V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Ventilace s vlhkostní automatikou (hygrosenzitivní větrání)

    Vhodnost montáže ventilátorů s vlhkostní automatikou patří mezi častá dilemata řady stavitelů. Speciální materiály citlivé na vlhkost reagují na relativní vlhkost a vytvářejí mechanické proudění vzduchu. Na rozdíl od centralizovaného systému větrání s rekuperací, který je velmi účinný a standardní pro větrání pasivních a nízkoenergetických domů, nejnovější systém decentralizovaných jednotek pro řízené větrání bez rekuperace lze instalovat kdekoli a kdykoli, protože má minimální rozměry a nevyžaduje potrubní rozvody.
    Odborný článek 422
    hygro material
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    1. Ventilátory s čidlem vlhkosti

    Ventilátory s čidlem vlhkosti (hygrostatem) jsou obvykle vybaveny i časovým doběhem. Jakmile čidlo vlhkosti zaznamená zvýšenou vlhkost, spustí se do doby, než vlhkost opět klesne, a poté ještě běží nějakou nastavenou dobu, obvykle 2 až 10 minut. Existují i ventilační klapky s hygročidlem, které detekují vlhkost a podle její úrovně otevírají nebo zavírají větrací otvor a vpouštějí jím venkovní vzduch. Pokud je v místnosti jedna nebo více osob, které vytvářejí více vlhkosti, proudění vzduchu se zvyšuje; když tam nikdo není, proudění vzduchu je minimální. Tyto ventilační klapky mohou mít síťku proti hmyzu a také ochranu před hlukem a větrem, aby se do prostoru nedostalo nic jiného než kýžený vzduch. Relativní vlhkost v interiéru vytvářejí lidé, kteří vykonávají běžné denní činnosti - dýchají, pracují, vaří, mluví… Podle výzkumu čtyřčlenná rodina během dne vypustí do vzduchu asi 10 litrů vody, tedy páry, která se přemění na vlhkost a zadrží v prostoru, což znamená, že proud vzduchu je 0,5-0,8 m/s AVG (střední rychlost proudění), a když v prostorách nikdo není, je průtok 0,2 m/s AVG. Je známo, že vlhkost způsobuje plísně a obecně může být velmi zdraví škodlivá. Proto je nutné jí z místnosti odstranit a nahradit jí kyslíkem. Podle evropské vyhlášky o efektivním využívání energie v obytných budovách je minimum pro jednu osobu v místnosti 15 m3 / h čistého vzduchu.

    Ventilační systém s vlhkostní automatikou: 1. přívod čerstvého vzduchu otvory nad oknem, 2. vertikální ventilační potrubí, 3. větrací jednotka
    Ventilační systém s vlhkostní automatikou: 1. přívod čerstvého vzduchu otvory nad oknem, 2. vertikální ventilační potrubí, 3. větrací jednotka

    2. Kudy proudí vzduch?

    Větrací lištu lze namontovat do horní části rozšířeného okenního rámu, do roletových krytů nebo přímo do zdi (vyvrtá se otvor cca Ø16 cm). Tudy se přivádí čistý vzduch. Ten starý se odvádí otvory v interiérových dveří (stačí 6-8 mm), odkud je dále vyfukován pomocí odtahových ventilátorů nebo digestoře v kuchyni. V obytných budovách a panelácích často existují vertikální kanály pro odvod vzduchu z koupelny nebo kuchyně. Tyto staré odsávačky jsou obvykle hlučné a pomalé, takže se mohou instalovat moderní, pracující nepřetržitě s průtokem 30-60 m3/h. Pokud je prostor větší, může jich být i více. V nových budovách jsou tyto kanály vyrobeny pro konkrétní účel a mohou být užitečné na konci výstavby a pro rychlejší vysychání stěn, stropů a podlah. Odtahový ventilátor by měl být umístěn na začátku potrubí pro sání vzduchu (v závislosti na systému) nebo na jeho konci, pokud je v podkroví nebo na střeše. Odsávačka disponuje také funkcí intenzivního chodu, která stisknutím tlačítka na krátkou dobu zvýší objem nasávaného vzduchu.

    Odtahový ventilátor do kuchyně nebo koupelny
    Odtahový ventilátor do kuchyně nebo koupelny

    3. Silné a slabé stránky

    Tato nová a vynalézavá zařízení decentralizovaného větrání umožňují, aby byl v prostorách vždy dostatek čistého vzduchu a byla eliminována možnost vzniku vlhkosti, plísně, roztočí a alergenů. Je velmi důležité, aby zařízení tohoto typu neprodukovala hluk (vytváří asi 15 dB, což je téměř nehlučné) a aby jejich zpětné získávání tepla bylo až 90%. Jedná se o technologicky mimořádně propracovaný systém, vyvinutý speciálně pro rekonstrukce starších objektů, který výrazně zvyšuje kvalitu života, protože proudění vzduchu je konstantní a kontrolované, přičemž nedochází k zadržování zápachu, špatného vzduchu a vlhkosti. Samotný systém se extrémně snadno instaluje a udržuje a je plně automatizovaný. Větrání zajišťuje velmi kvalitní ovzduší bohaté na kyslík, protože přísun čerstvého vzduchu je stálý a pravidelný i když jste třeba na dovolené a okna jsou zavřená. Slabinou tohoto systému je, že nenabízí rekuperaci, takže část tepla se každopádně ztrácí, nicméně decentralizované větrání ztrácí za 24 hodin provozu tolik tepla, jako když necháte jedno okno otevřené pouhých 5 minut! V chladných dnech se také může kolem zabudované klapny srážet malé množství vlhkosti.

    Ventilace s vlhkostní automatikou; zdroj: www.e-netsi.si
    Ventilace s vlhkostní automatikou; zdroj: www.e-netsi.si

    Pokud se rozhodnete nainstalovat ventilační systém s hygročidlem, můžete nás také kontaktovat na DaiBau.cz. Na našich stránkách naleznete další tipy související s tímto tématem, ale také poskytovatele a výrobce, se kterými spolupracujeme a kteří na vaši poptávku odpoví vhodnou nabídkou.

    Informace o ceně si můžete prohlédnout v naší kalkulačce.

    Váš tým,

    DaiBau.cz

    Odborný článek 422
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ventilace?

    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace
    9.1
    0

    Pavel Kozák


    8.6
    0

    IZOMAT s.r.o.


    9.1
    0

    TEPELNÁ ČERPADLA ČECHY s.r.o.


    9.5
    0

    I-THERM, spol. s r. o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena