.


    8.6
    0

    IZOMAT s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena