V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Větrací systém, nucené větrání s rekuperací tepla

    Ať už se jedná o starší obytnou budovu nebo novostavbu, větrání s rekuperací tepla zajistí maximální úspory energie a optimální komfort bydlení. V případě vícebytových budov se větrací systémy instalují pro každou bytovou jednotku zvlášť.
    Odborný článek 222
    system ventilaci
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    1. Jak funguje?

    Centrální větrací systém s rekuperací funguje na principu výměny vzduchu ve všech místnostech. Systém se skládá z výměníku tepla (rekuperátoru), filtru pro přiváděný (čerstvý) a odváděný (znečištěný) vzduch, přívodního a odvodního ventilátoru, řídicího systému a čtyř přípojek vzduchovodů. V rekuperátoru odváděný vzduch předává teplo čerstvému vzduchu. Ten je přiváděn zvenku přes fasádu (fasádní mřížku) a vstupuje do rekuperátoru, kde se filtruje, vyměňuje. Oba proudy vzduchu nejsou ve fyzickém kontaktu, v rekuperátoru dochází pouze k přenosu energie. Výhody to?hoto využití energie jsou velké. Pokud má například odváděný vzduch teplotu 20°C a čerstvý vzduch 0°C, bude mít čerstvý vzduch vstupující do místnosti teplotu 18°C bez dalšího ohřevu.

    2. Části systému rekuperace tepla

    Součástí systému jsou recirkulační komory, potrubní klapky a samozřejmě izolované potrubí pro přiváděný a odváděný vzduch nebo proudění mezi venkovním prostředím a zařízením. Mezi recirkulačními komorami a ventily pro přívod a odvod vzduchu prochází malé kruhové potrubí DN 75 mm. V některých případech se z důvodu nedostatku místa používají ploché trubky stejného průřezu. Existují samozřejmě varianty standardních rozměrů, kruhové a ploché. Rozhodující je kvalita těchto trubek. Musí být certifikované, antistatické a antibakteriální a doporučuje se, aby byly vyrobeny z původního plastu, nikoli z recyklovaného.

    3. Instalace systému

    Větrací systém můžete instalovat ve sklepě, kotelně, vstupním prostoru nebo dokonce ve skříni - důležité je pouze to, aby místo bylo suché a izolované a abyste se v tomto prostoru nezdržovali příliš dlouho. Teplota v této místnosti nesmí ani v zimě klesat pod +10 až +15°C. Z nejfrekventovanějších místností, jako jsou toalety, šatny, spižírny, vstupní prostory, koupelny a kuchyně, je vydýchaný vzduch odváděn přes odtahové ventily. Je důležité, aby proudění přiváděného a odváděného vzduchu bylo co nejrovnoměrnější, jen tak rekuperátor dosahuje maximální účinnosti. 

    4. Další možnosti

    Kromě toho lze místnosti chladit a vytápět rekuperací tepla, pokud je provedena instalace chladiče/ohřívače v potrubí přívodu čerstvého vzduchu. Výhodou této možnosti je, že v létě lze do všech obytných místností vhánět ochlazený a suchý vzduch a v přechodných ročních obdobích, kdy systém není aktivní, zůstává vzduch o pokojové teplotě. V dobře izolovaných a zastíněných domech to již stačí k udržení stálé příjemné teploty, ale pokud se dům neustále přehřívá, obvykle stačí umístit jednu klimatizaci na schodiště v podkroví. Centrální rekuperace může v zimě zajistit zvlhčování přiváděného vzduchu. Kanálový zvlhčovač je účinnější, protože klasický rekuperátor s výměníkem tepla není v zimě dostatečně účinný.

    5. Filtry

    Jedinou nutnou pravidelnou údržbou je čištění / výměna použitých filtrů. V zásadě všechny jednotky mají standardní filtr pro přívod čerstvého vzduchu a filtr pro přívod odpadního vzduchu, tj. filtr ISO Coarse 60% (G4), a navíc mají možnost volby vstupního filtru ISO ePM1.0 50% (F7), který filtruje i pyl a jemné pevné částice, což se doporučuje zejména alergikům a osobám s dýchacími problémy.

    6. Centrální a lokální rekuperační jednotky

    Výše popsaný systém se týká centrálního rekuperátoru, který se používá pro celou budovu. Rekuperátory mohou být také lokální, instalované v jednotlivých místnostech. Systém s místními rekuperátory je obvykle levnější, pokud se jedná o 2 až 3 místnosti. Je však dražší, pokud je místností více nebo pokud chcete dosáhnout kvality větrání, kterou zajišťuje centrální rekuperační systém. Existují dva hlavní typy lokálních instalací. Jedna vyžaduje dvě jednotky s jedním ventilátorem, které pracují synchronně, v párech, a jsou vzájemně propojené kabelem nebo dálkově. Druhý, novější, mnohem účinnější a tišší typ zařízení, má dva ventilátory v jedné jednotce a pracuje nezávisle. Pro rozhodnutí, který systém je pro investora nejoptimálnější, je nutná osobní konzultace se zkušeným odborníkem v této oblasti.

    7. Účinnost a náklady na centrální větrání

    Dnešní větrací systémy jsou velmi účinné, protože využívají více než 90% energie odpadního vzduchu. V úvahu se bere i spotřeba elektrické energie za určitých podmínek, takže z technického hlediska dává reálný obraz pro srovnání, což usnadňuje rozhodování. Přibližné náklady na systém nuceného větrání s rekuperací tepla se pohybují mezi 130 a 150.000Kč, v závislosti na systému a velikosti budovy.

    01.jpg
    Příklad větracího systému v rodinném domě se zpětným získáváním energie

    Chcete-li zjistit přesnou cenu větracího systému, můžete zaslat poptávku našim ověřeným stavebním firmám a záhy obdržíte několik cenových nabídek.

    Odborný článek 222
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Ventilace?

    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 153 realizátorů v oblasti Ventilace
    9.3
    0

    AB watt spol. s r.o.


    9.6
    0

    KLIMASERVIS SŮVA, spol. s r.o.


    9.7
    0

    Technika budov, s.r.o.


    9.8
    0

    PRO URBAN s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena