V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Ventilační systém: rytíř v boji proti šíření nemocí

    Studie ukázaly, že propuknutí infekce covid-19 obvykle začíná uvnitř budov. Špatné větrání je jednou z příčin i dalších respiračních onemocnění. Proto je celkem pochopitelné, že se lidé obávají a přemýšlí, zda jsou větrací systémy, které mají, nevhodné a zda neurychlují šíření virů a bakterií. Virus covid-19 vyvolal důležitou debatu o kvalitě ventilačních systémů v budovách.
    Odborný článek 469
    2
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    1. Cirkulace stejného vzduchu zvyšuje riziko přenosu infekce

    Mnoho starších i novějších ventilačních systémů funguje tak, že pouze umožňuje cirkulaci stávajícího vnitřního vzduchu. Tímto způsobem se dosáhne rekuperace tepla a sníží se spotřeba energie. Objevení nového korona viru však z takto uzavřených systémů vyvolalo obavy. Vzhledem k tomu, že stejný použitý vzduch cirkuluje vestavěnou ventilací a není umožněn přísun toho čerstvého, vnějšího, plného kyslíku, znamená to, že částice, které vznikají při kašlání a kýchání, se rozprostírají po celém objektu. Mohou zůstat ve vzduchu několik hodin, což zvyšuje riziko přenosu na další osoby v areálu.

    Federace evropských topenářských a klimatizačních asociací (REHVA) v době pandemie vyzvala k odstavení systémů nebo omezení cirkulace vzduchu v budovách, kde došlo k nákaze. Obavy z šíření virů a podobných onemocnění upozornily na důležitost používání systémů, které nahrazují použitý vzduch čerstvým, čistým venkovním vzduchem.

    2.jpeg
    Studie ukázaly, že propuknutí infekce covid-19 obvykle začíná uvnitř budov. Špatné větrání vnitřních prostor zvyšuje počet dalších respiračních onemocnění; zdroj: Bossplast

    2. Jak ventilační systémy Dantherm zabraňují šíření nemocí

    Větrací systémy fungují tak, že aktivně odsávají použitý vzduch z místnosti a zároveň přivádějí čerstvý venkovní vzduch. Důležité však je, že tyto dva procesy probíhají zcela odděleně - jedním kanálem je odváděn starý, vydýchaný vzduch a druhým je přiváděn čerstvý a čistý. Vysoce účinná ventilační řešení implementovaná společností Dantherm zajišťují, že nedochází ke kontaminaci vzduchu v systému. Veškerý stávající vzduch je vypouštěn do volného ovzduší a nahrazen nepřetržitým proudem čerstvého vzduchu.

    Pouze systémy, které umožňují tento způsob práce se stálým přísunem čerstvého vzduchu do místnosti, mohou účinně ovlivnit prevenci šíření respiračních onemocnění jako je covid-19.

    3. Co je to rekuperace? 

    Rekuperační zařízení využívá tepla vzduchu odsávaného z interiéru k předehřevu chladného vzduchu z venkovního prostředí. Zpětné získávání tepla (ZZT) je systém používaný v řadě technických oborů. U zařízení Dantherm se tepelná energie přenáší z odpadního vzduchu do čerstvého přiváděného vzduchu, i když se s tyto dva proudy nikde nesetkají.

    Rekuperace tepla zajišťuje stálou a příjemnou teplotu v interiéru, bez nutnosti neustálého vytápění speciálním topným systémem.

    Kompaktní a flexibilní ventilační systémy Dantherm HCV 400 a HCC 2 umožňují rekuperaci tepla až 96%. Proto jsou na samém vrcholu seznamu Passive Hause institute.

    3.jpeg
    Vysoce účinná řešení pro ventilační systémy Dantherm zajišťují, že nedochází ke kontaminaci vzduchu v systému; zdroj: Bossplast

    4. V interiéru je důležité udržovat přiměřenou vlhkost

    Entalpický rekuperátor tepla Dantherm kromě zachování tepla udržuje i stálou úroveň vlhkosti. V zimních měsících si nastavením vyšší úrovně vlhkosti můžete zpříjemnit pobyt v bytě a v letních měsících lze systém upravit tak, aby tuto úroveň snížil. To také významně přispívá ke snížení šíření nemocí, jako je covid-19, protože udržování relativní vlhkosti 40 až 60% pomáhá omezit šíření polétavých částic.

    5. Proč nestačí jen otevřít dveře nebo okna?

    Místnosti lze samozřejmě větrat otevřením dveří a oken a tím zajistit proudění kyslíku. Slabina tohoto postupu spočívá v tom, že v chladnějších měsících, kdy se místnosti vytápí, dochází k velkým ztrátám tepla, které je pak nutné kompenzovat přitápěním. V létě, až budete místnosti ochlazovat, to bude naopak - všechen ochlazený vzduch vyletí z oken ven a vy budete muset znovu zapnout klimatizaci. Pro dobré větrání musí být okna a dveře otevřeny každou hodinu alespoň 10 minut. Přirozené větrání je tedy z energetického hlediska zcela neefektivní.

    Otevírání oken a dveří bude vyvíjet velký tlak na systémy vytápění, chlazení a ventilace, neboť bude zapotřebí vynakládat mnohem více energie na zajištění příjemných podmínek pro život v interiéru. To je velmi neefektivní a přinese to mnohem vyšší náklady a také vyšší produkci CO2, které tyto systémy vypouštějí do atmosféry. Kvůli ochraně naší planety a také úspoře nákladů na energii jsou předpisy na regulaci pokojové teploty v celé Evropě stále přísnější.

    6. Dantherm poskytuje bezpečnou a účinnou ventilaci

    Pandemie, i když je pro mnohé velkou výzvou, pomohla zvýšit povědomí o důležitosti zdravého vnitřního klimatu, jehož dopady budou pokračovat ještě dlouho po jejím skončení.

    Přívod čerstvého vzduchu prostřednictvím rekuperace tepla a vlhkosti se ukázal jako velmi účinný v boji proti koronavirům ve srovnání se systémy, které udržují pouze cirkulaci stejného vzduchu. Aby bylo možné zachovat lidské zdraví a pohodu a zároveň zachovat výhody těchto energeticky úsporných zařízení, musí to zůstat prioritním přístupem i v budoucnu.

    4.jpeg
    Dantherm nabízí řešení navržená pro čistší a zdravější budoucnost; zdroj: Bossplast

    7. Řešení ventilace Dantherm

    Dantherm nabízí řešení navržená pro čistší a zdravější budoucnost. Flexibilní vysoce účinná zařízení jako HCV 400 a HCC 2 ve vnitřních prostorách vytvářejí podmínky, které udržují zdraví a pohodu lidí a dobrý stav objektů.

    8. Některé výhody zařízení Dantherm

    Větrací zařízení Dantherm umožňují vysoce efektivní rekuperaci tepla. EC (elektronicky komutované) motory ventilátorů spotřebovávají málo energie. Zařízení naopak disponují dvoufunkčním režimem - tzv. - letním chlazením a režimem krbu. Instalace a montáž zařízení jsou jednoduchá.

    Odborný článek 469
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ventilace?

    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace
    9.5
    0

    TERMO spol. s r.o.


    9.1
    0

    Pavel Kozák


    9.1
    0

    TEPELNÁ ČERPADLA ČECHY s.r.o.


    9.5
    0

    Klempířství Šindler s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena