V oblasti
    Dobré skutky vytváří hrdiny

    Ohřev vody tepelným čerpadlem

    Tento článek si přečetlo více než 559+ uživatelů
    Ohřev užitkové vody je druhým největším výdajem každé domácnosti - hned po vytápění! Tepelná čerpadla jsou po několika desetiletích soustavného zdokonalování nejlepším způsobem ohřevu užitkové vody pro domácnost.
    Odborný článek 559
    ohrev uzitkove vody
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    1. Tepelné če

    Když někdo mluví o vytápění, často nás nejdříve napadne vytápění domu. Často se zapomíná, že se nevytápí jen místnosti, ale i užitková voda! Voda by se navíc měla ohřívat i v létě. Přibližně šestina energie spotřebované v zimě se spotřebuje právě na ohřev vody, proto má smysl přemýšlet o cenově dostupnějších a ekologičtějších způsobech vytápění.

    Ohřev užitkové vody nabízí díky nižší spotřebě energie než vytápění prostor dostupnější alternativní způsoby z obnovitelných a soběstačných zdrojů, jako jsou solární kolektory nebo tepelná čerpadla. Kromě soběstačnosti oba systémy výrazně snižují výdaje. Samotné čerpadlo je velmi energeticky nenáročné zařízení, takže investované prostředky se zaručeně vrací již za pár let.

    01.jpg
    S tepelným čerpadlem na užitkovou vodu budete zcela nezávislí a ušetříte obrovské částky

    2. Tepelná čerpadla na ohřev vody jsou nepřekonatelným řešením

    2.1. Ušetřete na ohřevu teplé užitkové vody

    Tepelné čerpadlo pro ohřev užitkové vody je jistě nejlevnějším způsobem zásobování teplou vodou, předčí dokonce i solární elektrárnu. Se solárními zařízeními navíc může být spousta problémů, jako je jejich správné umístění a dostatek po sobě jdoucích slunečních dnů, což nelze zaručit na každém pozemku a v každé oblasti. S tepelným čerpadlem ušetříte za ohřev vody v domácnosti více než čtyřnásobek oproti jinému systému!

    2.2. Šetrnost k životnímu prostředí

    Zde je další skutečnost, která vás dále přesvědčí o výhodnosti investice do tohoto typu systému ohřevu užitkové vody: tento způsob vytápění snižuje emise CO2 o více než 60%! Tepelné čerpadlo získává teplo z přírodních a obnovitelných zdrojů energie a přispívá k udržení čistšího a zdravějšího životního prostředí.

    2.3. Chlazení suterénu zcela zdarma

    Nejen, že se investice vrátí za pár let, ale čistá, zelená energie také vytváří možnost bezplatného chlazení suterénu v horkých letních měsících.

    2.4. Možnost připojení ke kotli

    Tepelná čerpadla na užitkovou vodu nabízejí možnost samostatného použití, lze je však připojit i k topnému kotli, protože některá tepelná čerpadla mají instalovaný potrubní systém s příslušnými přídavnými zařízeními. Velmi žádoucí je kombinace tepelného čerpadla a kamen na dřevo/biomasu.

    02.jpg
    Tepelná čerpadla na užitkovou vodu jsou vedle solárních kolektorů nejekologičtějším způsobem ohřevu vody

    3. Fungování tepelného čerpadla

    Toto zařízení funguje tak, že odebírá teplo z okolního prostoru a poté ho předává teplosměnnému médiu, kterým je obvykle voda. Ve vzácných případech může být tímto médiem také vzduch. Výparník nejprve zachycuje teplo z okolí, které se v něm následně odpařuje a ohřívá. Tepelné čerpadlo vytváří takové podmínky, že ohřátá pára kondenzuje a po tomto procesu předává své teplo médiu, tedy vodě. Voda pak proudí do expanzní nádoby, kde klesá tlak. Proces se poté opakuje, když voda proudí do výparníku.

    Tepelné čerpadlo - ať už pro ohřev teplé užitkové vody nebo celého domu - funguje podobně jako lednička, jen obráceně.

    3.1. Tepelné čerpadlo potřebuje elektřinu

    Přestože zdroj, ze kterého tepelné čerpadlo odebírá teplo, je přírodní (vzduch, země nebo voda), tepelné čerpadlo je poháněno elektřinou. Elektřinu zajišťuje ventilátor a kompresor. Takzvané topné číslo je poměr mezi elektrickou energií, kterou čerpadlo spotřebuje na svou práci, a teplem, které vyprodukuje.

    4. Investice se vrátí za pár let

    Přestože se nákup tepelného čerpadla na ohřev vody může zdát jako neúnosná investice, vrátí se za pár let. Konkrétně, náklady na pořízení tepelného čerpadla na teplou užitkovou vodu se vám vrátí do cca 7 let a ohřev vody pro domácnost vás pak vyjde výrazně levněji než ohřev jinými zdroji energie. Pokud odečtete cenu ohřívače vody, který budete potřebovat bez ohledu na zdroj energie, je investice ještě o trochu výhodnější.

    Odborný článek 559
    Autor: Daibau casopis

    Jak jste využili tyto informace?


    Nápady na úpravu a uspořádání domu

    Časopis se spoustou skvělých nápadů pro úpravu a rekonstrukci Vašeho domu

    Hledáte dobré řemeslníky v oblasti Tepelné čerpadlo?

    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo:

    Bezplatná služba
    Hledáme v lokalitě
    Bez provizí
    Máme 346 realizátorů v oblasti Tepelné čerpadlo
    10
    0

    V.I.P. Energy s.r.o.


    9.1
    0

    ROUT


    9.5
    0

    SaS instalace, s.r.o.


    8.8
    0

    Voda - Topení - Praha s.r.o.


    Podmínky užívání I Politika soukromí I Informace o cookies I Impressum
    © 2023 Daibau, všechna práva vyhrazena