V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Přirozené větrání

    Tento článek si přečetlo více než 1098+ uživatelů
    Větrání, luftování, ventilace - to vše jsou pojmy, které popisují výměnu vzduchu s nižším obsahem kyslíku (vydýchaného) za čerstvý. Přirozené větrání samozřejmě probíhá samovolně bez přídavných zařízení, pouze pomocí proudění vzduchu, což se děje díky podmínkám prostředí, zejména tlaku a větru. Podmínky pro takovou výměnu kyslíku vytvářejí teplotní rozdíly mezi interiérem a jeho okolím. Nejúčinnějším a nejrychlejším způsobem větrání domova je vytvoření průvanu.
    Odborný článek 1098
    vetrani
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    1. Proč dochází k přirozenému větrání?

    Podmínky pro přirozené větrání poskytují teplotní rozdíly a vítr. Teplota uvnitř budovy je vždy vyšší než venku, zvláště v zimě, takže se liší i hustota teplého a studeného vzduchu. Vlivem tohoto rozdílu vzniká určitý rozdíl v tlaku, který je však dostačující k tomu, že ovlivňuje pohyb vzduchu. Studený vzduch se do interiéru budovy dostává oknem nebo jakýmkoliv jiným otvorem.

    Podobné pohyby vzduchu mohou být způsobeny tlakovými rozdíly způsobenými větrem. Na straně objektu vystavené vlivu větru vzniká vyšší tlak a na ostatních tlak nižší. Vzduchový rozdíl mezi těmito stranami způsobuje intenzivnější pronikání vzduchu do místnosti.

    2. Průvan

    2.1. Co je to průvan?

    Zabouchly se vám náhle dveře nebo okno? Jistě víte, že za to může průvan. Vědecké vysvětlení říká, že průvan zrychluje a zvyšuje proudění vzduchu v interiéru. Jelikož se pohybuje stále stejným směrem, vyvolává poměrně nepříjemný pocit, takže lidé většinou neradi zůstávají pod jeho vlivem delší dobu. Vedou se vědecké diskuze o vlivu průvanu na lidské zdraví.

    2.2. Typy průvanů

    V zásadě existují dva typy průvanů. První je důsledkem přírodních procesů a pohybu vzduchu a druhý vzniká mechanicky. Mechanicky vytvářený průvan vzniká v důsledku nesprávné činnosti mechanické ventilace (např. kvůli poškození zařízení). Pokud se toto stane bude nutné zařízení nějakým způsobem odborně opravit. Přirozený průvan je snadno řešitelný, neboť stačí pouze zavřít okna a dveře.

    2.3. Je průvan nebezpečný?

    Průvan je mnohem nepříjemnější jev než vítr. Proudí totiž stále stejným směrem, ochlazuje jednu menší část těla a může způsobovat bolesti kostí, zejména pokud již máte problémy s klouby. Ve hře jsou i jiné problémy. Pokud jste například náchylní k infekcím dýchacích cest, můžete mít potíže z toho důvodu, že rychlejší a silnější proudění vzduchu s sebou přináší více alergenů.

    2.4. Průvan může být užitečný

    Průvan v některých případech může být mimořádně užitečný. Díky velkému množství čerstvého vzduchu můžeme tímto jevem velmi rychle a účinně větrat místnosti. To je zvláště užitečné pro větrání vlhkých a mokrých místností nebo pro větrání místností s nepříjemnými pachy (koupelny, toalety, kuchyně...). Pokud musíte na vyvětrání místnosti běžným přirozeným způsobem (bez vytvoření průvanu) čekat déle než 15 minut, průvan úspěšně vyvětrá místnost během dvou až tří minut. Zároveň dávejte pozor, aby nebouchal okny a dveřmi, protože se mohou vlivem průvanu zavřít tak rychle, že se rozbije okenní sklo nebo poškodí zavírací mechanismus.

    3. Co se při větrání děje v místnostech?

    3.1. Udělejte průvan

    Prostor lze přirozeně větrat následujícími dvěma způsoby:

    Jednou z možností je, že prostor na stejné vnější stěně má dva otvory, jeden ve spodní části stěny a druhý v horní části. Tím dochází k přirozenému větrání pomocí tzv. komínového efektu. Studený vzduch vstupuje do prostoru v dolní části stěny, stoupá, ohřívá se a vychází otvorem nahoře. Další možností intenzivního přirozeného větrání místnosti je diagonální proudění vzduchu. Tato metoda přichází v úvahu zejména, pokud se prostor v budově nachází ve směru sever-jih. V tomto případě je jeden otvor umístěn ve spodní části jedné z vnějších stěn a druhý v horní části vnější stěny, ale na opačné straně.  Přirozená cirkulace vzduchu funguje tak, že vzduch vstupuje spodním otvorem, cirkuluje v místnosti a vychází horním otvorem naproti.

    3.2. Přirozené větrání vícebytových budov

    Přirozené větrání může fungovat i v budovách, kde je záměrně ponechán určitý prostor v centrální části budovy, aby vzduch proudil přes všechna podlaží. Z otvorů ve fasádě vstupuje čerstvý vzduch do jednotlivých místností, obíhá kolem dokola, proniká do centrálního prostoru a vychází ven otvorem ve střeše. Tento způsob větrání je méně intenzivní, a proto méně nepříjemný než průvan, zpravidla neobtěžuje a větrá celou budovu stejně účinně.

    4. Ventilační kanály

    Existuje však i jiný způsob větrání, který využívá zákony cirkulace vzduchu v přírodě. Je považován za příjemnější způsob, protože nevyvolává silný průvan. Tento způsob přirozeného větrání je energeticky účinnější a udržitelnější, protože funguje i v případě, že proti sobě nejsou otevřena okna a dveře. Jedná se o potrubní ventilaci. Funguje tak, že čerstvý vzduch vstupuje kovovým potrubím zabudovaným ve stěně, které vede z vnější fasády pod mezaninem nad suterénem směrem nahoru do domu. Každé kovové vertikální potrubí má pouze jeden větrací otvor pouze v jednom patře domu, takže nedochází k mísení nepříjemných pachů z různých pater nebo bytů. Větrací potrubí vede zejména do míst, kde je důležité pravidelné větrání: kuchyně, spíže, garáže, toalety, koupelny. Kanály, v nichž jsou kovové trubky instalovány, jsou za tímto účelem vyrobeny z betonových bloků nebo cihel a následně omítnuty, takže nejsou viditelné.

    5. Co radí odborníci?

    5.1. Proč špatný vzduch zůstává uvnitř?

    Moderní budovy jsou navrženy především tak, aby z důvodu úspory energie a efektivní spotřeby byly nepropustné, v podstatě téměř hermeticky uzavřené. To šetří na vytápění a chlazení, ale bohužel také způsobuje nedostatek čerstvého kyslíku v místnostech. Proto je vzduch v bytech často vydýchaný opotřebovaný, vlhký a někdy dokonce nepříjemně zapáchá. Vlivem vysoké vlhkosti se tvoří plísně. Vysoká koncentrace oxidu uhličitého způsobuje bolesti hlavy, dýchací potíže a řadu dalších nepříjemností.

    5.2. Co se s tím dá dělat?

    Ve všech zrekonstruovaných i nových obytných prostorech je potřeba vyřešit problém s větráním. Některé systémy jsou vhodné zejména pro novostavby a některé se hodí spíše pro rekonstrukce. Místní větrací zařízení s výměníkem tepla se snadno instalují do zdi a nevyžadují rozsáhlé stavební práce. Střídavě přivádějí a odvádějí kyslík a díky moderně navrženým přístrojovým jednotkám jsou nenápadné a tiché. Zařízení pracují na nejnižší úrovni provozu, kromě případů, kdy se zvýší vlhkost nebo kdy (ručně) zvýšíte jejich provozní výkon. Na druhou stranu se snadno čistí a udržují, protože všechny části jsou snadno dostupné a stačí se řídit pokyny výrobce.

    Pokud se rozhodnete zvýšit účinnost přirozeného větrání ve vašem domě, můžete nás také kontaktovat na Daibau.cz. Na našich stránkách naleznete další rady a tipy související s tímto tématem, ale také odborníky, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,
    Daibau.cz

    Odborný článek 1098
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ventilace?

    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace
    9.5
    0

    AirPlus, spol. s r.o.


    9.3
    0

    AT Com s.r.o.


    8.8
    0

    Elektroinstalace Krupa ml.


    9.1
    0

    Pavel Kozák


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena