V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Lokální větrání

    Tento článek si přečetlo více než 505+ uživatelů
    Pokročilá technologická řešení umožňují použitý vzduch z prostor vytlačit a přivést do nich čerstvý, bohatý na kyslík. Na rozdíl od centrálního ventilačního systému lze ten lokální instalovat bez větších stavebních úprav. Každá jednotka střídavě přivádí a odvádí vzduch, a přitom je téměř zcela neviditelná a neslyšitelná. Nejnovější modely lokálních ventilačních systémů se dají ovládat přes mobilní aplikaci.
    Odborný článek 505
    5
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    Větrání - proč je důležité?

    Moderní stavební materiály, zejména ty na okna a dveře, které jsou dnes nabízeny na trhu, se vyznačují mimořádnou životností a kvalitou se zvláštním důrazem na nepropustnost z důvodu úspory a efektivního využití energie. Všechny tyto vlastnosti však na druhou stranu zabraňují přirozenému větrání, které hraje klíčovou roli pro zdravé a vyvážené mikroklima v obytném prostoru. Když vyměníte stará okna za nová, která dokonale těsní, vzduch uvnitř zatuchne a bude nezdravý, v některých případech se mohou objevit vlhkost a plísně.

    Vzhledem k tomu, že většinu života trávíme v interiéru (dům, práce), má kvalita vzduchu obrovský dopad na naši pohodu a zdraví. Vnější znečištění také silně ovlivňuje mikroklima a přispívá k nárůstu nemocí jako jsou astma a různé alergie.
    4.jpg
    Zařízení tohoto typu jsou malá a skladná a nezaberou mnoho místa - některá lze dokonce schovat do okenního rámu

    Lokální ventilační systém vs. centrální ventilačními systém

    Centrální ventilační systém nelze v určitých případech instalovat

    Výborné a v některých případech jediné řešení pro zajištění dostatečného množství čerstvého vzduchu jsou systémy centrálního větrání. Jejich instalace však vyžaduje velké stavební zásahy z důvodu instalace hlavních jednotek a vzduchových rozvodů. V některých případech je ale prostor řešen tak, že neumožňuje instalaci centrálního větracího systému nebo je takové řešení příliš nákladné.

    Lokální ventilační systémy jsou často lepším řešením

    Lokální ventilační systémy nemají potrubí ani vnější prvky pro rozvod vzduchu. Zařízení s výměníkem tepla (rekuperátorem) se snadno instalují do jakékoli stěny a nevyžadují rozsáhlé stavební úpravy. Jednotlivé jednotky zajišťují řízené větrání místnosti, filtrují částice a přivádějí čerstvý vzduch. Jejich působení je téměř nepostřehnutelné a neslyšitelné.

    5.jpg
     Lokální větrací zařízení s výměníkem tepla se snadno instalují do stěny a nevyžadují rozsáhlé stavební práce

    Lokální rekuperace - jak funguje?

    Keramický výměník tepla předává teplo naakumulované v použitém vzduchu čerstvému vzduchu přicházejícími zvenku. Existují dvě podkategorie tohoto systému. Lokální větrací zařízení, která současně přivádějí a odvádějí vzduch, a decentralizovaná větrací zařízení, která pracují střídavě.

    Lokální větrací zařízení, která jsou instalována přímo ve stěně nebo v okenním rámu, již mají integrované ovládání. V tomto případě stačí zařízení zásobovat elektrickou energií. Instalované zařízení přivádí vzduch po dobu téměř celé minuty a přibližně stejnou dobu odvádí ten použitý. Keramický výměník tepla se tak ohřívá a chladí paralelně. Přiváděný vzduch je ve skutečnosti ohříván teplem odváděného vzduchu, takže teplota neuniká.

    6.jpg
    Keramický výměník tepla v lokální větrací jednotce předává teplo nashromážděné v odpadním vzduchu čerstvému ​​vzduchu přicházejícímu zvenčí

    Kolik ventilačních zařízení je potřeba?

    Kolik přístrojů je potřeba do prostoru nainstalovat, závisí na velikosti domu či bytu, ale také na počtu obyvatel. Podle určitého nepsaného pravidla by mělo být na každých 25 m2 instalováno jedno zařízení.

    Výhody lokálního ventilačního systému

    Největší výhodou je jistě čerstvý vzduch s vysokým stupněm rekuperace energie, který poskytuje větší komfort bydlení. Po technické stránce jsou potřeba menší stavební úpravy, protože zařízení jsou malá, skladná a nezabírají příliš místa. Existuje mnoho modelů, které lze zabudovat do standardního okenního rámu. Jsou také skvělým řešením problémů s vlhkostí a plísněmi.

    Nevýhody lokálního ventilačního systému

    Při instalaci těchto zařízení jsou bohužel limitujícími faktory půdorys místnosti a rozmístění nábytku. Nesprávné umístění zařízení může zhoršit účinnost větrání, takže nepříjemné pachy z koupelny a kuchyně se místo toho, aby vycházely, rozšíří do zbytku prostoru. Jednotlivá zařízení mají limitovaný výkon, takže při větším počtu lidí v místnosti mohou být neefektivní.

    7.jpg
    Lokální ventilační zařízení dnes lze snadno spravovat pomocí mobilních aplikací. Snadno se ovládá počet otáček, volí provozní režim, jednotlivé parametry, nastavuje harmonogram, hlídá teplota a vlhkost pro každou místnost zvlášť.

    Údržba ventilačních zařízení

    Lokální ventilační zařízení se snadno instalují a udržují. Při instalaci těchto typů zařízení je často přehlížena důležitost údržby celého systému. Větrací potrubí centrálních systémů se hůře čistí a neustále se v nich hromadí a zadržuje prach a jiné nečistoty. Pokud jde o lokální ventilační systémy, nejsou zde žádné trubky, takže je ani není třeba čistit. Údržba vyžaduje pouze roční výměnu filtrů.

    Odborný článek 505
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ventilace?

    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace
    9.4
    0

    EBOG CV s.r.o


    9.5
    0

    Jaromír Kučera


    9.3
    0

    AT Com s.r.o.


    9.3
    0

    Pavel Liška


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena