V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny
    Chcete, aby teplota ve vašich pokojích byla vždy příjemná, bez ohledu na roční období? Klimatizační systém je navržen tak, aby v místnosti udržoval optimální teplotu a vlhkost. Zajišťuje také výměnu vzduchu. Používá se i v zimě, jelikož moderní klimatizace chladí i vytápí. Některé typy klimatizací vytápějí až do extrémních venkovních teplot, až do -25 °C! 
    Odborný článek 101
    klimatizace
    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace:

    Klimatizace slouží k úpravě parametrů kvality vzduchu v uzavřených prostorách (teplota a vlhkost), čímž se liší od obyčejného větrání, které zajišťuje pouze výměnu vzduchu.

    Na jakém principu funguje klimatizace?

    Využívá principu chladicího okruhu. Skládá se z následujících procesů: komprese (stlačování plynů), zkapalňování (kondenzace) a odpařování.

    Přenosné (mobilní) klimatizace

    Není třeba je nikam připevňovat, lze je libovolně přenášet mezi místnostmi. Jsou vhodné pro menší byty, které lze rychle ochladit nebo vytápět, a také tam, kde není možné namontovat složitější zařízení. Nepřipojují se k žádné externí jednotce, stačí je zapojit do zásuvky. K odvodu tepla z prostoru je však zapotřebí hadice, proto je vhodné umístit přenosnou klimatizaci poblíž okna. Jejich nevýhodou je menší výkon a také hlučnost (nejsou nejvhodnější do obývacích pokojů). Lze je však okamžitě zapojit a zprovoznit bez jakýchkoli nákladů na instalaci.

    Nástěnné klimatizace

    Nástěnné klimatizace jsou složitější. Hlavní částí klimatizace je kompresor který uvádí chladivo do pohybu. Další části je tepelný výměník, (kondenzátor, výparník) ve kterém je ochlazován vzduch k dosažení požadované teploty. Venkovní část je nejčastěji umístěna na fasádě budovy, ale také na balkonech, střechách apod. Vnitřní část klimatizace se montuje na stěnu.

    Dělená klimatizace (split systém)

    Jedná se o nejoblíbenější a nejčastěji používanou nástěnnou klimatizaci. Jedná se o systém, který se skládá ze dvou samostatných částí: vnitřní a venkovní. 

    Klimatizace multisplit

    Má více vnitřních jednotek a jednu venkovní jednotku, která je všechny pohání. Tento systém je určen pro více místností (obvykle 2 až 5). Každá vnitřní jednotka je spojena s venkovní jednotkou měděným izolovaným potrubím, které vede chladivo. Každá vnitřní jednotka je samostatně řízena vlastním regulátorem, ale všechny vnitřní jednotky pracují ve stejném režimu (chlazení nebo vytápění). Tento typ klimatizace šetří mnoho místa a snižuje náklady na instalaci.

    Okenní klimatizace

    Okenní klimatizace je celá zabudovaná do zdi, přičemž jedna část jednotky je venku a druhá uvnitř budovy. Funguje podobně jako nástěnná klimatizace, ale v tomto případě se venkovní a vnitřní jednotka spojí v jednu. Instalace je o něco jednodušší, i když se neobejde bez konstrukčních úprav. Hladina hluku je mírně vyšší. Není nejpraktičtější, a proto se také méně používá.  

    Klimatizace bez venkovní jednotky

    Dobré řešení pro místnosti, kde není možné instalovat venkovní jednotku. Všechny komponenty jsou již součástí klimatizace. Potřebuje pouze dva otvory o průměru 16 cm, kterými je kondenzátor ochlazován venkovním vzduchem. Z hlediska výkonu a tichosti tento druh klimatizace nijak nezaostává za běžnými zařízeními, i když je o něco dražší.

    Jaký výkon klimatizace potřebujete a kam ji umístit?

    Je rozdíl, zda potřebujete chladit místnosti v rodinném domě, bytovém domě nebo ve výškové budově. Pokud jde o instalaci, představuje rodinný dům nejjednodušší řešení umístění venkovní jednotky. V případě bytového domu nebo výškové budovy je třeba navrhnout, zda bude venkovní jednotka umístěna na zdi, na střeše nebo na jiném místě.

    01.jpg

    Další funkce klimatizace

    Mnoho klimatizací má v dnešní době kromě základní funkce chlazení také řadu inovativních funkcí. Jak jsme se již zmínili, lze je použít i k vytápění, zejména v přechodném období, ale také při nízkých venkovních teplotách. Klimatizaci lze také ovládat pomocí mobilního telefonu, takže si můžete nastavit požadovanou teplotu prostřednictvím chytrého telefonu přes internet ještě před příchodem domů. Další funkcí je aktivní čištění vzduchu od virů, bakterií, prachu... a také zvlhčování a odvlhčování, které umožňuje nastavit vlhkost v místnosti. Klimatizace může být také designovým doplňkem vašeho obývacího pokoje.

    Je důležité vědět, jakou místnost potřebujeme ochladit (obývací pokoj, ložnice...). To souvisí například s parametrem hlučnosti jednotky, zejména pokud má být klimatizace umístěna v místnosti, kde se spí. Existují klimatizace, které mají hlučnost pouhých 16 dB a jsou pro lidské ucho téměř neslyšitelné.

    Vliv klimatizace na zdraví

    Klimatizace se používá v prostorách se zvýšenými nároky na čisté a hypoalergenní prostředí (např. operační sály, nemocniční pokoje...). V extrémně horkém počasí může zabránit dehydrataci a kolapsu z přehřátí.

    Při nesprávném používání klimatizace (např. vzduch nastavený na extrémně nízkou teplotu a nesprávný směr) může dojít k vysušení a pálení očí, bolestem hlavy, ztuhlosti krčních svalů, suché kůži, angíně, zhoršení astmatu atd. Tepelné šoky při přechodech mezi klimatizovaným a venkovním prostředím jsou nebezpečné. Zanedbaná údržba klimatizačních zařízení (zejména výměna filtrů) může vést ke znečištění klimatizovaného vzduchu. Nejrizikovější je šíření patogenních mikroorganismů.

    Odborný článek 101
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Klimatizace?

    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 185 realizátorů v oblasti Klimatizace
    9.4
    0

    KLIMAWEST


    8.6
    0

    IZOMAT s.r.o.


    9.5
    0

    ELMATERM s.r.o.


    10
    0

    ThermWet s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena